Dance Box vám zlepší kondíciu a vyčistí myseľ

Počuli ste už o tomto spojení posilňovacích cvikov, Tae Bo variácií, strečingu a tanca? Jeho najväčšou výhodou je asi jeho spontánnosť, dynamickosť a riadna dávka zábavy. Raz skúsite a zaručene budete chcieť prísť aj na ďalšiu hodinu. Ste zvedaví? Odborníčka a trénerka Simona Milková nám o Dance Boxe prezradila viac...
**Simona, ako ste s k Dance Boxu dostali? Čím vás oslovil?**

Dance box je moje dieťa. Pred pár rokmi som oslovila tanečnú školu Riverpark Dance School, ktorá túto novinku podporila a začlenila ju do svojej ponuky cvičení a tanečných hodín. Ide o spojenie mojich dvoch najväčších pohybových vášní. Tae Bo a tanca. Na základe nadobudnutých skúseností v týchto oblastiach som sa rozhodla pre fúziu a spojenie toho najlepšieho. Tae Bo zložka zaručí vyformovanie postavy, spevnenie svalstva a prípadný úbytok na váhe. Tanečná zložka hodinu obohacuje a je zárukou, že budete odchádzať plní pozitívnej energie a s úsmevom na tvári. Vytvorila som túto hodinu na základe pohybov, ktoré ma sprevádzajú celý život. Neberiem ju ako prácu, ale skôr ako vášeň a hobby. A tak aj pristupujem ku každej hodine. Profesionálne, naplno a hlavne srdcom.

Takýto prístup sa určite odrazí na reakciách ľudí...

Áno, reakcie sú veľmi pozitívne. Aj keď na prvej hodine sú klienti možno prekvapení či zaskočení „intenzitou“ a akčnosťou hodiny, ale pravdou je, že sa do nej okamžite zaľúbia. Najväčším benefitom je práve vyvážená kombinácia tanca, zábavy, posilňovania, cardio cvičenia či pohybov vychádzajúcich z rôznych bojových umení. Je to tá najpríjemnejšia forma ako sa dostať do kondície, posilniť svoje zdravie a zlepšiť fyzický stav. Aj keď na hodinu Dance Boxu mnoho ľudí prichádza za účelom schudnúť, vrátia sa najmä po skvelú dávku pozitívnej energie. A to je častokrát viac ako dokonalé telo.

Je tento šport nejako vekovo či zdravotne limitovaný?

Nie je vekovo ani zdravotne limitovaný. Každý cvičí koľko vládze a ideálne sa snaží svoje limity posúvať. Nikdy nie za hranicu svojich možností.

Hodiny sú zamerané hlavne na zlepšenie kondície pre širokú verejnosť, ale sú vhodné aj ako tanečná predpríprava, či kondičný doplnok pre tanečníkov a športovcov. Dance Box sa však necvičí v choreografiách. Jednotlivé kopy, údery, ich kombinácie a opakovania sa cvičia v náhodnom poradí. Je teda ideálny aj pre ľudí, ktorí sa neradi učia presne zadefinované choreografie.

Ako teda taká hodina prebieha?

Začína sa rozohriatím svalstva a následne pokračuje ľahkým strečingom. Prostredníctvom jednoduchých tanečných pohybov sa tempo pomaly zvyšuje. Tanečné pohyby sa striedajú s rôznymi variáciami kopov a úderov. Na záver hodiny sa zameriame na posilňovanie rôznych častí tela. Hodina sa končí opäť strečingom a krátkym relaxom, ktorý viditeľne zlepšuje ohybnosť, koordináciu, stabilitu či držanie tela. Taktiež pomáha predchádzať zraneniam. Namáhané je komplexne celé telo, záverečné posilňovanie sa ešte upriami na obľúbené par-tie ako sú brucho, zadok, ruky, chrbát atď.

Máte ľudí rozdelených do skupín podľa určitých kritérií alebo cvičia všetci spolu?

Všetci cvičíme spolu. Prvky a cviky na hodinách sa snažím obmieňať, takže každý si nájde to „svoje“. Aj nováčikovia sa veľmi rýchlo zaradia. Zlepšovaním pohybov len zvyšujú ich náročnosť. Čím dlhšie Dance Box cvičia, tým sa v jednotlivých cvikoch zlepšujú, robia ich správne, kvalitne a cviky sú teda účinnejšie.

Ako dlho treba cvičiť, aby sa dostavili výsledky? Čo všetko treba tomu prispôsobiť?

Dance Box je naozaj skvelý, ale nedokáže zázraky. Žiadne cvičenie. Ak však chcete vidieť výsledky, treba tomu prispôsobiť najmä stravovanie a dodržiavať pitný režim. Otázka času je diskutabilná, keďže každý jedinec je iný a každá postava si vyžaduje odlišný prístup. Dance Box pôsobí komplexne na celú postavu a kondíciu. Prvé známky je badať už po dvoch mesiacoch. Ale nálada sa vám zlepší už po prvej hodine.J


Simona Milková

Tancu sa venuje od malička, pričom základy získala v baletnej príprave. Navštívila nespočetné množstvo kurzov a workshopov rôznych druhov tanca doma i v zahraničí. Istú dobu som pôsobila v tanečnej skupine. Viac ako 12 rokov bolo jej veľkou vášňou Tae Bo, ktoré aktívne cvičila. Teraz sa sústreďuje najmä na Dance Box. Je trénerkou cheerleaders (Bratislava Monarchs Cheerleaders) a jej veľkou vášňou je móda, o ktorej bloguje. Veľa ľudí si o nej myslí, že je prehnane hyperaktívna, ona tvrdí, že všetko je vecou priorít, kompromisov a dobre zorganizovaného času.J


Aký veľký je záujem širokej verejnosti o toto cvičenie? Predsa len, na Slovensku je to novinka. Má už Dance Box svojich fanúšikov?

Dance Box trénujem v Riverpark Dance School už tretí rok a musím povedať, že má pomerne veľkú a stabilnú základňu fanúšikov. Sú mesiace v roku, kedy sála takpovediac praská vo švíkoch. Ale to nám vôbec neprekáža. Práve naopak. Čím je nás na hodine viac, tým viac energie a lepšia zábava.J

Chystáte nejaké špeciálne kurzy v najbližšom období?

Jeden workshop už máme tento rok za sebou, no druhý, ešte lepší, je pred nami. Jedná sa o každoročný 5-dňový FIT pobyt pri mori organizovaný v spolupráci s Riverpark Dance School, kde je Dance Box každodennou súčasťou. Tento rok sa pobyt koná v Lido di Jesolo v Taliansku. Bude sa dvakrát denne cvičiť, behať, strečovať, ale určite sa aj okúpeme, opálime a skvele zabavíme. Je to výborná príprava na leto a ja sa už neviem dočkať.

Máte nejaké rady pre tých, ktorí by chceli začať? Možno aj pre tých, ktorí majú ostych, neveria si, že by to zvládli. Čo je k cvičeniu potrebné?

Mam jedinú radu. Odhodlať sa a prísť. Netreba sa ničoho báť. Nejde o to čo má kto na sebe, či kto je ako schopný. Ide predsa iba o to, aby sme spravili niečo pre seba a spríjemnili si voľný čas. Hodinu zvládne každý. Potom to už je to iba o zlepšovaní a sebadisciplíne. K cvičeniu nepotrebujete nič špeciálne. Je vhodné mať akékoľvek športové oblečenie, v ktorom sa cítite pohodlne, tenisky ideálne na behanie, respektíve také, ktoré šetria vaše kĺby, tlmia dopady a odporúčam aj uterák a fľašku s vodou.

Ak by ste mali povedať niečo, čo je podľa vás na Dance Boxe najlepšie, čím by ste ľudí nalákali, čo by to bolo?

Uvoľnená atmosféra, žiadny strach z choreografií, dobrá hudba, skvelá nálada a samozrejme JA J Veľkou výhodou Dance Boxu je, že táto hodina je veľmi dynamická a živá. Nie je čas sledovať čas. Zabudnete na starosti a vyčistíte si myseľ. I keď prídete na hodinu s úmyslom chudnúť, prípadne zlepšiť si kondíciu, odchádzate aj s pridanou hodnotou, a to so skvelou náladou.


Prečítajte si tiež:

Využite každú voľnú chvíľu k pohybu, aj keď ste v MHD!