Čakanka vylieči nielen vašu pečeň

Čakanka nie je len obyčajným modrým kvietkom rastúcim popri cestách. Je to liečivá bylinka plná vitamínov, betakaroténu, luteínu a minerálnych látok. Ak vám lekár zakázal piť kofeínovú kávu, skúste cigóriu, výbornú kávu z čakanky.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Na čo čaká?

Prekrásna dievčina s modrými očami čakala pri ceste na návrat milého z vojny. Nechodil, trápila sa. Jej žiaľ ukončili kúzelné víly a premenili dievčinu na čakanku. A takto tam čaká dodnes.

Burina alebo liečivá bylinka?

Okrem čakanky obyčajnej, ktorá rastie pri cestách je niekoľko druhov čakanky, ktorá sa pestuje: čakanka biela, čakanka červená a čakanka šalátová listová. Objavuje sa v našich obchodoch, veľa ľudí sa pri nej zastaví, nie vždy si ju vložia do košíka. Možno nevedia, aká je pre zdravie dôležitá.

Čakanka biela tzv. biele zlato je populárna najmä v Belgicku, Holandsku a Anglicku. Obsahuje inulín (vzácna vláknina pre zdravie čriev) a látky podporujúce tvorbu krvi a krvný obeh. Z vitamínov sú zastúpené vitamíny skupiny B, vitamín C, z minerálnych látok sú to draslík, fosfor a vápnik. Prispieva k rýchlej obnove síl pri stavoch vyčerpania. Používa sa do šalátov a vhodná je aj na zapekanie. 

Červená čakanka pochádza z Talianska. Obsahuje vitamín B1, betakarotén, kyselinu listovú, železo, fosfor, draslík, zinok a vlákninu, ktorá podporuje trávenie. Malý obsah kalórii ju predurčuje pre redukčné diéty. Vhodná je na prípravu šalátov.

Čakanka šalátová listová podobná šalátu, ibaže listy má tvrdšie a horkasté. Obsahuje vitamín C, povzbudzuje chuť k jedlu, ovplyvňuje činnosť čriev. Vhodná je na šalát, pripravujeme ho so zálievkou. Čakanka šalátová listová je vhodná aj na varenie a dusenie.

Čakanka obyčajná známa aj pod menom čakanka poľná, korenie svätého Petra, kávová zelina či cigória. V starom Egypte bola považovaná za magickú bylinu – údajne dávala krásu i úspech. U nás rastie popri cestách, na suchších pasienkoch a medziach. Obdobie zberu jún až október. Zbierame listy a kvety so slabšími stonkami. Sušíme prirodzeným teplom (kvet pri sušení stráca modrú farbu). Koreň, ktorý zbierame na jeseň, sušíme aj umelým teplom (40 – 50°C).


Prečítajte si tiež:

Pomôžte tráveniu a pečeni čajom zo slamihy

Účinné látky

Čakanka obyčajná obsahuje vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén a luteín, z minerálnych látok sú zastúpené železo, horčík, vápnik, draslík, selén, mangán, sodík, meď a zinok.

Ako vplýva na zdravie?

Podporuje imunitný systém, detoxikuje organizmus, má antibiotické a antiseptické účinky, zlepšuje funkciu pečene, žlčníka, podporuje krvi tvorbu a obnovuje črevnú mikroflóru.

Využitie v ľudovom liečiteľstve

Čaj a odvar z kvetov a koreňa čakanky sú liečivým nápojom pre všetkých, ktorí majú popísané zdravotné problémy, dôležitá je aj prevencia.

Čaj si pripravíme z 1 ČL koreňa čakanky, 250 ml vody. Vodu ohrejeme na 90 °C a teplotu udržiavame 5-7 minút. Odstavíme a necháme vylúhovať ďalších 10 minút. Zlejeme, pridáme 1 ČL medu a pár kvapiek citrónu. Používa sa pri chronických ochoreniach žlčníka a pečene. Pije sa teplý 2x denne. Vhodný je pre diabetikov, na trávenie, proti zápche, čistí obličky a močové cesty. Čakanku obyčajnú si môžeme nazbierať v prírode a nasušiť, prípadne si kúpiť čaj v lekárni.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Využitie v gastronómii

Na prípravu zdravých jedál používame šľachtené odrody. Čakanka biela, červená a čakanka šalátová listová - krehká, horká ale zdravá. Jedlo z čakanky nemusí byť nechutné, stačí trochu fantázie. 

Výborný čakankový šalát
Suroviny: 1 väčšia čerstvá šľachtená čakanka, 3 – 4 cherry paradajky, 3- 4 reďkovky, 1 PL nasekanej žeruchy, olivový olej, šťava z ½ citróna a podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.
Postup: čakankové listy natrháme na menšie časti, paradajky nakrájame na štvrtinky, reďkovku na kolieska, pokvapkáme olejom, šťavou z citróna, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Servírujme posypané žeruchou.

Vhodný je aj nápoj, najmä ak vám lekár odporučil, že nemáte piť kávu s kofeínom. Čo tak nahradiť kávu s kofeínom kávovinou? Cigória (cigorka) - pražený koreň čakanky obyčajnej pozitívne ovplyvňuje náš organizmus. Piť ju môžeme studenú i teplú, pôsobí príjemne a osviežujúco.

Rozhodli ste sa pre čakanku poľnú alebo šľachtenú? Rozhodli ste sa správne – rozhodne podporíte svoje zdravie!


Prečítajte si aj tento článok:

Pomôžte tráveniu a pečeni čajom zo slamihy

zdravapecen

Alternatívna liečba pomocou prírodných darov zeme je už v zahraničí ako Švajčiarsko,Rakúsko,Nemecko uznávaná.Liečba potravinou a bylinkami.Vedci zistili,že syntetické preparáty používané pri rôznych ochoreniach páchajú na ľudskom organizme veľké škody a preto sa známe kliniky zaoberajú vo väčšej miere alternatívnou liečbou.Pre pečeň je taktiež vhodné aplikovať Pestrec mariánsky a Černuchu- Egiptský čierny kmín.Pri poruchách trávenia,steatóze pečene,ale i preventívne aby sme pečeň udržali v dobrej kondícii.
Zdravá pečeň,život bez liekov.

biba_1

čakanka je super do šalátov, ja robím z bielej a červenej čakanky, dubový šalát, rukola, polníček (vśetko výborné na pečeň), sušená paradajka, osoliť, okoreniť a trošičku vody a oleja... výborné k rybe alebo grilovanému kuraciemu...

liecitelkaa

Synteticke lieky, ktore vám opredpisuje lekár napacha take škody v organizme, že je to už nezvratne, dnešna europske zdravotnictvo nie je na to aby liečilo občana, ale na to, aby mu ešte viac pripisalo diagnoz, čo je cielom dnešnej mediciny zamestnavat lekarov.
Samy lekari svojim detom miesto liekov kupuju kozie mlieko, kvalitnu bryndxu, a pacientom predpisuju sračky.