Týchto 5 potravín vám vyčarí krásny, biely úsmev

Nie je deň hneď krajším keď sa pozriete do zrkadla, usmejete sa a medzi perami vám zažiaria krásne a zdravé biele zuby? Nemusíte chodiť na drahé zubné procedúry, stačí len zvýšiť konzumáciu tých správnych potravín.
Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Jahody

Vďaka obsahu kyseliny jablčnej sa pri žuvaní jahôd odstraňuje zafarbenie na povrchu zubov a tým sa stávajú viac belšími. Preto, ak ich jete za týmto účelom, neprehĺtajte ich rýchlo, ale pomaly si ich vychutnávajte. Niektorí ľudia majú vo zvyku rozdrviť si v prstoch kúsok jahody a potrieť si tým všetky zuby – aj to je jeden zo spôsobov. Nielen, že budú vďaka nim vaše zuby belšie, no úspešne bojujú proti tukovým vankúšikom a sú zdrojom kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá na stavbu nových buniek.    

Jahody chránia mozog!

2. Jablko alebo mrkva

Pri konzumovaní jablka alebo mrkvy sa zoškrabávajú škvrny z povrchu zubov a obe tieto ovocia vyvolávajú väčšiu tvorbu slín v ústach, čo pomáha odplaviť nečistoty a chrániť zuby pred usádzajúcimi sa baktériami. Nielen, že pomôžete zubom, ale vďaka vysokému obsahu vitamínu C posilníte imunitný systém a zlepšíte vstrebávanie živín do tela.  

Jablko - symbol večného zdravia

3. Jablčný ocot

Je dokázané, že pravidelné a poctivé používanie jablčného octu (dáva sa na kefku a tak sa čistí) účinne pomáha pri odstraňovaní odolných škvŕn zo zubov (z kávy, nikotínu). Po vyčistení je však potrebné poriadne si opláchnuť ústa čistou vodou, aby nedošlo, v dôsledku pravidelného užívania, k vážnejšiemu poškodeniu zubnej skloviny. Jablčný ocot je veľmi často používaný aj pri diétach – spôsobuje, že po jedle sa cítite plnší a vďaka tomu následne menej jete. Zároveň obsahuje kyselinu, ktorá prispieva k detoxikácií vášho tela a k prečisteniu pečene.

Ako sa starať o zuby alebo čo je dentálna hygiena?

4. Kokosový olej

V súčasnosti veľký trend, ktorý má uplatnenie aj v oblasti stomatológie – prispieva k belšej farbe zubov a vďaka antibakteriálnym účinkom je dôležitý pre ďasná. Aplikovať by ste ho mali po umytí zubov či už rozotrením prstami alebo vytlačením na kefku. Kokosový olej je obľúbený pri varení, no i v kozmetike – používa sa ako podkladový krém na oči, hydratačný krém na celé telo a tvár alebo aj ako výživná maska na vlasy.    

Pravda o kokosovom oleji - je naozaj zdravý?

5. Surový ananás

Odporúča sa raz za čas siahnuť aj po ananáse, ktorý obsahuje enzým bromelaín a vďaka nemu rozpúšťa usadeniny v zubnej sklovine. Netreba ho aplikovať na kefku alebo rozotrieť si ho po zuboch, jednoducho si ho nakrájajte na drobné kocky a vychutnávajte si jeho chuť. Ananás navyše obsahuje mnoho minerálnych látok, kyselinu ferulová, mangán, rastlinné steroly, vitamín B12, vitamín C, a vďaka tomu pomáha znižovať cholesterol, podporuje imunitu a správnu funkciu čriev.   

Chcete mať biele zuby? Skúste mätu!

Nezabúdajte na:

  • Umývať si zuby po každom jedle
  • Vyhýbať sa káve, čokoláde, červenému vínu
  • Nefajčiť alebo obmedziť fajčenie kvôli zvýšenému zafarbovaniu zubov