Bezlepková pohánka je prevenciou proti rakovine

Pohánka je jednou z potravín, ktoré si postupne opäť získavajú svoje právom zaslúžené miesto v našich jedálničkoch. Vďaka svojmu zloženiu a obsahu sa dokonca zaraďuje medzi superpotraviny.

Pohánka Zdroj foto: Shutterstock.com

Kedysi bola považovaná za potravinu chudobných. Po tom, ako sa však prišlo na množstvo zdravotných výhod tejto potraviny, opäť sa začala zaraďovať na jedálny lístok všetkých tých, ktorí si chcú udržať dlhé a pevné zdravie.

Vyskúšajte tento pohánkový recept:

Pripravte si chutné pohánkovo-zeleninové placky.

Vitamíny

Nutrične bohatá pohánka sa môže pochváliť vysokým obsahom vitamínov skupiny B, aminokyselín a vlákniny. Posilňuje našu imunitu a dokonca sa o nej tvrdí, že podporuje sexuálnu aktivitu. Vhodná je pri detoxikácii organizmu, pri veľmi silnej a dlhodobej menštuácii, ale aj pri vredových ochoreniach.

Mimoriadne ctená je hlavne kvôli vyoskému obsahu vitamínu P- rutinu, ktorý zvyšuje pevnosť a pružnosť ciev. Obsahuje však aj veľa železa a bielkovín.

Súčasť bezlepkovej diéty

Pohánka a výrobky z nej môžu byť vhodnou náhradou bežných pšeničných výrobkov, ktoré sú pre celiatikov nevhodné. Pohánka je totiž prirodzene bezlepková a okrem toho obsahuje aj omnoho viac zdraviuprospešných látok, ako pšenica. V dnešnej dobe je už dostupných mnoho náhrad, vďaka ktorým bude vaša diéta omnoho znesiteľnejšia. Na výber máte pohánkovú múku, krupicu, vločky, zrná či hotové výrobky ako pečivo, keksy či cestoviny. S troškou fantázie je možné pripraviť z nej neobyčajné a veľmi chutné jedlá. Čítajte viac o celiakii.

Chudnutie s pohánkou

Aj napriek tomu, že pohánka má pomerne vysokú kalorickú hodnotu, nemusíte sa báť, že z nej priberiete. Je totiž veľmi sýta, preto jej zjete menej, ako iných potravín. Táto ľahko stráviteľná potravina obsahuje veľa kvalitných bielkovín, ktoré sú podobné tým živočíšnym. Ide hlavne o animokyseliny lizín, metionín a tryptofán. Pohánka môže byť pri diétach skvelou náhradou bielej múky.

Účinky na naše zdravie

Pohánka je zaručenou kvalitou zdravia. Posilňuje obranyschopnosť organizmu, udržiava pevné a pružné cievy a zdravý nervový systém. Pomáha pri odkysľovaní organizmu, lieči zápaly v tele a je účinnou prevenciou proti rakovine, reume, osteoporóze, ateroskleróze a kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem ciev posilňuje aj svalstvo a väzivo a znižuje vysoký tlak a cholesterol.

Pohánka je dostupná v rôznych formách. Či už ako celé zrná, vločky, múka, krupica, cestoviny a mnoho ďalších. Ppripraviť sa dá na slano ako "risotto" či príloha k hlavnému chodu, môžete ju použiť ako závarku do polievky alebo pripraviť na sladko ako chutné lievance, kaše či raňajkové müsli.

Vyskúšajte tento pohánkový recept:

Pripravte si chutné pohánkovo-zeleninové placky.