Zhoďte kilá a vyrysujte si postavu do plaviek s jediným cvikom

Beháte, trápite sa na hodinách zumby či iných cvičení a stále nevidíte výsledky? Máme pre vás jeden jediný cvik, s ktorým sa zbavíte prebytočných tukových vankúšikov a vyrysujete si krásnu postavu.

chudnutie_do_plaviek Zdroj foto: Shutterstock.com

Skvelým a osvedčeným nástrojom k plnohodnotnému tréningu, ktorý spraví s vaším telom presne to, čo potrebujete, je kettlebell– činka v tvare gule s rúčkou, čoraz populárnejšia aj u nás. Jeden jediný cvik s kettlebell zapracuje naraz na celom vašom tele – spálite neuveriteľné množstvo kalórií, naučíte sa generovať silu ako atlét a posilníte kardiovaskulárny systém. Naviac, tento cvik dokáže kompenzovať neduhy sedavého zamestnania a zbaviť vás bolestí chrbta. Reč je o kettlebell swingu.


Mohlo by vás zaujímať:

5 najčastejších otázok o cvičení s kettlebell

Jeden jediný cvik - kettlebell swing

Swing je najzákladnejším cvikom, ktorý je možné s kettleblell cvičiť, a využíva všetky prednosti tejto zvláštnej činky. O neskutočnom efekte, ktorý má tento cvik na telo sa presvedčila celebrita vo svete swingovania Tracy Reifkind, ktorá vďačí swingu (a zmene jedálnička) za neskutočnú transformáciu svojho tela. Zo 110 kg na 58 kg s úžasne tónovanými svalmi a minimom telesného tuku. Tracy je veľkou propagátorkou swingu a autorkou knihy s priliehavým názvom The Swing! Pozrite sa na jej premenu. Je to naozaj inšpirujúce.

Tracy_Reifkind_kettleswing Zdroj foto: Halfsizeme.com

Ako správne swingovať?

Ako teda samotný swing vyzerá? Vychádza z pohybu, ktorý najlepšie opísať ako bedrový ohyb. Pozor, nejde sa o (po)drep, primárny pohyb sa odohráva v bedrovej časti, kolená sa ohýbajú iba minimálne. Spodná časť swingu (tzv. backswing) pripomína postoj človeka, ktorý sa chystá skočiť čo najďalej z miesta. Hlava je ľahko zdvihnutá, pohľad smeruje pred seba, chrbát je mierne prehnutý.

kettleball_swing Zdroj foto: Shutterstock.com

Z tejto pozície je kettlebell vymrštená agresívnym pohybom panvy dopredu. Vo vrchnej pozícii telo pripomína rovnú dosku, so zatnutými svalmi zadku, brucha, stehien. Nedochádza k záklonu a zároveň musí byť pohyb dokončený až do úplnej extenzie predných ohýbačov, tak aby zadok nezostával vystrčený dozadu a nedochádzalo k prílišnému prehnutiu v krížovej chrbtici.

kettleball_swing2 Zdroj foto: Shutterstock.com

Ďalším podstatným rysom swingu je striedanie spevnenia a uvoľnenia. Vo vrchnej časti nastáva spolu s výdychom spevnenie, spodná časť je uvoľnenie a nádych.

Ak sa rozhodnete swing vyskúšať, na začiatok, a teda správne zvládnutie techniky, si zvoľte primeranú váhu. Tá nesmie byť príliš veľká, ale naopak, ani príliš malá, telo musí dostávať dostatočnú spätnú väzbu. Pre väčšinu žien by sa štartová váha mohla pohybovať okolo 12 kg. Nebojte sa na váhe po čase pridávať. Dbajte na kvalitu a výbušnosť každého opakovania.

TIP Redakcie:
Už aj na Slovensku existujú špecializované školy, ktoré využívajú kettlebell ako hlavný nástroj vášho tréningu. Nielenže vás naučia správnu techniku (čím obmedzíte možné zranenia), ale pri poctivej práci na sebe a dodržaní jedálnička máte úspech zaručený. Podobne ako Tracy...

Ak máte chuť si "zaswingovať" s Tracy Reifkind, pozerajte video!

Zdroj: Youtube.com


Pozrite si tiež:

5 najčastejších otázok o cvičení s kettlebell