Kedy je nutné vyberanie mandlí?

Mandle sú nosohltanové nazývané aj adenoidné vegetácie alebo podnebné. Mnohokrát nám spôsobujú problémy, preto sa potom rozhodneme pre ich vybratie. Kedy sa ale dá tomu predísť?

vyberanie_mandli Zdroj foto: Shutterstock.com

Príčiny zväčšenia

Nosohltanové mandle sú prirodzene zväčšené v detskom veku, medzi 3-5 rokom života, po opakovaných zápaloch však môže dôjsť k nežiaduciemu zväčšeniu.

Príznaky

Zväčšené nosohltanové mandle sťažujú dýchanie cez nos a dieťa dýcha cez ústa. Má typický unavený výzor tváre, pootvorené ústa, ospanlivý pohľad. Reč je huhňavá. Dojčatá môžu mať problém s príjmom potravy. Dieťa chrápe a v noci sa môže zastaviť dýchanie na niekoľko sekúnd a násladne dochádza k lapaniu po dychu (sleep apnoe syndróm). Nesprávne dýchanie cez ústa spôsobuje defermity čeluste, vzniká vysoké podnebie a nesprávny zhryz. Chronické obmedzenie dýchania a nedostatok kyslíka môžu spôsobiť spomalenie duševného vývoja a intelektu, dieťa je cez deň unavené, neschopné sa sústrediť. Vysušením ústnej dutiny nesprávnym dýchaním je dieťa náchylnejšie na infekcie a nechutenstvo.

Okrem mechanickej prekážky môžu byť nosové mandle zdrojom fokálnej infekcie (zápal lokalizovaný na mandle je bez symptómov, ale môže spôsobovať prostredníctvom krvi infekciu v iných miestach organizmu). Symptómmi sú kašel, nádcha a bolesť. Pri chronickom zápale podnebných mandlí sú typické opakované angíny, pobolievania, škrabanie, rezanie v krku, pokašliavanie, zatekanie hlienov do hrdla, sťažené prehĺtanie pretrvávajúce napriek liečbe a zápach z úst. Komplikáciou môže byť zanesienie infekcie do srdca, obličiek a kĺbov.

Pri zápaloch vyskúšajte:

Podbeľ liečivý (Tussilago farfara)

Diagnostika

Chronický zápal podnebných mandlí sa diagnosticky stanovuje zvýšenými hodnotami ASLO (anti streptolyzín O, protilátka proti streptokokom a jej zvýšená hladina hovorí o prebiehajúcej alebo prekonanej infekcii streptokokom), zmeny krvného obrazu s mierne zvýšenou hladinou bielych krviniek, zvýšenou sedimentáciou červených krviniek.

Liečba

Antibiotická liečba chronického zápalu mandlí ako aj výplachy, kloktanie a imunitu posiľňujúce lieky sú neúčinné. Liečba je chirurgické odstránenie nosohltanových(adenotómia) alebo podnebných mandlí (tonzilektómia). Po odstránení nosohltanových mandlí je dôležité dieťa naučiť dýchať správne cez nos. Indikáciou na tonzilektómiu (odstránenie podnebných mandlí) sú recidivujúce angíny tri až štyrikrát ročne po tri roky alebo päťkrát za posledné dva roky alebo sedem krát v poslednom roku. Podozrenie na fokálnu infekciu, paratonzilárny abces, tonzilogénna sepsa, hypertrofia spôsobujúca mechanickú prekážku, sleep apnoe syndróm, silný zápach z úst. V opodstatnených prípadoch je odstránenie mandlí jediným možným riešením. Deťom sa zabezpečí správny vývoj chrupu, zabráni sa rozsevu infekcie v organizme a opakovaným angínam.

Nosohltanové mandle sa počas puberty zmenšujú a zostanú zakrpatené a nespôsobujú komplikácie. V prípade opakovaných zápalov počas puberty môžu nosohltanové mandle spôsobovať problémy aj u mladých ľudí. Podnebné mandle sa v dospelosti nezmenšujú a môžu byť zdrojom chronického zápalu počas celého života.


Buďťe informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.