Nemáte ráno energiu?

Aj vy ráno nadávate na skoré vstávanie, cítite sa vyčerpaní a bez energie? V práci, hoci sa snažíte, mávate obdobia, keď naozaj nevládzete? Skúste zmeniť prístup, ráno vstaňte skôr, doprajte si výdatné raňajky a potom si nájdite čas na fyzickú aktivitu. Uvidíte, pomôže to, načerpáte endorfíny na celý deň a všetko pôjde ľahšie!

ranný nedostatok energie

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ranný strečing

Nájdite si podložku alebo karimatku, sadnite si na ňu a vystreté nohy dajte pred seba, vystreté ruky s nádychom zdvihnite nad seba a s výdychom ich pomaly spúšťajte a ťahajte smerom k členkom. Zopakujte aspoň 5-krát. Potom dajte nohy od seba a nadviažte na tento cvik naťahovaním sa ku každej nohe osobitne.

Pokračovať môžete tak, že si ľahnete na brucho, ruky položíte vedľa tela a nohy zdvihnete čo najviac hore, následne sa snažíte chytiť si rukami členky a dvíhať sa hore do akejsi kolísky. Pokojne sa aj pohupujte, mali by ste cítiť, ako sa vám celé telo preťahuje. Vydržte takto približne dve minúty. Na záver si ľahnite na chrbát, ruky natiahnite a snažte sa lakťami dotknúť zeme, špičky na nohách ťahajte k zemi. Znie to jednoducho, ale napriek tomu sa trochu namakáte, no výsledkom bude "nabudené telo" a energia na celý deň.


Prečítajte si tiež:

Naštartujte svoj deň aj bez kávy

Zopár minút jogy na získanie duševnej rovnováhy

Cvičiť jogu ráno je veľmi dobrý nápad, čo by vám potvrdili tí, čo tak činia. Nemusíte hneď robiť náročné cviky na výdrž, ide skôr o harmóniu. Skúste začať typickým** "Pozdravom slnku",** od neho môžete prejsť k pozícii "Strom", ktorá pozostáva zo státia na jednej nohe, druhá noha je v kolene ohnutá a šľapajou opretá o stehno prvej, ruky sú nad hlavou a ťahajú celé telo hore.

Pokračovať môžete "Tanečníkom. Chytíte si jednu nohu za členok, predkloníte sa a nohu pomaly dvíhate. Opačnú nohu a ruku ťaháte dopredu. Rannú mini jogu je vhodné zakončiť upokojujúcim meditačným cvikom, sadnite si do tureckého sedu vystrite chrbát, vyrovnajte hlavu, ruky si položte po stranách rúk, zavrite oči a myslite na to, že vás čaká celkom pekný deň.

Ranný beh

Áno, toto môže byť ťažké pre vašu vôľu, ale je dokázané, že po behaní ráno sa ľudia dokážu v práci či v škole viac sústrediť. Ak ste na tom s celkovou kondíciou dobre, pokojne si zvoľte aj ranné 5 či 10-kilometrovky, pre fyzicky menej zdatných je najvhodnejšie klusanie alebo striedanie rýchlostí v čase asi polhodinku. Dajte si slúchadlá do uší a vyberte sa prebehnúť do prírody či do mesta v čase, keď ostatní väčšinou ešte spia. Uvidíte, že keď sa prekonáte, odrazu budete mať viac síl na celý deň.

Choďte do práce na bicykli

Dobrý tip pre tých, ktorí ráno počítajú každú minútu, nemôžu sa dostať z postele a v konečnom dôsledku sú radi, ak stihnú raňajky. Vymeňte auto alebo hromadnú dopravu za "vlastný pohon", na mieste budete možno ešte rýchlejšie, vyhnete sa dopravným obmedzeniam a čerstvý ranný vzduch vám prečistí telo i pľúca. Navyše na bicykli dáte zabrať i svojmu telu, najmä nohám, ktoré to ocenia určite viac ako jazdu autom alebo autobusom. Do práce sa dostavíte už nie "prispatí", ale správne "rozbehnutí".


Prečítajte si aj tento článok:

Naštartujte svoj deň aj bez kávy