5 dôvodov, prečo si zamilovať arašidové maslo

Mnoho ľudí vylúčilo túto lahodnú, arašidovú pochúťku zo svojho jedálnička v domnení, že vďaka svojej výbornej chuti nemôže byť zdravá, tobôž nie počas držania diéty. Opak je však pravdou. Táto dobrota má mnoho pozitívnych účinkov, o ktorých ste ani netušili.

Arašidové maslo Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Výborný zdroj živín

Arašidy sú bohaté na minerálne látky, z ktorých najväčší podiel má draslík – znižuje riziko vzniku vysokého krvného tlaku, mŕtvice a ochorení srdca, a úspešne bojuje proti negatívnym dôsledkom prebytočného sodíka (môže byť škodlivý pre náš kardiovaskulárny systém, keď ho prijímame v strave v nadmernom množstve). Potravina obsahuje aj horčík – spevňuje kosti a svaly, vitamín E a vlákninu na podporu zdravých čriev.  


Prečítajte si aj:

Ako sa zbaviť tuku? 

2. Vaše srdce miluje arašidové maslo

2 lyžice arašidového masla obsahujú 200 kalórií a 16 gramov tuku. Výhodou tejto potraviny je to, že väčšinový podiel tvoria nenasýtené „zdravé“ tuky (až 13 zo 16g), ktoré znižujú riziko kardiovaskulárnych a ischemických ochorení srdca.   

3. Bojovník proti ďalším chorobám

Štúdie ukázali, že arašidy sú jednou z potravín s najväčším obsahom niacínu, ktorý je výbornou prevenciou proti alzheimerovej chorobe a účinne pôsobí proti poruchám pamäti. Vďaka obsahu vlákniny, ktorá je potrebná pre správnu činnosť čriev, môže arašidové maslo znižovať výskyt rakoviny hrubého čreva, najmä u ženského pohlavia.     

4. Dobrý pomocník pri diéte

Mohlo by sa zdať, že arašidové maslo nie je vhodnou voľbou do jedálnička počas držania diéty, no v skutočnosti to tak nemusí byť. Optimálnym množstvom sú 2 lyžice, ktoré vás dokážu zasýtiť aj na dlhší čas a vďaka tomu sa u vás potlačí chuť na ďalšie jedlo. Okrem toho sa ukázalo, že ľudia, ktorí počas diéty uprednostňovali jedlá s väčším obsahom nenasýtených tukov mali menej brušného tuku.

5. Zdroj proteínu

Optimálna dávna – 2 lyžice arašidového masla – obsahuje  7 gramov proteínu (bielkovín), ktorý je nevyhnutný pre správne budovanie a nápravu svalov. Kvôli podielu proteínu v masle sa odporúča jeho konzumácia na raňajky alebo počas doobedňajších hodín.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa zbaviť tuku? 

Slobodna

Samozrejme o nieco skor. Potom som dlho nemohla zohnat kvalitne na Slovensku, az som na nete narazila na vyborny a jednoduchy domaci recept

redka

ja kupujem kilove balenie v biokvalite od nature´s energy... zmiesam si ho s medom a to je moja sladkost ku kavicke... take dve lyzice masla a lyzicka medu...

sem s tym receptom :)