Skoncujte s fajčením raz a navždy!

Zbaviť sa závislosti od nikotínu má svoje dôvody. Nie je to ale vždy ľahká a ani krátka cesta. Keď však urobíte správne kroky, môžete sa tohto nezdravého zlozvyku definitívne zbaviť. Viete, ktoré to sú?

Fajčenie Zdroj: Shutterstock.com

Nie sú to len ekonomické dôvody. Ide najmä o vlastné zdravie. Vedeli ste, že hladina oxidu uhličitého v krvi sa vráti do normálu už po prvom dni bez cigarety? Že váš krvný tlak sa môže takmer okamžite vrátiť do normálu tiež? Ostatným orgánom síce trochu potrvá, kým sa zregenerujú, no oplatí sa to. Najmä pľúcam treba dopriať viac času, aby fungovali lepšie. Dôležité ale je, že už po niekoľkých týždňoch od poslednej cigarety znížite riziko infarktu ako aj rakoviny.

Ako prestať fajčiť?

1. Odpovedzte si na otázku „Prečo?“

Ak chcete prestať fajčiť, musíte vedieť prečo. „Pretože to nie je dobré,“ nie je dostatočne dobrý dôvod. Musíte byť osobnejší a konkrétnejší.  Možno vám prekáža, že vás s cigaretou vidia vaše deti. Možno váš lekár zdvihol varovný prst pri pohľade na výsledky vašich vyšetrení. Možno vás desí predstava, že ochoriete na rakovinu. Možno sa bojíte predčasného starnutia. Poznajte svoj vlastný dôvod, prečo chcete prestať fajčiť.

2. Nerobte to naraz

Znie to tak lákavo – jedného dňa vyhodiť všetky cigarety a už si nezapáliť. No zvládnuť abstinenčné príznaky nie je jednoduché. Asi 95 % ľudí sa snaží skončiť s fajčením bez pomoci. Lenže nikotín je veľmi návyková záležitosť. Mozog po ňom túži a vy si uvedomujete svoje abstinenčné príznaky.

Cigaretový dym - zloženie a vplyv na zdravie

3. Nepodlahnite depresií

Keď prestanete fajčiť, môžete sa cítiť byť bez nikotínu frustrovaní, depresívni, ale aj podráždení. Túžba „potiahnuť si“ aspoň raz s cigarety môže byť veľmi silná.  Vtedy môžu pomôcť produkty s obsahom nikotínu, ktoré môžu stlmiť abstinenčné príznaky. Štúdie naznačujú, že nikotínové žuvačky, pastilky či náplaste zvyšujú u dlhoročných fajčiarov šance pri odvykaní.

4. Požiadajte o radu lekára

Ak ste nervózni, lebo vám chýba cigareta a nezaberajú ani nikotínové náhrady, požiadajte bez hanby o pomoc svojho lekára. Určite pozná lieky, ktoré pomôžu znížiť nepríjemné abstinenčné príznaky ako depresia, nervozita či neschopnosť sústrediť sa.

5. Nebuďte v tom sám

Dajte vedieť svojim kolegom, priateľom a rodine, že sa snažíte prestať fajčiť. Ich podpora by vám mohla pomôcť. A ktovie, možno inšpirujete ďalšieho fajčiara zo svojho okolia, aby sa k vám vo vašom odhodlaní pripojil. Vo dvojici je to určite príjemnejšie.

6. Ovládajte stres

Jedným z dôvodov, prečo ľudia fajčia, je to, že cigareta im pomôže uvoľniť sa. Ak skoncujete s cigaretami, musíte si nájsť iný spôsob, ako čeliť stresu. Doprajte si pravidelné masáže, počúvajte relaxačnú hudbu, cvičte jógu.

Techniky zvládania stresu

7. Vyhýbajte sa alkoholu

Niektoré činnosti môžu zvýšiť nutkavý pocit zapáliť si. Jednou z takých je aj popíjanie alkoholu. Rovnako aj káva môže byť spúšťačom chuti na cigaretu. Skúste vylúčiť všetko, k čomu ste si radi zapálili.

8. Upracte si

Ak ste zvykli fajčiť aj v dome, ako prvé by ste ho mali upratať. Cigaretový zápach v byte môže byť veľkým lákadlom. Vyčistite čalúnenie, koberce, závesy, deky aj vankúše na sedačke. Vymaľujte a použite osviežovače, nech váš dom vonia čistotou.

9. Skúšajte to stále

Je bežné, že počas vášho odhodlania podľahnete cigarete a zapálite si. Nebuďte z toho znechutení a neberte to ako prehru. Je to celkom normálne. Dôležité je, aby ste s odhodlaním prestať pokračovali aj naďalej. Skúste sa zamyslieť, prečo ste si zapálili a vyhýbajte sa situáciám alebo veciam, ktoré vás k prinútili porušiť predsavzatie.

10.  Hýbte sa

Fyzická aktivita znižuje chuť na cigaretu a môže zmierniť abstinenčné príznaky. Ak dostanete náhlu chuť na cigaretu, radšej siahnite po svojich teniskách a choďte si zabehať. Pomáha aj obyčajná prechádzka, či venčenie psa.

Aký je vplyv fajčenia na cvičenie

11.  Jedzte veľa zeleniny a ovocia

Nespájajte koniec fajčenia s diétou. Mohlo by toho byť na vás priveľa. Naopak, po tom, čo si budete odopierať cigaretu, môže sa stať, že sa zvýši vaša potreba niečo si neustále vkladať do úst. Preto niektorí priberú. Majte po ruke stále ovocie alebo zeleninu. Takéto zdravé pokušenie vám rozhodne len prospeje. Ak dostanete chuť na cigaretu, siahnite po chutnom a chrumkavom kalerábe alebo jabĺčku.

12. Doprajte si odmenu

Premyslite si, ako sa odmeníte, ak sa vám skutočne podarí skoncovať s fajčením. Darovať si niečo, po čom už dlho túžite, je skvelá cesta k cieľu. Napokon, nejaké tie peniaze za cigarety ste už určite usporili.

kloe

ja som prestala jednoducho zo dna na den-nefajcila som vela ale mala som uz tendencie fajcit coraz viac a viac a mala som gynekologicky nalez chvala bohu neskodny ale aj tak clovek zacne premyslat nad tym ze zdravie je len jedno mala som v partii ludi co to dokazali z jedneho dna na druhy tak som si povedala ze to dokazem aj ja sekla som s tym jedneho dna...a za kazdym ked prisla myslienka na cigu som si proste v hlave povedala ze nie nedam si ju a basta!najhorsie to bolo niekde v krcme a v bare kde vsetci hulili a ku pivu mi to vazne chybalo...ku pivu som musela mat vzdy nejake korbaciky tycinky arasidy proste nejake zakusadlo a stale som musela nieco zobkat aj som pribrala ale asi len dve kila ktore ked sa to znormalizovalo sli zas aj dole same dala som sa celkom aj na sladke lebo do vtedy som sladke vobec nejedla cigarety mi uplne otupili chut na cukor praveze som mala chut stale len na nieco slane ale ked som prestavala vratili sa mi chute a zacala som jest sladke takze bacha aj na to :) a zacala som pit aj viacej alkoholu proste v krcme nemate co robit s rukami zrazu tak pijete jak duhy aj ked aj to je len na zaciatku da sa to len musite chciet a musite mat na to vazne velmi dobry dovod ako teraz moj muz ktory ma uz vazne problemy s erekciou a ma 35 a huli jak duha tak prestava aj on ono to proste za to stoji!

Glam

naraz skoncovat s fajčením si neviem predstaviť ... skúsila som to nespočet krát že sa zatnem a zo dňa na deň prestanem, ale nešlo to .. proste vždy som sa k tomu vrátila... teraz som už tretí mesiac bez bežnej tabakovej cigarety a vďaka elektronickej cigarete zvládam stresové situácie...používam ju len pri strese a keď som vyčerpaná inak vôbec a nemám chuť na bežnú cigu lebo svoju dávku nikotínu si postupne znižujem...týmto ďakujem predajcovi vo vaprio (odtial mam svoju e-cigaretu), ktorý mi navrhol tento postup a uznávam ide to takto