Vyrážky na zadku: Ako sa zbaviť tejto chúlostivej záležitosti?

Akné nepostihuje len tvár, krk, chrbát či ramená. Nepekné vyrážky sa môžu vyskytovať aj na zadku či stehnách. Môže to byť naozaj nepríjemný a estetický problém, preto je najvyšší čas s vyrážkami na zadku zabojovať.

vyrazky_na_zadku Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Vhodné oblečenie

Pokožka je v neustálom kontakte s oblečením, je preto veľmi dôležité, z akých je materiálov. Na pokožku je najlepšie bavlnené oblečenie a platí to dvojnásobne najmä vtedy, keď máme akýkoľvek kožný problém. Vyrážky na zadku totiž môžu byť pokojne spôsobené nosením spodnej bielizne z nevhodného materiálu. Zabudnite na čipky, elastické syntetické materiály a noste čisto bavlnenú spodnú bielizeň, ale aj nohavice. Aby koža lepšie dýchala.

Ako funguje naša koža?

2. Pohyb

Pri prevencii a liečbe vyrážok je dôležité, aby sme sa viac hýbali. Sedenie na zadku totiž vznik vyrážok len podporuje a zhoršuje ich hojenie. Koža vtedy nedýcha a nie je ani prekrvená. Prekrvenie urýchľuje liečbu a pôsobí ako prevencia vyrážok. Preto, ak máte sedavé zamestnanie, pravidelne sa hýbte. Čo môžete, robte v stoji, často si doprajte prechádzky, výborný je aj beh.

Bez pohybu to nejde

3. Hygiena

Mala by byť samozrejmosťou. Sprcha intímnych partií s vhodným prípravkom neobsahujúcim mydlo sa odporúča v prípade postihnutej kože dvakrát denne. Nepoužívajte horúcu vodu, ale skôr vlažnú. Po hygiene dbajte, aby ste si citlivé partie dostatočne vysušili bavlneným uterákom. O pokožku na zadku sa treba starať rovnako, ako o pleť na tvári. Pravidelné čistenie a ošetrovanie si zaslúži aj váš zadok.

Dokedy ešte budete veriť mýtom o umývaní rúk?

4. Strava

Vyhýbajte sa ťažkým a mastným jedlám, jedzte stravu bohatú na vitamíny a vlákninu. Ak máte s vyrážkami dlhodobý problém, zadovážte si vitamíny. Vynikajúco na pokožku pôsobí zinok, preto si ho pravidelne dopĺňajte.

Niečo nové o zdravej výžive

5. Píling a holenie

Vyrážku môžu spôsobovať aj zarastajúce chĺpky. Ak sa nechávate pravidelne depilovať v intímnych oblastiach, odporúčame siahnuť skôr po žiletke. Tá by mala byť ostrá a použiť by ste ju mali nanajvýš dvakrát. Hoľte sa vždy v smere rastu chĺpkov. Vynikajúco pôsobí proti zarastaniu aj píling. Najlepšie prírodný. Doprajte si ho vždy deň až dva pred holením, pozor ale na postihnuté miesta. Tým sa určite vyhnite.

Recept: detoxikačný peeling

6. Ošetrenie postihnutej kože

Prevencia je jedna vec, ošetrenie a liečba druhá. Na postihnuté miesta pomáha detský púder, prípadne iný krom určený na zapareniny. Najlepšie taký, ktorý obsahuje zinok. Dôležité je, aby postihnuté miesta boli čo najviac v suchu. Vyrážky si nikdy nevytláčajte, aby ste si nerozšírili infekciu. Výborne pôsobia aj repíkové sedacie kúpele.