Porazte chuť na sladké s tými správnymi potravinami

Poznáte to, dáte si jednu tabličku čokolády, potom druhú, tretiu a už sa neviete zastaviť. Cukor je niekedy naozaj droga a ak si strážite líniu a chcete schudnúť, môže to byť problém. Našťastie však existujú potraviny, ktorými oklamete svoje chuťové bunky alebo jednoducho nahradíte sladkosti.

Žena s čokoládou Zdroj foto: Shutterstock.com

Ovocie ako náhrada sladkého

Tiež má v sebe cukry, ale aj také, ktoré potrebujete. Výhodou je, že ani pri množstve sa až tak nemusíte obmedzovať, pretože miera ovocných cukrov nikdy nie je taká kritická, ako pri sladkostiach. Ale, aby sa vám ovocie nezunovalo, skúste obmieňať rôzne druhy a chuti. Pri jeho spracovaní tiež môžete byť kreatívna, aby ste vaše chuťové poháriky mohli rozmaznávať rôznymi spôsobmi. Ovocie si buď jednoducho nakrájajte, spravte si šalát, alebo si pripravte zdravé smoothie. Nebojte sa ani kombinovania výrazných chutí, tie vám poháriky načas dostatočne uspokoja a zároveň získate značnú dávku vitamínov.

Skúste ovocný koláč

Využite ovocie aj do koláčov. Upečte si taký, kde **sladké plnky nahradíte napríklad džemom a navrch spravte ovocnú želatinu s kúskami ovocia.

Porazte chuť na sladké orechmi

Ďalšou možnosťou, ako poraziť chuť na sladké sú orechy v mede. Pozor však na množstvo, doprajte si ich maximálne 2-krát za deň, najlepšie pred jedlom, ktoré bude obsahovať bielkoviny, tuky a zeleninu alebo tesne pred sladkým jedlom. Spomalia vyprázdňovanie žalúdka a vy zo sladkostí tak rýchlo nepriberiete.

Vďaka brokolici zabudnete na sladké

Práve táto zelenina je ideálna na zmenu chute. Stačí si ju dopriať raz denne v akomkoľvek jedle a telo takpovediac zabudne na cukor. Brokolica reguluje množstvo vylučovaného inzulínu v krvi. Riadi hormonálny systém, hlavne v čase menštruácie, keď sú naše chute najbláznivejšie.


Čítajte viac:

Tekutiny

Veľmi účinný je zelený čaj, látky v ňom obsiahnuté zapudia apetít. Uvidíte, že ak si dáte dve šálky čaju, váš apetít klesne. Takisto pomôže aj pohár mlieka, ktorý vás zasýti.

Bielkoviny

Dodajú vám dostatok energie, povzbudia trávenie a zasýtia vás na dlhšiu dobu, čiže na sladké úplne zabudnete. Trocha tvrdého syra s pečivom, tvaroh ochutený napríklad ovocím alebo jogurt vám pomôžu prekonať chute a zaženú myšlienky na sladké.