Chren chutí, lieči a je výborný aj na chudnutie

Chren sa už od nepamäti používa v mnohých domácnostiach a kuchyniach vďaka svojim pozitívnym a mnohostranným účinkom. V čom dokáže pomôcť a ako ho pripraviť?

Chren Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to chren?

Je to mohutná trváca liečivá bylina s valcovitým koreňom a veľkými listami, rastajúca do výšky približne jedného metra, s drobnými bielymi kvetmi. Jej koreň sa často používa ako korenina. Sú známe dva druhy : jeden s bielou a hladkou šupkou so sladkastou chuťou a druhý s modrastou drsnou šupkou, ktorý má pálivú chuť. Konzumovať ho môžeme buď strúhaný ako prílohu k mäsu či pečivu, alebo si z jeho listov spravíme šaláty. A keďže je liečivý, pripravujú sa z neho sirupy, obklady i masti.


Prečítajte si aj:

­Tieto potraviny spália tuky za vás

Kedy a ako ho zbierať?

Najlepšie je ho zbierať vtedy, keď začínajú vonkajšie listy hnednúť. Pri zbere na jeseň korene vykopte, silné spotrebujte a odrezky z tenších koreňov dlhé asi 20 - 30 cm na jar opäť vysaďte. Na jednom mieste ponechajte rastliny 1 - 3 roky. Kvety odstraňujte, aby kvalita koreňov bola čo najlepšia. Nazberané korene skladujte v pivnici, najlepšie v piesku.

Čo všetko obsahuje?

Hlavnou účinnou látkou chrenu je silica s horčičným glykozidom sinigrinom. Ďalej obsahuje veľa vody, bielkovín, tukov, glycidov, z minerálnych látok najmä horčík, draslík, sodík, vápnik a železo. Vitamínu C obsahuje dvakrát viac než citróny, tiež má dostatočné množstvo vitamínu B.

Prečo je liečivý

  • povzbudzuje žalúdočnú a črevnú činnosť, čim pomáha pri chorobách tráviacej sústav a kŕčoch
  • účinný pri zápaloch obličiek a močového mechúra.
  • zvyšuje krvný tlak, čistí krv
  • prevencia proti infekčným chorobám
  • pôsobí pri nádche, zápale hrdla, podporuje vylučovanie hlienu
  • pomôže pri reumatických ťažkostiach, vonkajších zápaloch, nervových bolestiach a opuchoch
  • zmierňuje bolesť, má dezinfekčné a čistiace účinky
  • posilňuje organizmus

Domáce recepty s chrenom

  • Prevarte lyžičku strúhaného chrenu, pary vdychujte asi 10 minút a zbavte sa nádchy a prečistite si pleť
  • S cibuľou a medom je zas účinný proti kašľu
  • Pri bolestiach chrbtice si z neho spravte obklad (postrúhaný chren s múkou a maslom zabalený v tenkom plátne)

Vhodný aj do kuchyne

Môžete ním ochutiť mäso, šunku či omáčky alebo majonézy. Tiež je dobrý k zelenine a k pečivu. Dobrým tipom je aj šalát z chrenových listov. Skúste k mladým listom pridať reďkovky, mladú cibuľku šunku a vajíčka, posoľte, pridajte trocha octu a pochuťte si na sviežom jarnom šaláte. Pri konzumácii však treba byť opatrní, pretože vo vyšších dávkach pôsobí dráždivo na sliznicu.

Chrenová nátierka Zdroj foto: Shutterstock.com

Recept na chrenovú nátierku

Potrebujete:

  • 3 polievkové lyžice postrúhaného chrenu,
  • 3 natvrdo uvarené vajcia,
  • 1 smotanu alebo jogurt,
  • 1 čajová lyžička vegety,
  • 1 čajová lyžička horčice,
  • soľ.

Postup: Do postrúhaného chrenu pridáme prelisované natvrdo uvarené vajcia, smotanu alebo jogurt, horčicu, vegetu, soľ a všetko spolu pomiešame.

Ako si chrenom povzbudiť trávenie?

Postrúhajte si koreň chrenu a pridajte ho do jedla alebo konzumujte samotný. Dráždením žalúdka a čriev povzbudí ich činnosť a tým aj vaše trávenie.

Účinný aj pri chudnutí

Vďaka tomu, že podporuje trávenie a metabolizmus, je skvelým doplnkom pri chudnutí. Ak ho zaradíte do svojho pravidelného jedálnička, pomôže vám spaľovať podkožný tuk. Podmienkou je však vyvážená strava bez nežiaducich extrémov.


Prečítajte si aj:

­Tieto potraviny spália tuky za vás

HmotnostZdravie

Nie je umenie schudnúť. Umenie je schudnúť ZDRAVO a potom si tú vašu vysnívanú váhu udržať, ale aj to sa dá. Pre ľudí, ktorí chcú svoju hmotnosť regulovať, ale nevedia ako, pre tých, ktorých trápia jojo efetky, ale aj pre tých, ktorí si sa zaujímajú o svoje zdravie, viac či menej aktívne športujú a chceli by pre svoje telo robiť možno o trošku viac je tu práve prebiehajúci projekt Zdravšia Bratislava. Viac info tu -odkaz odstránený-