Element Drevo – pečeň a žlčník

Zhoršuje sa vám zrak s rastúcim vekom? Potrebujete stále silnejšie dioptrie? Tradičný čínsky liečiteľ by vám oproti západnému medikovi na to nepredpísal nové sklá, ale upozornil by vás na slabosť vašej pečene.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Ľudia, ktorí majú slabší element Drevo, teda pečeň a žlčník, majú vo väčšine prípadov problémy so zrakom. Okrem toho bývajú výbušní a ľahko sa vedia nahnevať. Majú radi kyslú chuť a zelenú farbu. 

  • Yin orgán: pečeň
  • Yang orgán: žlčník
  • zmyslový orgán: oči / zrak
  • tkanivo: šľachy a svalstvo
  • emócie: hnev a nedočkavosť
  • zvuk hlasu: krik
  • ročné obdobie: jar
  • farba: zelená
  • chuť: kyslá

Ročné obdobie

Špeciálnu pozornosť v jarnom období - období „nového začiatku" - treba venovať pečeni a žlčníku. Počas jari jeme väčšinou menej alebo držíme pôst, aby sme očistili telo z ťažkých a tučných jedál, ktoré sme skonzumovali počas zimy. Tým si prirodzene posilňujeme a prečisťujeme našu pečeň.

Odporúčané jedlá

Zelenina - medzi plodiny, ktoré podporujú tento element patria najmä mladé zelené rastlinky, jarná cibuľka, zelený hrášok, hlávkový šalát, kel, brokolica, kyslá kapusta a kyslé uhorky.

Obilniny - zelené pšeničné výhonky, ale aj výhonky iného obilia, ako raž či špalda

Strukoviny – mungo fazuľa

Korenie - element Drevo podporujú svojou chuťou citrón, limetka, jablkový ocot či umeocot

Bylinky - petržlen, žerucha, skorocel

Pozrite si tiež:

Liečivá sila potravín podľa piatich elementov

Nevhodné jedlá

Ľudia s oslabenou pečeňou majú zvyčajne slabosť v sladkostiach, mäsových výrobkoch a chlebíku. Tieto potraviny majú tendenciu znižovať energiu v tele počas jari a konzumácia ťažkých a mastných jedál v podobe mäsa spomaľuje funkciu pečene.

Príprava jedál

Odporúča sa konzumovať kvasenú alebo surovú zeleninu, avšak pri nadmernej konzumácií surovej stravy môže dojsť k oslabeniu trávenia. Osobám, ktorým býva často zima, konzumácia surovej zeleniny môže skôr uškodiť. Uprednostňuje sa preto krátke naparovanie, pri ktorom nie je zelenina úplne zbavená živín.

Ako vybalancovať pečeň v prípade nerovnováhy?

Treba jesť menej a strániťsa jedá blohatých na nasýtené tuky ako hovädzie/bravčové mäso, smotana, syry, vajíčka, margarín, rafinované oleje Vyhýbať sa chemikáliám v jedle a vo vode, liekom, drogám, vysoko chemicky spracovaným potravinám.


Mohlo by vás zaujímať:

Element oheň- srdce, tenké črevo

zdravapecen

Už 2000 rokov riešia problém s pečeňou,trávením a vylučovaním pomocou,

NEROZLUČNEJ DVOJICI: PESTREC & ČERNUCHA.

PESTREC
maríánsky-Kristova koruna,alebo strieborný bodliak,s obsahom silimarínu.

ČERNUCHA-Egyptský čierny kmín,zlato faraónov.

Táto nerozlučná dvojica sa navzájom dopĺňa a zahŕňa komplexnú detoxikáciu a regeneráciu pečene a celého tráviaceho systému už 2000 rokov.
Prečo to vie tak málo ľudí...?
Zdravá pečeň.