Naozaj sa dajú bylinkami zväčšiť prsia?

Čo je najlepšie na rast pŕs? Hovorí sa o rôznych bylinkách. Najviac je spomínaná senovka grécka, čo však, ak má nežiaduce vedľajšie účinky? Vraj dokonca mení menštruačný cyklus, je to pravda?

Zdroj foto: Shutterstock.com

Rast a veľkosť prsníkov je ovplyvnený čiastočne geneticky a potom do veľkej miery aj potravou a jej skladbou, celkovou váhou, fyzickou aktivitou, prekrvením, materstvom a laktáciou, vekom a podobne.

Tieto bylinky sú overené skôr u zvierat

Senovka grécka a Benedikt lekársky sa naozaj používajú už dlhodobo ako prídavok k senáži ako výživné krmivo hovädzieho dobytka a na zvýšenie laktácie dojníc. Majú rôzne liečivé a výživové účinky a z hľadiska lekárenskych drog patria aj medzi takzvané laktagogá, čiže rastlinné farmaká podporujúce laktáciu u dojníc. 

Či majú taký istý účinok aj u dojčiacich matiek a u dievčat vo vývine či žien pred materstvom nie je isté, lebo dojnice majú iné trávenie buničiny, využitie látok z rastlín a metabolizmus. Medzi tradičné laktagogá patrí ešte aj rasca a niektoré iné byliny. No aj keby to účinkovalo, podpora laktácie ešte neznamená trvalý nárast prsníkov. Stúpa len aktivita prsných žliaz a produkcia mlieka počas materstva a dojčenia. Takže je to úzko spojené s hormonálnymi zmenami v materstve a pri dojčení. Potom už často zostávajú prsia o niečo väčšie.

Pomôcť si môžeme aj inak

Čiastočne možno ovplyvniť veľkosť a rast pŕs aj skladbou stravy a váhou. Komplexná, všestranná strava s dlhodobo väčším podielom bravčového mäsa, bielkovín, tukov, smotany, plnotučného mlieka, bielého pečiva, koláčov a cestovín zabraňuje prílišnému chudnutiu, vedie k miernému zvýšeniu telesnej hmotnosti, svalstva a podkožného tuku a plnosti prsníkov. Prílišná chudosť sa samozrejme odrazí aj na úbytku veľkosti prsníkov. Cvičme preto 3x týždenne, ale veľmi mierne a pomaly, ale pravidelne v posilňovni, alebo doma neaerobické cviky na zväčšenie muskulatúry celého tela (pomalé kliky, drepy, brušáky a s činkami), lebo dostatočne veľké a prekrvené svalstvo veľmi výrazne zintenzívňuje prekrvenie celého organizmu, čo by mohlo spolu s výdatnou stravou veľmi ovplyvniť aj nárast prsníkov.

Zdravá životospráva a životný štýl spravia veľa

Ak sme ešte v mladom veku, tak vyčkajme, prsia s vekom určite narastú ak nebudeme držať nejakú príliš anorektickú líniu. Jedzme častejšie a výdatnejšie potraviny (žiadne hladovky), držme si váhu na hornej hranici našej optimálnej hmotnosti a ak budeme mať nejaké to kilo navyše, tak sa neznervózňujme, lebo sa to určite odrazí na väčšej plnosti prsníkov. Športujme tak, aby sme boli zdravé, ale nie aby sme boli vychudnuté a bez podkožného tuku, ktorý robí ženskú postavu pekne zaoblenou a teda aj drží a zväčšuje prsníky u ktorých sa nachádza aj vnútri a drží ich tvar.

Bylinky raz za čas

Ak si občas dáme čaj zo senovky, benediktu, či rascovú polievku, určite nespravíme chybu, lebo majú veľa osožných účinkov (expektorans, roborans, laktagogum,emoliens, amarum, antiflogistikum, hemostyptikum). No očakávať od nich okamžitý a rýchly či trvalý rast prsníkov nemožno, ale spolu s inými spomínanými horeuvedenými faktormi, materstvom a laktáciou podporujú nepriamo plnosť prsníkov.


Mohlo by vás zaujímať:

Plná hruď aj bez silikónov: Nadvihnite si prsie už dnes!