Pomôžte si alchemilkou pri ženských problémoch

Alchemilka pasienková (Alchemilla vulgaris) je bylinka vhodná najmä pre ženu (od puberty až po menopauzu). Známa je aj pod menom divý muškát, husia nôžka, kontryhel, rosnička, suknička, či ženský plášť. Má dlaňovito laločnaté listy, pevnú malú stonku a drobné žltozelené kvety.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Výskyt a zber

Rastie predovšetkým na okrajoch lesov, ciest, na svahoch a vlhkých lúkach vo vyšších polohách a v horských oblastiach. Kvitne od mája do septembra. V čase kvitnutia zbierame celú byľ, neskôr iba listy. Sušíme ich v tieni.

Účinné látky a použitie

Najdôležitejšími účinnými látkami sú triesloviny, organické kyseliny, horčiny a silice. Používa sa vo farmaceutickom priemysle, v medicíne i v ľudovom liečiteľstve.

Vplyv na zdravie a využitie v ľudovom liečiteľstve

Alchemilka je považovaná za „všeliek“. No známa je predovšetkým ako účinná bylinka na "ženské problémy." Ženy ju ocenia pri silnom menštruačnom krvácaní, pri bolestivej menštruácii, pri zhoršenej funkcii vaječníkov a ich zápaloch, či pri nevoľnosti v menopauze (prechode).

Tiež sa využíva pri:

  • pečeňových a obličkových ochoreniach
  • odvodnení organizmu
  • trávení
  • hnačkách a kolikách
  • hojení rán, ekzémov a vyrážok
  • slabostiach svalov a končatín

alchemilka_caj Zdroj foto: Shutterstock.com

Často sa používa sa aj v kombinácii s kapsičkou pastierskou a rebríčkom. Najčastejšie ako zložka čajovín, ale tiež i vo forme obkladov a výplachov.

Príprava čaju

1 ČL sušenej bylinky alebo 2 ČL čerstvej bylinky použijeme na 250 ml vody, zaparíme a necháme 10- 15 minút vylúhovať. Pijeme 2x denne počas dvoch mesiacov.


Skúste si pomôcť:

Zbavte sa menštruačných ťažkostí s pomocou prírody