Prestaňte počítať kalórie, k jedlu nepotrebujete matematiku!

Nemusí to byť vždy divoká matematika s počítaním kalórií, ak sa chcete stravovať zdravo a plnohodnotne. Stačí použiť vaše ruky. Zapojte päste, dlane a palce a pomocou nich si kontrolujte nielen príjem kalórií, ale najmä vyváženosť vašej stravy.

Počítanie kalórií Zdroj foto: Shutterstock.com

Portál precisionnutrition.com. priniesol zaujímavý a praktický spôsob, ako si zmerať množstvo prijímaných kalórií. Nadiktuje správny počet bielkovín, tukov, sacharidov či zeleniny pre ženu aj muža.

Ako použijete dlaň?

Pri potravinách bohatých na bielkoviny, ako je mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, alebo fazuľa či hrach použijeme na meranie otvorenú dlaň. Pre mužov sa odporúčajú dve dlane na jedno jedlo. A pre ženy zase jednu dlaň na jedlo.

Vaše dlane určujú tiež sacharidové porcie. Ak máte na tanieri pečivo, cestoviny, zrná, zemiaky alebo ovocie, použite dlaň v tvare misky na určenie vašej veľkosti porcie. Pre mužov sú vhodné 2 takéto dlane porcií sacharidov u väčšiny jedál. A pre ženy zase 1 dlaň v tvare misky sacharidov.


Pozrite si tiež:

10 potravín pod 40 kalórii, plus recepty

Ako použijete päsť?

Čo sa týka zeleniny, ako napríklad rajčiny, brokolica, špenát, šalát, kel či mrkva, využite na počítanie päsť. Pre mužov sa radia 2 päste porcií zeleniny s každým jedlom. Pre ženy zase 1 päsť.

Ako použijete palec?

Pre tukové potraviny, ako sú mastné jedlá či jedlá obsahujúce olej, ďalej napríklad maslo, orechy a semená si palcom určíte svoju veľkosť porcie. Muži by sa mali riadiť 2 palcami a podľa toho odmerať veľkosti porcie tukov u väčšiny jedál. Ženy by si mali určiť množstvo tuku na tanieri 1 palcom.

Je pravda, že niektorí ľudia majú väčšie a iní zase menšie ruky. Napriek tomu sa dá povedať, že naša veľkosť rúk korešponduje s celkovou veľkosťou tela. Čiže tieto merania by mali vychádzať u každého.

Súhrn pre mužov

  • 2 dlane bielkovín s každým jedlom

  • 2 päste zeleniny s každým jedlom

  • 2 dlane v tvare misky potravín bohatých na sacharidy

  • 2 celé palce potravín bohatých na tuk

Súhrn pre ženy

  • 1 dlaň bielkovín s každým jedlom

  • 1 päsť zeleniny s každým jedlom

  • 1 dlaň v tvare misky potravín bohatých na sacharidy

  • 1 celý palec potravín bohatých na tuk


Pozrite si aj tento článok:

10 potravín pod 40 kalórii, plus recepty