Ako uľaviť unaveným nohám?

Po celom dni v práci sú vaše nohy stuhnuté alebo máte za sebou ťažký tréning a nohy máte ako z kameňa? Mali by ste si dávať pozor, pretože ak to nebudete riešiť, riskujete napríklad i kŕčové žily! Poradíme vám, ako nohy čo najlepšie "zresetujete" pomocou jednoduchých domácich tipov.

unavene_nohy_ulava Zdroj foto: Shutterstock.com

Unaveným nohám pomôže aj to, ak si ich po celom dni vyložíte na dlhšiu dobu do vodorovnej polohy a prípadne pomasírujete rôznymi chladivými gélmi. V lekárňach a drogériách nájdete rôzne - mätové, gaštanové, borievkové a iné.

V letných mesiacoch je dobrým uvoľnením i chodenie naboso. Ak teda máte k dispozícii vlastnú záhradu, odložte topánky a prechádzajte sa len tak bosá po trávniku. Uvidíte, že vaše nohy budú večer oveľa ľahšie.


Prečítajte si tiež:

Dajte zbohom smradľavým nohám!

Pomôžu aj správne cviky a šport

Sadnite si na stoličku, nohy dajte od seba tak, aby ste mohli proti sebe tlačiť kolenami. Zdvihnite vonkajšiu stranu nôh a približne 2-3 minúty nechajte kolená v tejto pozícii. Potom nohy uvoľnite a ešte zopárkrát cviky zopakujte.

Dobrou voľbou je aj plávanie, stačí polhodinka a vaše stuhnuté svaly sa znova prekrvia, keďže plávanie pôsobí regeneračne na krvný obehový systém.

unavene_nohy_kupel Zdroj foto: Shutterstock.com

Tipy na kúpeľ, ktorý uvoľní nohy

Bylinkový

Potrebujeme za hrsť mätových listov, levandule, harmančekových kvetov.

Tieto bylinky zalejeme 3 litrami vriacej vody a necháme polhodinu lúhovať. Potom precedíme, nalejeme do lavóra a nohy kúpeme približne štvrťhodinku.

Jablko s rozmarínom

Zohrejte 3l vody a nalejte do lavóra. V pohári potom zmixujte 2 dl jablkového octu so štyrmi vetvičkami rozmarínu a nalejte do vody. Nohy si močte asi 15 minút, potom si ich osušte a na chvíľu vyložte na vyvýšené miesto.

Rada: nohy si po kúpeli skúste natrieť citrónovou šťavou.

Obklady na uvoľnenie

Potrebujete kus ľanového plátna, bavlnenú a vlnenú látku, studenú vodu, ocot alebo bylinný odvar. Nájdite si plátno a namočte do studenej vody, octu alebo studeného bylinného odvaru, vyžmýkajte, priložte na predkolenie a obaľte suchou látkou. Zábal nechajte pôsobiť 5 minút a 2–3 krát ho vymeňte.


Prečítajte si aj tento článok:

Dajte zbohom smradľavým nohám!

Can

mne robí strašne dobre na boľavé nožky geotermálny krém so soľami z podhájskej od zdravého nákupu večer si ich natriem pri telke a asi pri jednom dieli TBBT zaberá