Pivo vás ochráni pred pred infarktom a zlepší pamäť

Máte radi pivo, no všetci naokolo vám hovoria, že sa z neho priberá a nie je príliš zdravé? Tieto mýty je načase vyvrátiť, pivo v skutočnosti obsahuje až 93% vody a je omnoho ľahšie stráviteľné ako napríklad také džúsy či mlieko. Látky obsiahnuté v ňom pomáhajú predchádzať chorobám a prospievajú i pleti či vlasom.

pivo_ochrana_infarkt Zdroj foto: Shutterstock.com

Prospešné látky

Pivo je v skutočnosti výživný nápoj, pretože okrem obilia, chmeľu a kvasníc, je zdrojom mnohých vitamínov, minerálov (horčík, draslík...) a iných zdraviu prospešných látok. Navyše má nízky obsah cukru a veľa vlákniny. Pivo obsahuje vysokú hladinu vitamínu B, predovšetkým kyseliny listovej, ktorá pomáha predchádzať infarktu. Ak ste niekde v zahraničí, kde sa neodporúča piť voda, fľaškové pivo je pre vás istota. Je to dokonca bezpečnejšie ako balená voda, pretože pivo sa varí a v tomto procese sa udržiava čistota. 

Pozor!

Ako upozornila MUDr. Sovová, kardiologička, všetko treba robiť s mierou. Teda 1 - 2 pivá denne, nie však každý deň v týždni, ale vždy dva dni v týždni abstinovať. To, samozrejme, platí aj pri ďalšom alkohole.

Takto pivo pomáha

  • Chráni pred infarktom a mŕtvicou.
  • Znižuje vysoký krvný tlak.
  • Zvyšuje v krvi hladinu dobrého cholesterolu, ktorý pomáha chrániť pred ochoreniami srdca a zabraňuje kôrnateniu tepien.
  • Ničí infekcie.
  • Zložky kyseliny mliečnej a kyseliny octovej obsiahnuté v pive chránia črevá pred baktériami spôsobujúcimi hnačku.
  • Prevencia proti cukrovke.
  • Čistí obličky a zbavuje obličkových kameňov.
  • Spevňuje a prečisťuje pleť a vlasom dodáva lesk a silu, dobré je preto vyskúšať i pivné kúpele, zábaly či šampóny.
  • Pomáha pri nespavosti a strese.

pivá

Máte radi aj čierne pivo? Potom si prečítajte:

5 faktov o tmavom pive, ktoré ste (ne)vedeli

Prečo by tehotné ženy mali piť pivo?

Pri predčasných pôrodoch zohráva svoju úlohu nedostatok kyseliny listovej. Jeden liter piva obsahuje asi tretinu dennej dávky tejto látky. Podľa portálu Info.sk sa preto tehotným ženám doporučuje piť nealkoholické pivo ako doplnok stravy. Nealkoholické pivo prospieva aj dojčiacim ženám, pretože stimuluje tvorbu materského mlieka.

Pomáha pri nachladnutí a lieči hlasivky

Ako jednoduchý recept na nachladnutie sa odporúča pivo ohriať, zmiešať ho so štyrmi lyžicami medu a piť po dúškoch ako medicínu niekoľkokrát denne. Zbavíte sa kašľa, bude sa vám lepšie dýchať a krvný obeh sa stimuluje. Tento nápoj vám taktiež pomôže posilniť imunitu.

Po vode a čaji má pivo najmenej kalórií

V 0,5 l piva je 190 kalórií zatiaľ čo v džúse takmer 250 kalórií. To, že po pive sa priberá podľa viacerých vedeckých výskumov nie je pravda, netreba to však s pitím piva preháňať. Brucho vám nerastie z toho, že pijete pivo, ale z nesprávnej životosprávy a z pasívneho spôsobu života. Práveže pivo samo o sebe zvyšuje metabolizmus a navyše jeho pravidelná a umiernená konzumácia môže viesť i k poklesu hmotnosti a obsahu tuku v tele (podľa Obc.cz).

Zaujímavosť

Podľa americkej štúdie pivo dlhodobo zlepšuje pamäť. Zistilo sa, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú pivo, trpia menej často Alzheimerovou chorobu ako tí, ktorí si zlatý mok nedoprajú.


Prečítajte si aj tento článok o pive:

5 faktov o tmavom pive, ktoré ste (ne)vedeli