Hemoroidy po pôrode

Hemoroidy sú abnormálne rozšírenia ciev žilového pletenca v oblasti análneho kanála (lat. plexus haemorrhoidalis). Môžu mať veľkosť hrášku, alebo dokonca až hrozna. Najčastejšie sa prejavujú svrbením a bolesťou, niekedy môžu pri vyprázdňovaní stolice spôsobovať krvácanie jasnočervenej farby.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Podľa lokalizácie sa rozlišujú na vnútorné a vonkajšie. Vnútorné hemoroidy postihujú žily vnútorného análneho zvierača a vonkajšie, sa nachádzajú v oblasti vonkajšieho análneho zvierača. Podľa charakteru a závažnosti hemoroidov sa delia do štyroch štádií, od takmer bezbolestných malých, až po veľké nereponibilné (nemožno ich zatlačiť prstom späť do konečníka) hemoroidy. V prípade, že hemoroidy vyliezajú von z análneho otvoru, nazývajú sa prolabujúce. Hemoroidy sú pomerne časté počas gravidity a šestonedelia. Niektoré ženy sa s nimi stretnú po prvý raz až počas tehotenstva. Tie, ktoré mali s nimi problémy už pred počatím, pravdepodobne zaznamenajú počas druhého a tretieho trimestra ich zhoršenie. Našťastie je možné ich po pôrode zmierniť, alebo úplne vyliečiť s pomocou niekoľkých, pomerne jednoduchých opatrení.

Prečo sa tvoria práve počas tehotenstva?

Riziko vzniku hemoroidov v análnej oblasti, ako aj vzniku kŕčových žíl na nohách, sa počas tehotenstva zvyšuje z rôznych dôvodov. Jedným z nich je rastúca maternica. Tá vyvíja tlak na žily panvy a dolnú dutú žilu, ktorá zbiera krv z dolných končatín. Následkom tohto zvýšeného tlaku sa spomaľuje návrat krvi z dolnej polovice tela. Žily plnia v srdcovocievnom systéme funkciu akéhosi ventilu. Ich úlohou je tlačiť odkysličenú krv zo vzdialenejších miest späť do srdca. Ak žily pod úrovňou maternice oslabnú, môžu sa nadmerne plniť krvou. Tá sa v žilách zadržiava (stagnuje) a spôsobuje ich rozšírenie. Ďalším faktorom, ktorý sa podieľa na vzniku hemoroidov počas tehotenstva je zvýšená hladina ženských pohlavných hormónov. Hormón progesterón spôsobuje uvoľnenie (relaxáciu) steny ciev. Preto sú žily počas tehotenstva poddajnejšie a náchylnejšie na rozšírenie.

Tehotenská zápcha a hemoroidy

Progesterón vplýva aj na činnosť tráviaceho systému. Svojimi účinkami spomaľuje trávenie, následkom čoho vzniká typická tehotenská zápcha. To spôsobuje zvýšené úsilie pri vyprázdňovaní stolice, nadmerné dráždenie análneho kanála, vznik hemoroidových uzlov a ich krvácanie. Celé obdobie tehotenstva i samotný pôrod predstavuje enormné zaťaženie pre telo matky. **Aj v priebehu prirodzeného pôrodu sa môžu následkom obrovského tlaku na oblasť análneho kanála spontánne vyvinúť hemoroidy. **

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vyskytuje sa aj u viac ako polovice tehotných žien. Čítajte viac:

Hemoroidy v tehotenstve

Ako si s hemoroidmi poradiť a ako urýchliť proces hojenia pomocou stravy?

Prvým a najdôležitejším pravidlom je vyhnúť sa zápche a zadržiavaniu stolice. Ak cítite nutkanie na stolicu, zbytočne ju neodkladajte. Ďalším krokom je úprava stravovacích návykov, ktorá taktiež významne prispieva k zlepšeniu stavu. Diétne opatrenia zahŕňajú obohatenie stravy o potraviny s vysokým obsahom prírodnej vlákniny (ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, strukovín, psyllia). Vláknina upravuje konzistenciu stolice a eliminuje vznik zápchy.

S výživovými doplnkami s vysokým obsahom vlákniny to však netreba prehnať, lebo pri súčasnom nedostatočnom príjme vody môžu spôsobiť obstipáciu (zápchu).

Ďalším vhodným doplnkom sú bioflavonoidy. Bioflavonoidy sú látky prirodzene obsiahnuté v čerstvom ovocí a zelenine. Zistilo sa, že podporujú pevnosť cievnej steny a jej odolnosť. Preto sú považované za cenného pomocníka v prevencii i liečbe hemoroidov.

Vyhnite sa pikantným a korenistým jedlám, ktoré pôsobia dráždivo.

Dôležitý je aj pitný režim a pohyb

Dôsledné dodržiavanie pitného režimu má okrem iného aj zásadný vplyv na konzistenciu stolice. Optimálny príjem tekutín by mal denne predstavovať osem až desať pohárov vody.

Ak si počas starostlivosti o bábätko nájdete chvíľku voľného času, venujte ju pohybu na čerstvom vzduchu a aktívnemu oddychu. 

Ďalšie užitočné tipy na liečbu hemoroidov v domácom prostredí

  • Niekoľkokrát denne si urobte teplý sedací kúpeľ v dubovej kôre.
  • Pri problematických hemoroidoch možno na postihnuté miesto prikladať vo vrecku zabalený ľad na zmiernenie bolesti a opuchu.
  • Striedanie teplých kúpeľov a studených obkladov.
  • Zvýšiť osobnú hygienu, aby sa predišlo zápalu a používať hypoalergénne hygienické potreby.

Často je potrebná aj profesionálna pomoc lekára

Porozprávajte sa so svojím lekárom o možných voľnopredajných liekoch na lokálne ošetrenie hemoroidov, ako sú protizápalové a analgetické masti a čapíky. Uistite sa, že viete, ako dlho je bezpečné takéto prípravky bez rizika používať, a či nemajú vplyv na Vaše dojčenie. V prípade, že diétne a režimové opatrenia neprinášajú uspokojivý efekt, alebo spozorujete krvácanie, obráťte sa na svojho lekára. Každé krvácanie z konečníka musí byť dôkladne vyšetrené, aby sa vylúčilo iné vážnejšie ochorenie.

V niektorých prípadoch treba po vyčerpaní konzervatívnych metód navštíviť špecialistu (chirurga). Na základe dôkladného vyšetrenia posúdi Váš zdravotný stav a zvolí ten najoptimálnejší spôsob liečby. Do úvahy prichádzajú semiinvazívne alebo invazívne chirurgické výkony v závislosti od štádia Vášho hemoroidového ochorenia.


Ženy trpia hemoroidmi najmä v druhom a treťom trimestri gravidity. Čítajte viac:

Hemoroidy v tehotenstve