Infekčné ochorenia, ktoré pokazia exotickú dovolenku – II. časť

Aj vy plánujete exotickú dovolenku? Myslite na prevenciu už dnes. Prinášame prehľad infekčných ochorení vyskytujúcich sa v tropických a subtropických oblastiach.
Minulý týždeň sme priniesli prvú desiatku infekčných ochorení, vyskytujúcich sa po celom svete, ale často hlavne v tropických a subtropických oblastiach, ktoré sú veľmi vyhľadávané práve v čase letných dovoleniek.

Infekčné ochorenia, ktoré pokazia exotickú dovolenku - I. časť

Ak aj vy plánujete exotickú dovolenku, myslite na prevenciu už dnes. Máme pre vás ďalších 10 ochorení, ktoré môžu pokaziť vašu dovolenku. Ak potrebujete individuálne poradenstvo, kontaktujtelekárov tropickej medicíny v našej internetovej klinike www.klik-klinik.sk.

1. Kliešťová encefalitída

Infekciu prenášajú kliešte, ale možné je aj nakazenie po požití nepasterizovaného mlieka. Prvotné príznaky sú podobné príznakom chrípky, ale u niektorých sa môže prejaviť ďalšia fáza horúčky so zápalom mozgu. Hlavnými oblasťami s výskytom tohto ochorenia sú centrálna a východná Európa, Čína a Japonsko, kde je známa ako japonská encefalitída.

2. Legionelóza

Ochorenie spôsobuje baktéria Legionela, ktorá sa vyskytuje v klimatizačných zariadeniach alebo vírivkách, kdekoľvek na svete. Niekedy sa môže objaviť pri kontaminácii klimatizačného zariadenia hotela. Po inhalácii sa objavuje bolesť hlavy, nechutenstvo, horúčka aj zápal pľúc.

3. Leišpanióza

Vyskytuje sa v tropických a subtropických oblastiach a prenášačom sú muchy a komáre. Po poštípaní sa objavujú kožné vredy. Infekcia môže postihnúť aj vnútorné orgány. Inkubačný čas môže trvať niekoľko týždňov aj mesiacov

4. Lepra – malomocenstvo

Pôvodcom ochorenia je baktéria Mycobacterium leprae, pričom sa môže vyskytovať celosvetovo, hlavne však v trópoch a subtrópoch. K prenosu infekcie dochádza pri druhotnom kontakte s chorým a inkubačný čas je od 3 mesiacov až po niekoľko rokov. Ochorenie spôsobuje poškodenia kože a periférnych nervov.

5. Lymská borelióza

Toto bakteriálne ochorenie j prenášané kliešťami a prejavuje sa začervenaním pokožky v okolí poštípania, horúčkou a bolesťou svalov. Vážnejšie komplikácie vznikajú pri zápale mozgových blán a zápale kĺbov. Ochorenie je typické pre zalesnené oblasti USA, Ázie a centrálnej a východnej Európy.

6. Malária

Trópy a subtrópy sú typickým miestom výskytu tohto ochorenia. Prenášačom sú komáre Anophelus. Inkubačný čas tropickej malárie je minimálne 7 dní, pričom pri ostatných formách môže trvať aj dlhšie. Typickým prejavom ochorenia je prudký výstup teploty, zimnica, triaška, potenie a celková slabosť.

7. Meningitída

Ochorenie sa vyskytuje celosvetovo a prenáša sa kvapôčkami od nakazených ľudí alebo iných nosičov. V subsaharskej Afrike je zvýšene riziko infekcie najmä v období sucha od novembra do júna. Prejavuje sa horúčkou, stuhnutosťou šije, zvracaním, svetloplachosťou a ospalosťou.

8. Spavá choroba – trypanozomóza

Vyskytuje sa v oblastiach pevninskej tropickej Afriky a k prenosu infekcie dochádza po uštipnutí muchou Tse-tse. Po uštipnutí sa objaví bolestivý opuch a zápal. Inkubačný čas je 1-3 týždne a následne sa objavuje skákavá horúčka. Pri neliečení spôsobuje ochorenie postihnutie centrálneho nervového systému a môže viesť až k smrti.

9. Tungiáza

Ochorenie sa rozvíja po uštipnutí blchou Tunga Penetras, ktorá sa zavŕta do kože. Po niekoľkých dňoch sa rozširuje infekcia, pričom sprievodným znakom je opuch, zápal a neskôr aj vred. Nebezpečnými oblasťami sú krajiny tropického pásma Ameriky, niektoré ostrovy Indického oceána a západná Afrika.

10. Žltá horúčka – žltá zimnica

Po uštipnutí infikovaným komárom sa po 3-6 dňoch začnú prejavovať bolesti hlavy, horúčka, nevoľnosť a zvracanie. Medzi vážnejšie príznaky, ktoré sa môžu u niekoho prejaviť patrí žltačka, krvácanie z čreva alebo úst. Ochorenie sa vyskytuje v tropických krajinách Afriky a Južnej Ameriky.