Ako oddialiť menštruáciu?

Blíži sa čas dovoleniek, pobytov pri mori a v prírode. Teplé letné dni nás lákajú na kúpaliská či na turistiku. Menštruačný cyklus nie vždy zapadá do našich dovolenkových plánov a ženy zaujíma, ako sa s tým popasovať.

menstruacia_ako_oddialit Zdroj foto: Shutterstock.com

Existuje hneď niekoľko možností, ktoré sa ženám ponúkajú. Termín menštruácie sa dá priblížiť a oddialiť. Spoľahlivejší a účinnejší je spôsob ako ju oddialiť, preto sa budeme venovať tejto časti. Pokiaľ sa dá, je potrebné preferovať prirodzené metódy.


Prečítajte si tiež:

Zbavte sa menštruačných ťažkostí s pomocou prírody

Používanie hormonálnej antikoncepcie

V takomto prípade je postup veľmi jednoduchý. Vynechá sa 7-dňová pauza pred ďalším balíčkom. Z nového balíčka sa vezme len toľko tabliet, koľko dní plánujete nemať menštruáciu. Zvyšok piluliek sa nevyužíva a začína sa s novým balíčkom alebo možno využiť po sebe dve balenia a takto vynechať jeden cyklus. Dôležité je si dôkladne prečítať príbalový leták, pretože u niektorých druhoch je to inak, alebo to skonzultovať s obvodným gynekológom.

Nepoužívanie hormonálnej antikoncepcie

Tie ženy, ktoré antikoncepciu neužívajú, majú možnosť použiť hormonálne tablety. Sú viazané na lekársky predpis. Najznámejší je Norethisteron a Orgametril, užívajú sa 2-3 x denne a je potrebné ich začať brať dva až desať dní pred očakávaným nástupom menštruácie. Cyklus sa dostaví do troch dní od vysadenia. Ak sa rozhodnete siahnuť po tejto možnosti, je nutné si včas uvedomiť, že hormonálnu terapiu sprevádza veľa nežiaducich reakcií. Časté je zvracanie, nevoľnosť, plynatosť, bolesti brucha a podbrušku, bolesti hlavy, poruchy spánku, kožné prejavy alebo zvýšenie telesnej hmotnosti. Často sa vyskytujú poruchy menštruačného cyklu.

Vyskúšajte prirodzené metódy

  • Zvýšte príjem vitamínu C. Napríklad pitím čerstvej citrónovej šťavy. Každá žena môže reagovať individuálne, ale je možné takto oddialiť cyklus o 3 až 10 dní. Odporúča sa začať 2 až 3 dni šťavou z jedného citróna denne. Niektoré ženy na tento spôsob nereagujú, ale prijať viac vitamínu C nie je na škodu.
  • Športujte. Viac pohybovej aktivity aspoň dva až štyri týždne pred očakávaným obdobím.
  • Vyhýbajte sa pikantným jedlám. Neexistujú podložené vedecké dôkazy, no tento názor sa traduje v mnohých kultúrach. Ak chcete oddialiť krvácanie, potom by ste mali  úplne vylúčiť všetky koreniny z vašej stravy po dobu niekoľkých týždňov pred termínom obvyklého času menštruácie.
  • Vyhýbajte sa potravinám, ktoré zvyšujú "teplo" vo vašom tele. Okrem korenia, existujú aj iné potraviny, ktoré vedú k zvýšeniu množstva tepla vo vašom tele. Patrí sem napr. papája, sezam, mango, ananás, ďatle a mnoho koreňovej  zeleniny.
  • Rebríček obyčajný, alebo ľudovo myší chvost je bylina, z ktorej sa pripravuje tinktúra. Možno ju nájsť v obchodoch so zdravou výživou alebo online. Môže znížiť dĺžku krvácania a poskytnúť úľavu od menštruačných bolestí.
  • Kapsička pastierska sa používa na zástavu krvácania, a je taktiež účinná v oddialení menštruácie.
  • Šošovica. Skúsiť opražiť šošovicu na oleji a keď zmäkne, rozmixovať mixérom a použiť ako základ teplej polievky. Mala by sa konzumovať každé ráno na lačný žalúdok .
  • Jablkový ocot. Vypitie pohára minerálnej vody s troma polievkovými lyžicami 3x denne posunie menštruáciu. Pokiaľ už začala, dokáže zmierniť bolesti a krvácanie.
  • Čaj z petržlenovej vňate. Hrsť petržlenovej vňate vyvariť  20 minút v pol litre vody a piť teplý 2-3 x denne. Vývar je horký, no je možné ho ochutiť medom. Má sa piť asi týždeň pred očakávanou menštruáciou.
  • Stres. Tejto metódy je lepšie sa vyhýbať i keď je veľmi účinná.

Prečítajte si aj tento článok:

Zbavte sa menštruačných ťažkostí s pomocou prírody


Zdroje:

  • http://www.nlda.org/how-to-prepone-or-postpone-periods-best-home-remedies/
  • http://www.wikihow.com/Delay-Your-Period
prplak

Ahoj :-) bud si chod dat ku gynekológovi predpisat lieky, ktore ti to oddialia (jedna z moznosti je aj dat si antikoncepciu cez ovulaciu), ale ak si nechces nejako umelo rozhadzat cyklus tak začni pit poriadne kuslu citronadu pred dovolenkou prípadne aj pocas nej, v tele sa ti zmeni PH a menzes sa oddiali... Alebo zacni používať tampony pocas dovolenky a proti bolestiam si daj predpisat napriklad kvapky ALGIFEN NEO :-) ja takto fungujem