Turné plodnosti s Bocianom už po siedmykrát

Párov s poruchami plodnosti pribúda. BRATISLAVA 3. júla (WBN/PR) – Plánujete bábätko alebo sa naň práve tešíte? Prekonali ste operáciu, opakované zápaly alebo mal gynekologické problémy niekto v rodine? Aká je vaša plodnosť? A partnerova? Tušíte, ktorým smerom sa pohybujú jeho spermie? Občianske združenie Bocian vás ...
**Párov s poruchami plodnosti pribúda.**

BRATISLAVA 3. júla (WBN/PR) – Plánujete bábätko alebo sa naň práve tešíte? Prekonali ste operáciu, opakované zápaly alebo mal gynekologické problémy niekto v rodine? Aká je vaša plodnosť? A partnerova? Tušíte, ktorým smerom sa pohybujú jeho spermie?

Občianske združenie Bocian vás pozýva na 7. Turné plodnosti od 6. do 10. júla 2015 v Nitre, Bratislave, Košiciach a Poprade.

Na každého návštevníka už tradične čaká zdarma Predmaterská knižka a Pas plodnosti a k tomu informácie o prevencii ženských problémov a onkologických ochorení, očkovaní, novinky pre tehotné ženy, skvelé tipy ako zrýchliť spermie a množstvo informácií či súťaží. Budeme sa rozprávať o tom, či za neplodnosť môže kozmetika, celiakia, genetika alebo nevedomosť a najmä o tom, prečo pribúda neplodných párov a otehotnieť má aktuálne problémy každá šiesta Slovenka. Návštevníci Turné plodnosti navyše získajú možnosť vyhrať detskú výbavičku v hodnote 200 EUR.

Žena môže absolvovať množstvo bolestivých a náročných vyšetrení, no problém môže byť na strane partnera. Môže ísť dvakrát na umelé oplodnenie a potom sa príde na to, že má endometriózu. Čo všetko by mala vedieť a na čo sa spýtať gynekológa či iných odborníkov? A ako súvisí neplodnosť s onkologickými ochoreniami?

Počas edukačnej kampane Turné plodnosti sa stretávame s veľkým prekvapením nad tým, kde všade môže byť problém i nad tým, čo všetko dnes možno zistiť, vyšetriť a rozlúsknuť. Moderná medicína čoraz častejšie odhalí to, čomu sa hovorilo “z nevysvetliteľných príčin”. Žiaľ, počet párov, ktorým sa nedarí počať dieťa prirodzenou cestou napriek tomu stúpa. Na jednej strane preto, že materstvo rok čo rok odkladáme na neskôr, na druhej sú to lifestylové faktory ako životospráva, nedostatok pohybu, či sedavé zamestnanie alebo stres. Problém s otehotnením môže spôsobiť celiakia, zrasty, práca na smeny či banálna infekcia. Oveľa častejšie je však na Slovensku problém na strane partnera. Platí však, že diagnostika, čiže hľadanie príčin zníženej plodnosti je najdôležitejšia časť cesty za bábätkom.

Ako plodnosť zlepšiť a chrániť, čo overiť či vyšetrovať, na čo máte nárok v rámci preventívnych vyšetrení a podľa čoho si vyberať odborníka, či centrum asistovanej reprodukcie, aké sú šance a skutočná úspešnosť prípravkov, liečby, či asistovanej reprodukcie, to všetko si povieme a ukážeme počas Turné plodnosti.

Najlepšou správou je, že informované páry sa želaného tehotenstva a bábätka dočkajú skôr ako ostatní. Aj nesprávne položená otázka je stokrát lepšia, ako žiadna.

Termíny Turné plodnosti:

Nitra, pondelok 6. 7. od 15.00 do 17.30 v Galérii MLYNY (prízemie, hlavná pasáž)

Bratislava, utorok 7. 7. od 14.30 do 16.00 na Primaciálnom námestí od 16.30 do 18.00 v Primaciálnom paláci (prízemie vľavo, miestnosť č. 19)

Košice, štvrtok 9. 7. od 14.30 do 16.00 na Hlavnej ulici (blízko stĺpu Immaculaty) od 16.30 do 18.00 na Hlavnej 68 (zasadačka, 1. posch.)

Poprad, piatok 10. 7. od 15.00 do 17.30 na Nám. sv. Egídia (pri OTP Banke)

Ďalšie informácie na www.bocianoviny.sk