6 dôvodov, prečo sa oplatí použiť levanduľu

Levanduľa patrí medzi byliny, ktoré sú preslávené svojou príjemnou vôňou a farbou. Už po niekoľko generácií sa používa ako pomocník pri mnohých liečebných procedúrach a pri výrobe esenciálnych olejov, čaju a mydla. Viete, aké sú jej ďalšie pozitívne účinky?

Levanduľa Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Znižuje napätie a stres

Levanduľa má upokojujúcu vôňu, ktorá sa ukázala ako vysoko účinná v boji proti bolesti hlavy a nevoľnosti. Aromaterapeuti tiež využívajú levanduľový olej ako pomoc pre klientov, ktorí sa vyrovnávajú so stresom a nepríjemnými stavmi. Bylina tiež znižuje napätie v tele, zmierňuje úzkosť a depresie.       


Prečítajte si aj:

Čo ste o bylinkách nevedeli?

2. Bojovník s respiračnými ochoreniami

Levanduľa pomáha ľudom trpiacim respiračnými ochoreniami ako astma, prechladnutie a kašeľ. Pomáha vylučovať hlien, čistí dýchacie cesty a zmierňuje dýchanie. Bylinku môžete použiť aj vo forme oleja alebo môžete zmiešať levanduľu s horúcou vodou a inhalovať paru.  

3. Pomáha liečiť kožné problémy

Levanduľa má antibakteriálne vlastnosti, ktoré pomáhajú pri liečbe kožných problémov ako sú akné, psoriáza, ekzém, infekcie a popáleniny. Bylina tiež upokojuje pokožku zasiahnutú bodnutím hmyzu alebo spálenú pokožku. Pozitívom je aj jej schopnosť rýchleho hojenia pri škrabancoch alebo rezných ranách.    

4. Zlepšuje krvný obeh  

Levanduľa napomáha krvnému obehu a tým znižuje závažné problémy krvného tlaku a riziko srdcových ochorení. Výhodná aj pri liečbe artritídy a reumatizmu. Najlepšou voľbou je pridať levanduľový olej do teplého kúpeľa alebo aplikovať olej na masáž.   

5. Ako bylina proti vypadávaniu vlasov

Bolo preukázané, že levanduľa je užitočná pri liečbe straty vlasov, najmä u pacientov trpiacich alopéciou alebo autoimunitným ochorením, pri ktorom telo odmieta svoje vlastné vlasové folikuly. Levanduľový olej sa preto odporúča ako preventívne opatrenie pre mužskú plešatosť.  

6. Odoženie nežiadúci hmyz a priláka ten užitočný

Levanduľa krásne vonia nám, ľuďom, ale vošky a cicavý hmyz jej vôňu rozhodne neobľubujú. Ak máte záhradu a vysadíte ju v blízkosti ruží, z časti ju ochráni pred škodcami.

Jej vysušené kvety sú navyše osvedčeným známym spôsobom, ako dostať mole z vášho šatníka. Malé levanduľové vrecúška vaše oblečenie nie len ochránia, ale dodajú mu aj príjemnú vôňu.

Tak, ako odpudzuje nežiadúci hmyz, dokáže pritiahnuť ten užitočný. Jej aróma do vášho záhonu priláka motýle a včely a pomôžu vám zvýšiť úrodu ovocia či plodovej zeleniny.

Vyskúšajte levanduľovú limonádu

Ingrediencie:
  • 4 citróny  
  • ½ šálky cukru
  • 3 lyžice sušenej levandule
  • 2 šálky vody
  • Sirup z agáve (môže byť aj obyčajný sirup)
Postup:

Do malého hrnca nalejeme 2 šálky vody, pridáme cukor, sirup a 3 lyžice levandule. Všetky pridané ingrediencie v hrnci zamiešame a necháme variť na miernom ohni približne 15 minút. Po štvrťhodine odstavíme sporák, cez sitko prelejeme obsah hrnca do pripravenej nádoby (odmerky) a dostaneme tak levanduľový koncentrát. Do druhej nádoby si pripravíme citrónovú šťavu, ktorú následne zmiešame s hotovým koncentrátom. Počas letných dní je najlepšie pridať i niekoľko kociek ľadu na osvieženie. Nakoniec môžeme použiť plátky citróna alebo levanduľové kvety či listy ako ozdobu na poháre.    


Prečítajte si aj tento článok:

Čo ste o bylinkách nevedeli?

KlaraKu

Nobilis má skvelé éterické levandulové oleje, dokonca v bio kvalite. V našej domácnosti majú všestranné využitie, či už na podráždenú pokožku alebo večer na ukľudnenie a dobrý spánok