Najlepšie potraviny a jedlá tohto leta

Vezmite si papier a pero. Je čas spísať si letný nákupný zoznam a vyraziť do obchodu alebo na trh s potravinami. Prinášame vám najlepšie potraviny, ktoré môžete zohnať počas letnej sezóny.

1. Kukurica

Ak si ju pripravíte bez masla a soli, pochutíte si na veľmi zdravej nízkokalorickej potravine. Uvarenú kukuricu môžete pridať do šalátov, výborná je tiež na grile. Sama o sebe je sladká, ak ju chcete ochutiť, pridajte trochu morskej soli a masla. No nepreháňajte to, inak priberiete!


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny ochránia vašu kožu pred silným slnkom

2. Melón

Chrumkavý, sladký a hlavne šťavnatý. Vedeli ste, že voda tvorí až 90 % melóna? Melón teda rozhodne udržiava tekutiny v tele, no je aj významným antioxidantom kvoli obsahu lykopénu. Jeden pohár melóna nakrájaného na kocky obsahuje len 44 kalórií!

3. Čerstvý ľadový čaj

Obsahuje 0 kalórií, ale veľa antioxidantov a pomáha pri chudnutí. Určite však nesiahajte po ľadovom čaji z obchodu, ale pripravte si ho doma. Najlepšie z čierneho, zeleného alebo bieleho čaju, ktorý zalejete horúcou vodou a necháte vylúhovať. Vychladnutý čaj ochuťte plátkami citróna a čerstvými lístkami mäty. Pridajte ľad a hotovo!

4. Ovocný šalát

Leto je farebné a ovocie tiež. Čím pestrejšia je vaša miska s ovocím, tým lepšie robíte svojmu telu. Dobrá je červená, žltá, oranžová, fialová, modrá. Zmiešajte si jahody, maliny, čučoriedky a iné ovocie hoci aj každý deň. Pozor, kupujte si len sezónne ovocie!

5. Gazpacho

Studená polievka nie je v našich podmienkach príliš rozšírená, no rozhodne by ste ju mali v letných mesiacoch ochutnať. Chladivá pochúťka obsahuje samé dobroty – paradajky, uhorku, papriku. Mimochodom, jeden tanier tejto studenej polievky obsahuje len 88 kalórií a 0 percent cholesterolu.

6. Kuracie mäso

Malo by byť kvalitné, najlepšie z overeného domáceho chovu. Môžete ho upraviť na grile len s korením a pár kvapkami olivového oleja. Kuracie mäso obsahuje málo kalóríí, tukov a tiež sacharidov. Ak k nemu pridáte zeleninu (cukety, papričky, či tekvicu), rozhodne tým nič nepokazíte. Ak sa vám grilované kuracie mäsko zdá suchšie, urobte si jogurtový dressing. Stačí, ak do neho vytlačíte trochu cesnaku, nastrúhate najemno uhorku a mierne osolíte.

7. Cuketa

Surová, grilovaná, rolka, strúhaná... Je to jednoducho perfektná potravina na leto. Jedna šálka nastrúhanej cukety má len 20 kalórií, 0 percent tuku a cholesterolu, zato až 35 percent vašej dennej dávky vitamínu C.

8. Krevety

Vynikajúce ako olovrant či predjedlo, ale tiež ako ľahký obed alebo večera. Krevety obsahujú proteín a železo a sú nízkokalorické. Môžete ich pridať do šalátu alebo grilovať, či podusiť na cesnaku s trochou morskej soli a korenia.

9. Ovocie a zelenina

Vždy treba preferovať sezónne potraviny. Napríklad také jablká sú najlepšie koncom leta, naopak, špargľa kraľuje jeho začiatku. Pozrite si s nami zoznam ovocia a zeleniny, na ktoré by ste v lete nemali rozhodne zabudnúť:

Ovocie: jahody, maliny, čerešne, višne, čučoriedky, černice, marhule, broskyne, slivky, hrušky, ríbezle, egreše.

Zelenina: šalát, brokolica, karfiol, červená repa, zelené fazuľky, paradajky, papriky, hrášok, uhorky, patizóny, baklažán, zemiaky, reďkovky, cibuľka, mrkva, zeler, kapusta, kel, kvaka, tekvica.


Prečítajte si aj:

Tieto potraviny ochránia vašu kožu pred silným slnkom