Zvládnite všetky nástrahy na cestách a užite si skvelú dovolenku!

Cestovanie je dnes súčasťou životného štýlu. Cestujeme nielen v lete, ale takmer počas celého roka. Poznávame nové krajiny a hľadáme možnosti, ako načerpať sily. Ibaže cestovanie nesie so sebou aj určité nebezpečenstvo, najmä, ak ide o cudzie krajiny.
Najviac nás zaťažuje **nezvyčajná strava, prekonávanie výškových rozdielov, prudká zmena teploty a žiaľ často aj nedostatočná hygiena v krajine.** To všetko sú faktory s ktorými sa organizmus vyrovnáva so značnou námahou. Ak k tomu pripočítame stres z prípravy a balenia na poslednú chvíľu, ochorenie si môžeme naprogramovať aj sami.

Príručná lekárnička

Dovolenka môže priniesť nemilé prekvapenia. Veľmi často ide žalúdočno-črevný katar, o úpal, vykročenie nesprávnym smerom, napríklad stupenie na ježka a rôzne ďalšie úrazy. A zrazu máme po očakávanej pohode. Pri balení batožiny by sme nemali zabudnúť na lieky, ktoré užívame pravidelne. Diabetici by nemali zabudnú na testovacie prúžky a dobre je pribaliť si aj náhradné dioptrické okuliare. Okrem toho by sme mali mať v „osobnej lekárničke“ overené lieky pre prípad ich potreby, či v prípade úrazu. Niektoré lieky sa pri vyšších teplotách znehodnocujú, pomôcť pomôže klimatizovaný box. Obsah lekárničky vždy prispôsobíme cieľu a podmienkam pobytu.

Lieky, ktoré by nám nemali počas cesty chýbať

  • proti kinetóze – chorobe z pohybu (nevoľnosť v lietadle, autobuse, na lodi i v aute)
  • proti žalúdočným a črevným ťažkostiam
  • na zníženie horúčky
  • proti bolestiam
  • na ochranu pred hmyzom a na ošetrenie po uštipnutí
  • masti a elastické obväzy na zranenia pri športovej činnosti
  • roztok na dezinfekciu rán, sterilný obväz a náplasť

Nezabudnite na povinné očkovania!

Ak cestujeme do tropických krajín mali by sme sa predstihu informovať u svojho lekára, proti ktorým chorobám by sme mali dať zaočkovať.


Prečítajte si tiež, prevencie nie je nikdy dosť:

Ako prežiť cestovanie v zdraví - časť prvá

Cestovné poistenie

Každá krajina, pobyt na horách, či pobyt pri mori prinášajú iné nástrahy, preto je dôležité ešte pred cestou myslieť na cestovné poistenie s neobmedzeným krytím liečebných nákladov. V mnohých krajinách je lekárska starostlivosť, najmä pre zahraničných turistov na vysokej úrovni, ale pátranie po lekároch môže byť nemilým dobrodružstvom. Aj v krajinách EÚ, okrem európskeho zdravotného poistenia (ktorý vydá poistencovi príslušná zdravotná poisťovňa v SR) je správne a najmä výhodne mať aj zdravotné pripoistenie – cestovné poistenie.

Na Slovensku je dôležité myslieť i na poistenie nákladov zásahu Horskej záchrannej služby.

### Najčastejšie nebezpečenstvá, ktoré by sme mali predvídať

Problémy v lietadle – v lietadle klesá vlhkosť vzduchu, čo môže dráždiť očnú rohovku a vyvolávať pocit sucha v očiach, najmä ak máme kontaktné šošovky. V takom prípade pomáhajú očné kvapky.

Neovládateľný strach z lietania - môžeme ho prekonať uvoľňovacími cvikmi, ponorením sa do hudby alebo do rozhovoru. V extrémnych prípadoch môžeme užiť slabší prípravok na uvoľnenie.

Prelet časovými pásmami a časový posun - zvykne robiť najväčšie zdravotné ťažkosti. Ak je to možné treba si vybrať taký let, ktorý končí večer, aby sme prípadne problémy po lete „prespali“. Ešte na palube lietadla je dobre nastaviť si hodinky podľa miestneho času a hneď od začiatku sa prispôsobiť miestnemu rytmu – jesť a spať podľa nového pásma.

Problémy pri vode a na horách - slnko, voda piesok, sneh UV žiarenie zosilňujú, hrozia popáleniny a úpal. I keď sa v ostatnom čase k ideálu krásy neviaže bronzovo opálená pokožka tela, stále je dosť ľudí, ktorí podcenia situáciu. Naše telo do istej miery potrebuje slnečné lúče, najmä k vôli vitamínu D, ibaže opatrnosť je na mieste. Ak sa koža pod vplyvom slnečného žiarenia začervená upokoja chladné vlhké zábaly. Môžeme použiť tiež jogurt alebo kyslé mlieko a slnku by sme sa mali na pár dni vyhnúť. Pri dlhodobom pobyte na slnku bez pokrytia hlavy hrozí úpal – bolesť hlavy, nevoľnosť zvracanie a zmeravenie šije. Úľavu prinášajú studené obklady a pobyt v chládku, pre istotu je potrebné vyhľadať lekára.

**Problémy vo vysokohorskom teréne** - Na túru by sa mal vybrať iba zdravý človek, vytrénovaný, ktorý netrpí závratmi. Vysokohorskú túru treba rozhodne absolvovať so skúseným sprievodcom. **Nepodceňovať príznaky** - vyčerpanie, závraty, bolesti hlavy, zvracanie. Vtedy je lepšie túru prerušiť a pomaly zostupovať.

Ďalšie nástrahy

Nebezpečné morské prúdy - rešpektovať treba pokyny domorodcov.

Poranenia koralmi - úlomky treba vybrať, ranu dezinfikovať a natrieť antibakteriálnou masťou.

Uštipnutie – najčastejšie ide o hmyz. Ak má hmyz žíhalo treba ho vybrať, miesto dezinfikovať. Ak sa poštípanie nezhojí, treba sa poradiť s lekárom a podľa možnosti presne hmyz opísať, aby lekár vedel zhodnotiť stupeň nebezpečenstva. Osobitne nebezpečné je uštipnutie hadom, pavúkom. V takom prípade treba lekára vyhľadať ihneď!

Vracanie a hnačky - príčiny môžu byť rôzne: iný druh stravy a spôsob prípravy stravy, zlé hygienické podmienky, ale i nevhodná voda na pitie. Podľa možnosti sa treba vyhnúť šalátom a nelúpanému ovociu. Ovocie si umývať iba pitnou vodou. Nepiť nápoje s ľadom. Ak sa problém dostaví pomôcť môže kalíštek tvrdého alkoholu pred jedlom. Taktiež by sme mali dbať na pitný režim, vodu pijeme po malých hltoch s niekoľkými zrnkami soli. Ak to nezvládame na mieste je vyhľadať lekára.

Nezabudnite!

  • Nenechajte si prípravu na cestu na posledné chvíľu.
  • Na cestu, najmä autom, sa vydajte až po dostatočnom oddychu.
  • Necestujte nalačno
  • Jedzte málo a častejšie.
  • Neužívate alkohol pred cestou, ani počas nej.
  • Pokojný a spokojný človek oveľa ľahšie zvláda nástrahy.
  • Dovolenka má slúžiť predovšetkým na zostavenie, zaslúži si dôslednú prípravu. - - - - - -

Prečítajte si aj tieto rady:

Ako prežiť cestovanie v zdraví - časť prvá