Preč s plochým zadkom - ako na dobrý drep?

Drepy cvičil už asi každý, ale priznajme si, robíme ich naozaj poctivo správne? Pozrime sa na detailný popis tohto cviku, ktorého účinky veľmi závisia od jeho dobrého prevedenia. Radšej spravte desať precíznych drepov ako tridsať nesprávnych.

Zadok Zdroj foto: Shutterstock.com

Pri cvičení drepov zohrávajú úlohu najmä zdravé kĺby, bedrá, kolená a členky. Treba sa však zamerať i na vystretý a pevný hrudník a správne držanie pliec. Drepy zapájajú celkovo až 200 svalov tela, a ak ich robíte až úplne na doraz, len vtedy vám neničia kolená a nepreťažujú vás. Existuje viacero druhov drepov, ale ten základný cvičí najviac ľudí, pozrime sa teda, ako by malo vyzerať jeho prevedenie.

Ako správne precvičiť základný drep?

Postavte sa na zem s nohami mierne od seba, ruky predpažte alebo pokrčte v lakťoch a spojte dlaňami (tí zdatnejší si môžu vziať i činky). Pomaly klesajte zadkom dozadu dole - ako keby ste si chceli sadnúť na stoličku, šľapy sa snažte nezdvíhať zo zeme. Kolená smerujte nad prsty chodidiel. Dávajte si pozor, aby vám nepadali dovnútra. Drep robte pomaly a sústreďte sa na detaily.


Prečítajte si tiež:

Vytvarujte si zadok bohyne!

Pomaly sa dvíhajte znova do východzej pozície. Pozor na to, aby zadok nepredbiehal zbytok tela. Majte pocit akoby vás hore vyťahovala hlava. Opäť si dajte pozor na kolená, aby vám nepadali dovnútra. Môžete si pomáhať rukami, ktorými sa vo vzduchu odrazíte. Pozor, nezdvíhajte sa však len do polovice. V tomto robí mnoho ľudí chybu, keď cvičia drepy rýchlo a nezdvíhajú sa až úplne hore.

Drep Zdroj foto: Shutterstock.com

Ďalší mýtus je, že keď cvičíme so záťažou, drep nemusíme tlačiť až úplne dole. Chyba, ak nemáte na to, spraviť tento cvik so záťažou úplne na doraz, necvičte ho, len si ešte viac preťažíte kolená. Najprv sa naučte cvičiť obyčajný drep bez problémov až k zemi a potom naspäť hore.


Prečítajte si aj tento článok:

Vytvarujte si zadok bohyne!