Ako si udržať líniu, aj keď ste maximálne zaneprázdnení?

Chceli by ste schudnúť, ale nemáte na to čas? Niekedy stačí len väčšia pozornosť a dodržiavanie určitých zásad, či trocha vynaliezavosti. Pozrite sa, ako sa dá korigovať hmotnosť, i keď patríte k tým zaneprázdnenejším.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Jedzte menšie porcie, deľte si jedlo

Raňajky zjedzte normálne, ale vezmite si do práce nejakú desiatu (keks, ovocie, džús). Potom si skúste obed predeliť na dve časti, zjedzte najprv polievku či šalát a približne po 2-3 hodinách zjedzte aj druhé jedlo, ktoré tvorí sýtejšiu časť obeda - mäso so zemiakmi či ryžou či cestoviny. Pokojne si niečo zobnite aj na olovrant. A ak ste dlho hore, i večeru je dobré si rozdeliť na dve časti, aby vás nezaskočil v nočných hodinách hlad. Pri chudnutí účinkuje pravidlo: Radšej jesť viackrát do dňa a menej. Takto budete mať svoju líniu pod kontrolou, i keď zrovna nemáte čas na nejaké diéty.


Chcete chudnúť zdravo? Prečítajte si:

Uhorková diéta

Nevynechávajte hlavné jedlá

Tento mýtus stále pretrváva u mnohých, ktorí chcú schudnúť. Povedia si, že oželejú obed či večeru, aby svoj príjem kalórií zmenšili. Avšak potom sa dostaví až vlčí hlad a človek naraz v jednom chode zje toho dvakrát toľko, takže celkový efekt je nulový. Niektorí majú zase problém s tým, aby sa vôbec stíhali naobedovať. Pre nich máme jednu radu: Ak si nestíhate odbehnúť niekde do reštaurácie, pripravte si jedlo doma a vezmite si ho so sebou, pretože pravidelné stravovanie je pre správne fungovanie metabolizmu veľmi dôležité!

Neseďte, keď máte možnosť stáť či hýbať sa

Využite každú príležitosť, kedy sa môžete prejsť alebo aspoň postaviť sa, najmä ak máte sedavú prácu. Skúste tiež vynechať výťah a radšej si vyjdite po schodoch. Ak chodíte do práce spojmi, pustite sedieť radšej tých, ktorí už naozaj nevládzu. A na prechádzku môžete využiť napríklad aj takú obednú prestávku, keď skúsite zájsť do inej reštaurácie ako obvykle, najlepšie o niečo ďalej.

Doprajte si dostatok spánku

Telo spánok potrebuje na regeneráciu a prípravu na ďalší deň, aby mohlo zase naplno pracovať. Ľudia, ktorí málo spia, majú okrem iného aj zle fungujúci metabolizmus. K tomu sa pridá únava, nepravidelný režim a chuť do jedla je ako na hojdačke, čiže potom o zdravom životnom štýle a peknej figúre môžu len snívať.  

Využite víkend

Veci, ktoré pre seba nestihnete spraviť cez týždeň, môžete hravo urobiť cez víkend. Máte čas na to, aby ste sa trocha pohrali v kuchyni, pripravili si zdravé a chutné jedlá. Zašli do prírody, zašportovali si, šli sa zrelaxovať do aquaparku alebo len tak oddychovať. Áno, lebo aj toto všetko ovplyvňuje vašu hmotnosť. Preto sa o seba vo voľných dňoch starajte!

Naplánujte si aktivity s rodinou či priateľmi

Spravte si vo voľnom čase výlet, turistiku, nákupy alebo sa bežte niekam zabaviť, či už si zatancovať, zahrať bowling alebo vybehnúť večer na korčule. Vezmite so sebou rodinu či priateľov a známych a dohodnite sa na aktivite, ktorá bude vyhovovať všetkým.Vyvetráte si hlavu, budete s ľuďmi, ktorých máte radi a hlavne, budete v pohybe a kilá sa na vás nebudú mať kedy lepiť.

Skúste zaradiť krátky, ale intenzívny tréning

Áno, ak ste maximálne pracovne vyťažení, niekedy je naozaj ťažké nájsť si čas na behanie, bicykel či inú aktivitu aspoň na hodinu, ako sa požaduje. Máme pre vás alternatívu, pokojne môžete trénovať aj len 15- 20 minút denne, pokiaľ budete makať aspoň na 80%, čiže napríklad behať takmer v prahovej rýchlosti (šprinty alebo vybiehanie kopcov), cvičiť tabatu (krátke intenzívne cvičenie tvorené zostavami) alebo si dáte náročnejšiu trasu na korčule či bicykel a postačia vám naozaj aj tie 2-3 kilometre.

Nemáte čas chodiť do posilňovne? Spravte si ju doma!

Postačí vám karimatka, nejaké fitlopty, činky, možno kotúčovité závažia na brucho, švihadlo a čokoľvek, čo doma nájdete a zíde sa vám na cvičenie (fľaše s vodou, debničky). Nemusíte strácať drahocenný čas ďalšou polhodinou - hodinou cesty do posilňovne, jednoducho si v izbe zapnete hudbu, navrhnete si vlastnú zostavu cvičení na toľko minút denne, koľko vám vyhovuje a je to!

Hlavne sa nestresujte

Stres je naozaj zabijakom nielen pokoja, ale aj celkového životného režimu. Ľudia, ktorí sú v strese, nedokážu normálne spať, jedia nárazovo, jedlo si nevychutnávajú, niekedy sa napchávajú, alebo jedia len málo, sú bez energie, podráždení a náchylnejší na mnohé problémy a ochorenia, ku ktorým patrí i obezita. Takže nedajte stresu šancu, doprajte si oddych, relax, nejakú fyzickú aktivitu, sem-tam dovolenku a hlavne, myslite pozitívne!


Ak chcete zhodiť prebytočné kilá, je tu jednoduchá a zdravá diéta. Vyskúšajte:

Uhorková diéta

lilifka

Ja som zistila že najlepšie na svete je asi trampolína.Kúpili sme ju síce deťom ale raz večer som sa tam ocitla aj s manželom a odvtedy je to môj najlepší kamarát.Máme exit a je aj pre dospelých.Ale zistila som že moje kilá navyše idú pekne dole a to je super