6 zásad na perfektnú pleť aj bez mejkapu

Hebkosť. Žiarivá pokožka bez mastnoty. Lesk. To všetko sľubujú v súčasnosti mnohé produkty, no len niekoľko z nich dokáže pleti skutočne pomôcť. Chcete vedieť, ktoré zložky potrebujete pre správnu starostlivosť o pleť?

Žena s mejkapom Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Antioxidanty

Antioxidanty, vrátane vitamínu C a E, pôsobia ako silná obrana proti škodlivým oxidantom vyvolanými znečistením, dymom, ultrafialovým svetlom, toxínami a ďalšími environmentálnymi faktormi. Tieto nekontrolovateľné, voľné radikály poškodzujú kožu a majú za následok viditeľné starnutie. V súčasnosti nájdete antioxidanty skoro vo všetkom, od výrobkov na čistenie pleti až po séra a denné hydratačné krémy. Konzumácia antioxidačných látok môže vašej pokožke i celému telu tiež pomôcť. Odporúča sa zelený čaj a potraviny bohaté na vitamín C ako sú červené papriky či pomaranče.

Čítajte tiež: Sú vrásky prirodzené?

2. Glycerol (glycerin)

Všeobecne sa používa v produktoch na čistenie pleti a zvlhčovačoch, keďže je výborným magnetom na vlhkosť. Okamžite vyhladzuje a osviežuje pleť, čím jej dodáva stratený lesk a žiaru. Vďaka tomu bude vaša pokožka vyzerať mladšie a zdravšie.

Čítajte tiež: Tvárová gymnastika - omladenie bez skalpela

3. Lipidy (tuky)

Nemáme na mysli tuky, ktoré vás trápia na bruchu či stehnách. Hovoríme o takých tukoch, ktoré sa prirodzene nachádzajú vo vašej koži a pomáhajú udržiavať vlhkosť v pokožke. Medzi ne patrí napríklad kyselina linolová, cholesterol a ceramidy, ktoré sú súčasťou mnohých hydratačných krémov a pleťových vôd.     

Čítajte tiež: Ako na suché ruky

4. Prírodné oleje

Jojobové, avokádové a hroznové extrakty pomáhajú proti vysúšaniu pokožky a poskytujú jej nevyhnutné vyživovanie, bez upchávania pórov. Najlepšie je nájsť čistiace produkty na pleť, ktoré majú vo svojom zložení jeden z prírodných olejov a vďaka tomu účinne odstraňujú všetky nečistoty z pokožky.    

Čítajte tiež: Vek vám pridávajú nie len vrásky, ale aj rozšírené póry

5. Vitamín B5

Uprednostňujte produkty s obsahom vitamínu B5, ktorý vašu pleť hydratuje, zlepšuje jej pružnosť a pomáha zregenerovať suché miesta na pokožke. Najmä hydratačné gély sa vyznačujú takýmito vlastnosťami.   

Čítajte tiež: 5 Anti-age tipov pre vašu pleť

6. Kofeín

Rovnakou silou ako vám dokáže táto zložka dodať energiu počas dňa, dokáže zlepšiť „náladu“ aj vašej pleti. Kofeín je protizápalový, vďaka čomu upokojuje a utišuje problémovú pleť. Často sa vyskytuje v očných krémoch alebo v krémoch určených na odstraňovanie kožných fľakov.  

Čítajte tiež: Unavená pleť po prebdenej noci? Zachráni vás kuchyňa

stastnablcha

pravda je ze dobry krem narobi zazraky . alebo aspon to ked sa krem pravidelne pouziva :) ja som teraz na Nuance a to ze je z lekarne ma donutilo ze sa kazdy den pouziva a vidno naozaj ucinky. musim sa pozriet este na to zlozenie :)