Stavte na paradajky, spomaľujú starnutie a pomôžu schudnúť

Existuje viac ako 4000 druhov paradajok a patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu. Prečisťujú telo, zregenerujú pokožku, znižujú LDL cholesterol a pomáhajú pri chudnutí. Obsahujú veľa vitamínov, sú použiteľné do mnohých jedál surové aj tepelne upravené a vypestovať si ich môžete aj doma.

Rajčiny Zdroj foto: Shutterstock.com

Červenú farbu im dodáva látka lypokén, ktorá má zároveň i antioxidačné a protirakovinové účinky. Aj keď sú najčastejšie spájané s Talianskou kuchyňou, pochádzajú z Južnej Ameriky.

Rajčiny obsahujú vitamíny A, B, E a C, ktorý v jednej paradajke zastupuje odporúčanú dennú dávku. Ďalej minerály ako draslík, sodík, horčík či železo a stopové prvky ako jód či mangán.

Nachádza sa v nich i kyselina jablčná, pektíny a zrelé plody sú bohaté na vlákninu. Majú antioxidačné vlastnosti, pôsobia antiskleroticky a protizápalovo.

Obsahujú Lykopén, antioxidant, nevyskytujúci sa takmer v nijakom inom jedle. Ten dokáže našu pokožku ochrániť pred škodlivým UV žiarením. Zaujímavosťou je, že v minulosti sa predpokladal vyšší výskyt lykopénu v sýto červených paradajkách. Neskôr sa však zistilo, že sú to práve tie s menej výrazným sfarbením, ktoré tejto látky obsahujú viac.


Pozrite si tiež:

Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?

Na čo všetko majú priaznivé účinky?

  • znižujú obsah cholesterolu v krvi, podporujú jeho vylučovanie z organizmu
  • preventívne pôsobia proti vzniku aterosklerózy a srdcových chorôb
  • znižujú krvný tlak
  • zvyšujú imunitu
  • pôsobia proti rakovine
  • podporujú vylučovanie žalúdočných štiav, zlepšujú trávenie
  • podporujú činnosť obličiek a pečene
  • čistia krv, vyplavujú toxíny
  • znižujú únavu
  • spomaľujú starnutie
  • napomáhajú obnove buniek a majú priaznivé účinky na pleť * veľmi prospešné sú aj na kosti

Vedeli ste o rajčinách aj toto? Prečítajte si:

Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?

Chudnite s paradajkami!

Okrem toho, že sú zdravé a chutné, bohaté na výživné látky, neobsahujú tuk a majú veľmi nízky glykemický index a tiež obsah soli a cukru. Čiže sú vhodné pre tých, ktorí bojujú s kilogramami navyše alebo si chcú udržať štíhlu figúru.

Táto zelenina vám súčasne umožní stravovať sa diétne a pritom neochudobniť telo o dôležité látky. Aby ich vaše telo všetky dokázalo využiť, musíte konzumovať rajčiny nie samé, ale určite aspoň so syrom, celozrnným pečivom alebo v šaláte.

Rozmaznávajte vašu pleť rajčinovými maskami!

Proti starnutiu

Všetko spolu zmiešajte a masu naneste na tvár. Nechajte pôsobiť 15 minút.

Čistiaca maska

  • polovicu rajčiny rozpučte
  • pridajte dve lyžice bieleho jogurtu a dobre premiešajte

Naneste na očistenú pleť a nechajte 20 minút pôsobiť.

Na hydratáciu

  • dve olúpané paradajky
  • lyžica medu

Zmiešajte dohromady a doprajte osvieženie slnkom vysušenej pleti. Nechajte pôsobiť asi 15 minút.

Paradajky v jedle

Paradajky sú dobré aj samé alebo ako príloha k jedlám, ale je škoda ich nevyužiť aj inak. Dá sa z nich napríklad urobiť aj chutná polievka s bazalkou, omáčky, ďalej domáce nátierky či kečup, ktoré sú určite zdravšie, ako tie z obchodu. Pridať ich môžete aj do sviežeho šalátu, výborné sú najmä v kombinácii so syrom, uhorkami a paprikou.

Tipy na konzumáciu

  • Paradajková pasta - Zmiešajte 1 až 2 pretlačené strúčiky cesnaku s 1 až 2 pokrájané cibule s 8 až 10 naporcovanými paradajkami a čajovou lyžičkou sušeného/čerstvého oregana, bazalky, skrátka akýmikoľvek bylinkami, ktoré máte radi. Varte 35-40 minút, následne odstavte z plotne, pridajte olivový olej, soľ, čierne korenie a rozmixujte.
  • Sú skvelou prísadou do strukovinových a zeleninových polievok.
  • Vychutnajte si klasický, taliansky šalát s pokrájanou cibuľou, rajčinami, mozzarelou a olivovým olejom.
  • Vyrobte si domácu salsa omáčku z rajčín, cibule a čili papričiek.
  • Chcete vyskúšať niečo netradičné? Pripravte si studenú polievku gaspacho z rajčín, uhoriek, papriky, cibule a sezónnych byliniek či korenín. Ale pozor, táto dobrota sa podáva studená.
  • Alebo jednoducho stavte na klasiku - vychutnajte si ich na maslovom chlebe.

Pozrite si aj tento článok:

Prečo jesť skôr tie väčšie a ťažšie paradajky?