Takto neschudnete! Ak budete jesť toto, budete ešte viac hladní!

Niektoré potraviny vám pri ich konzumácii navodia pocit, akoby ste boli oveľa viac hladní než v skutočnosti ste. To potom vedie k tomu, že aj viac zjete a o štíhlej línii môžete len snívať. Pozrime sa, ktoré sú tie rizikové.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Biely chlieb

Biela múka, z ktorej je chlieb pečený je zbavená otrúb, a tým sa zmenšil i obsah vlákniny. Čiže v porovnaní s celozrnným pečivom sa vám môže zdať biely chlieb planší a tým pádom ho zjete viac. Ak ho však jete priveľa dlhodobo, môže vám to zdvihnúť hladinu inzulínu a to speje k nadváhe až obezite.


Máte tiež problém ovládať svoju chuť na sladké? Prečítajte si, ako to zvládnuť:

Porazte chuť na sladké s tými správnymi potravinami!

Biele cestoviny

Platí pri nej to isté, čo pri bielom chlebe, akurát s tým rozdielom, že cestovín zjete ešte omnoho viac. Štandardná porcia varených cestovín je jedna šálka, ale povedzme si, kto z nás si kedy nedal viac? Niekedy až množstvo približne 3 - 4 šálok. Telo sa pri zjedení takéhoto množstva jednoduchých sacharidov preťaží, pankreas síce zdvojnásobí svoju produkciu inzulínu, ale zníži sa hladina cukru v krvi a vy ste hltavo hladní. A rozmýšľajte tiež aj nad tým, s čím jete cestoviny. Uprednostnite kvalitný kečup alebo mäsovú omáčku s bazalkou pred lacnými kečupmi plnými umelín alebo omáčok z konzerv.

Chipsy, krekry

Určite ste si už všimli, že ak zjete viac slaných chipsov naraz, máte po chvíli chuť na niečo sladké. Spôsobené je to tým, že po ich konzumácii vám klesne hladina inzulínu a mozog vám dá signál, že potrebuje niečo sladké. Preto potom zjete dvojnásobne viac, akoby ste mali.

Fast food 

Takmer každé toto jedlo obsahuje veľmi veľa umelých prísad a navyše sú navrhnuté tak, že vás nasýtia len na chvíľku a vzápätí spôsobia niekedy až bodavý spôsob hladu. Čiže si namiesto dvoch chickenburgerov vezmete rovno tri, pre istotu. Ďalším problémom je množstvo príloh a kombinácie jedál, ktoré vytvárajú fastfoodové reťazce, čim vás nepriamo nútia jesť viac. Tak pozor aj na to, len vy si určíte, ako ste hladní!

Umelé sladidlá

Či už ich doprajete svojmu telu v džúsoch, sladkostiach alebo kúpených džemoch a jogurtoch, priberiete po nich učite viac ako po obyčajnom cukre. Navyše, ak si vaše telo na ne navykne, vytvorí sa akúsi závislosť a bude si ich pýtať každý deň. Preto sa snažte takéto potraviny obmedziť a sledujte zloženie výrobkov, ktoré kupujete.

Detské cereálie

Sladké cereálie s mliekom sú obľúbenou zložkou raňajok najmä u detí. Podľa odborníkov to však príliš veľké zaťaženie pre metabolizmus, ak v ranných hodinách zjete toľko sacharidov. Dôvodom je to, že telo  v noci produkuje obrovské množstvo kortizolu, ktorý znižuje schopnosť spracovávať cukry. Preto by ste určite nemali každé ráno jesť tieto cereálie a častejšie si dať napríklad ovsené vločky, vajíčka či pečivo. Pretože všetkého veľa škodí.

Pizza 

Kto z nás nemá problém zjesť celú pizu bez ohľadu na to, aká je veľká? A viete, čo to spôsobuje? Kombinácia bielej múky, olejov, tavených syrov a konzervačných látok zníži produkciu hormónov sýtosti. Teda ak by ste si spravili pizzu doma z obyčajnej pšeničnej múky, dali si na ňu menej syra a viac zeleniny, určite by ste jej zjedli menej.


Prečítajte si tiež, čo jesť a aké pravidlá dodržiavať, ak chcete poraziť chuť na sladké:

Porazte chuť na sladké s tými správnymi potravinami!