Ak chcete nabrať svaly, jedzte tieto potraviny!

Ak chcete mať určitú svalovú hmotu, nestačí len cvičiť, posilňovať a hýbať sa. Treba zaradiť do svojho jedálnička aj viac bielkovín a rozlišovať tie správne tuky a sacharidy. Pozrime sa ale na top potraviny, ktorým by ste mali dať prednosť, pokiaľ chcete nabrať.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vajíčka

Proteín v nich obsiahnutý má najvyššiu biologickú hodnotu, čiže vám ich stačí denne zjesť menej ako iných bielkovinových potravín na budovanie svalovej hmoty. Nachádza sa tu aj vitamín B12, ktorý je nevyhnutný pre premenu tuku na svaly. Okrem toho sú tu aj ďalšie užitočné vitamíny a minerálne látky - vitamín B6, D, E a železo, fosfor, zinok.

Mandle

najlepším zdrojom vitamínu E a ten pomáha predchádzať preťaženiu svalov alebo ich zraneniam. Teda táto zložka pomáha posilňovať vaše svaly, je akousi medicínou. Denne ich zjedzte maximálne za dve hrste a nielenže si podporíte svaly, ale predchádzate i Alzheimerovej chorobe.


Máte problém pribrať? Prečítajte si aj tieto rady:

Čo zmeniť, ak chcete pribrať na váhe, nie chudnúť?

Losos

Okrem kvalitných bielkovín obsahujú omega-3 mastné kyseliny a tie dokážu spomaliť odbúravanie bielkovín zo svalov po tréningu. Čiže zvyšujú vašu výkonnosť vďaka tomu, že udržia bielkoviny vo svaloch dostatočný čas na to, aby sa tam stihli dostať ďalšie.

Hovädzie mäso

Nachádzajú sa v ňom dve zložky - zinok a železo, ktoré sú dôležitými prvkami pri raste svalov. A tiež je zdrojom kreatínu a ten dodáva telu energiu. Jesť by ste mali chudé mäso s čo najnižšou kalorickou hodnotou. Je aj zdrojom selénu, ktorý chráni pred vznikom rakoviny prostaty.

Jogurt

Je ideálnou kombináciou proteínov a karbohydrátov, ktoré potrebujete pri raste svalov. Veľa športovcov je iba tie biele, ale kľudne si môžete dopriať aj ovocné, pretože sacharidy v nich obsiahnuté vám zvýšia hladinu inzulínu a to spomaľuje vstrebávanie bielkovín.

Olivový olej

Bráni rozpadu svalov znižovaním nekrotického faktoru, ktorý svaly oslabuje. Skúste používať extra panenský olivový olej, ktorý je najzdravší a obsahuje najviac vitamínu E.

Voda

Vo svaloch sa nachádza až 80% vody, preto už len malý nedostatok vody môže sval poškodiť alebo znižiť celkový výkon. A keď je telo správne hydratované, dokáže lepšie využívať bielkoviny na stavbu svalov, tak nezabúdajte na pitný režim!

Káva

Kofeín stimuluje svaly, čiže ak si dáte jednu - dve šálky kávy niekoľko hodín pred cvičením, zlepšujete tým svoju výdrž. Ocenia ju najmä starší, ktorí si ťažšie získavajú výdrž.Taktiež je dobrou prevenciou pred problémami so svalmi a úrazmi.


Prečítajte si tiež tento článok, ak ste stále chudý a neviete, ako pribrať a potom nabrať svaly:

Čo zmeniť, ak chcete pribrať na váhe, nie chudnúť?