Máte spomalený metabolizmus? Takto ho rozhýbete

Chceli by ste zhodiť pár prebytočných kilogramov, tak sa snažíte správne jesť a k tomu cvičiť? Váha sa napriek tomu nepohne ani o piaď a vy by ste najradšej svoj boj vzdali? Na vine je spomalený metabolizmus.

metabolizmus_rozbehnutie_30-3-206_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Vplyvom nevhodného stravovania, zbesilých diétnych pokusov, starnutia aj nedostatku pohybu sa z fungujúceho stroja stáva lenivý slimák a telo sa potom dobrovoľne nemieni vzdať ani jediného gramu tuku.

Skúste rozhýbať svoje spaľovanie pomocou týchto trikov:

Pite

Bez prítomnosti vody neprebiehajú v tele správne absolútne žiadne procesy. Ľudský organizmus je ako rastlina (akurát okrem vody potrebuje tiež jedlo) - a predstavte si, ako rastlinka prekvitá bez vody! Nemusíte riešiť, či má byť voda perlivá, s citrónom alebo bez, skrátka pite. Hovorí sa, že kávu by sme nemali do denného príjmu tekutín započítavať, avšak kofeín dokáže nakopnúť metabolizmus tiež - len sa to s ním nesmie preháňať.


Prečítajte si tiež:

6 krokov k rýchlemu metabolizmu

Jedzte vlákninu

Metabolizmus úzko súvisí s funkciou čriev. Ak sú znečistené a nie sú osídlené tými správnymi baktériami, nie je divu, že trávenie stagnuje. Snažte sa maximum vlákniny, ktorá črevá prečistí, získať zo zeleniny a ovocia, nebráňte sa ale ani ľanovým semienkam, jabloňovému pektínu alebo otrubám. Vďaka kysaným výrobkom, prípadne probiotikám, svoje priateľské črevné baktérie budete pekne hýčkať.

Zmeňte rutinu

Beháte ako diví a váha stále nič. Jednotvárnym tréningom je telo znudené a stačí mu čím ďalej menší energetický výdaj na dosiahnutie rovnakého výkonu.

Striedajte preto druh pohybovej aktivity. Bežte nabudúce rýchlejšie alebo inou cestou, zničte sa v posilňovni, zrelaxujte sa na lekcii jogy alebo vyrazte pešo do hôr. Nové štúdie tvrdia, že rutinné aeróbne cvičenie vedie k spomaľovaniu metabolizmu, pretože sa jednak organizmus adaptuje, ale tiež sa spaľuje svalové tkanivo, ktoré metabolizmus popoháňa.

Posilňujte

Čím viac svalovej hmoty, tým rýchlejšie spaľovanie, aj keď budete sedieť doma na gauči s balíčkom sušienok.

Koreňte

Škorica, chilli, karí, zázvor a ďalšie ostré koreniny dokážu váš metabolizmus rozprúdiť, pretože nútia tráviace ústrojenstvo viac pracovať, ale tiež sa telo musí popasovať s ostrosťou a schladiť sa a na to potrebuje vydať energiu navyše.

Hrajte sa so sacharidmi

V jedle to funguje rovnako, ako s cvičením - metabolizmus nemá rád stereotyp, preto skúste jemne meniť v priebehu týždňa príjem sacharidov. Uvidíte, ako na to spaľovanie zareaguje. Proteínov jedzte stále dostatok! 

Jedzte pravidelne a po troškách

Metabolizmus je ako kotol. Keď priložíte veľké poleno, oheň udusíte. Keď prikladať nebudete, oheň zhasne. V kotle to najlepšie horí, keď prihadzujete často malé polienka. Tak to funguje aj so stravovaním.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Prečítajte si aj tento článok:

6 krokov k rýchlemu metabolizmu