Nechtík lekársky (Calendula officinalis)

Túto liečivú bylinku poznáme aj pod názvom mesiačik, kalendula či nahátka liečivá. Rastie v záhradách, kde sa pestuje ako letnička, ale nájdeme ju aj vo voľnej prírode. Má bohato vetvenú byľ a podlhovasté listy. Kvety majú žltú alebo oranžovú farbu.

Nechtík lekársky Zdroj foto: Shutterstock.com

Nechtík lekársky kvitne od leta do jesene. Pomarančovožlté kvety príjemne rozvoňajú záhony. Zbierame kvet i byľ s čistými a zdravými listami od júna do septembra.

Účinné látky

Nechtík lekársky obsahuje silice, horčiny, sliz, saponíny, karoténové farbivo (kalendulín) a iné látky. Táto rastlinka má podobné účinky ako arnika, ibaže tá je zákonom chránená!


Prečítajte si tie o tejto bylinke:

Valeriána lekárska má upokojujúce účinky

Čo všetko lieči?

Nechtík lekársky sa považuje za bylinné antibiotikum. Zastavuje rast baktérii (lieči črevný katar, močové ústrojenstvo a obličky). Pôsobí spazmolyticky (uvoľňuje kŕče hladkého svalstva). Odporúča sa pri chorobách žlčníka (vyvoláva zvýšené vylučovanie žlče) a pri chorobách pečene.

Pri vonkajšom použití urýchľuje hojenie rán, zápal nechtového lôžka a pomáha odstraňovať pleseň nôh (nechtíková masť).

Ako si pripraviť nechtíkovú masť aj doma?

Roztopíme 1/2 kg bravčovej masti, pridáme štyri plné hrste čerstvých nadrobno natrhaných kvetov so stonkami a listami, krátko popražíme (iba toľko kým masť vzkypí). Necháme postáť do druhého dňa, prihrejeme a vylisujeme cez ľanové plátenko. Naplníme nádobky, skladujeme v chladničke. Potom už je masť pripravená na vonkajšie použitie.

Využitie v kuchyni

Nechtík lekársky má slanú, trpkú, horkastú chuť. Možno budete prekvapení, ale má aj využitie v kuchyni. Nasekanými okvetnými lístkami môžeme nahradiť korenie do polievok (náhrada za šafran), pripraviť žltú ryžu, prípadne môžeme kvetmi ozdobiť šaláty či nátierky.


Prečítajte si aj o tejto liečivej bylinke:

Valeriána lekárska má upokojujúce účinky