Stravovanie v ayurvéde

Častokrát sú zlé stravovacie návyky príčinou nevyváženosti dosha, teda vzniku chorôb. Voľba potravín je v ayurvéde dôležitou súčasťou zdravej životosprávy, ktorá dbá na harmóniu všetkých dosha.

ayurveda_stravovanie Zdroj: Shutterstock.com

Bez správneho stravovania sú ayurvédske procedúry účinné iba čiastočne. Prvoradá je zmena životného štýlu a myslenia, vyhýbanie sa chemicky spracovaným a konzervovaným potravinám, fastfoodom, emulgátorom, ale aj bielej múke či cukru. Neodlúčiteľnou súčasťou správnej životosprávy je pitný režim, ktorý je predpísaný rovnako na mieru.

Ayurvédska strava obsahuje približne 250 hlavne vegetariánskych receptov overených tisícročiami, ktorých dôležitosť zdôrazňuje. Kuchyňa je plná ovocia a zeleniny, ryže a korenín, ktoré pri vhodne zvolenej kombinácií dodávajú telu energiu, čistia organizmus, zbavujú ho chorôb a udržiavajú ho v správnej forme. Predpísaná strava je nutričná, vyvážená a hlavne pestrá. Vegetariánska strava satwa má „čisté“ vlastnosti, teda podporuje vnútorný pokoj, dobrú morálku, inteligenciu a lásku. Takáto strava zastáva postoj neubližovania, čo vytvára rovnováhu a odstraňuje škodliviny. V ayurvéde sa rozlišuje šesť chutí – sladkú, slanú, kyslú, horkú, pálivú a trpkú. Každé jedlo má zahŕňať všetky chute. Ayurvéda jedlo delí aj podľa bioenergií (dosha) váta, pitta a kapha.

Detoxikácia, redukcia hmotnosti a uvoľnenie stresu ayurvédou

Váta

Váta je bioenergia, ktorá volí uzemňujúce potraviny a vhodné chute sú sladká, kyslá a slaná. Tejto dosha sa odporúča upravovať zeleninu (mrkvu, uhorku, cibuľu, cesnak, olivy) tepelene upravovať na oleji alebo dusením, pričom surová zelenina je nevhodná. Z ovocia sa odporúča šťavnaté ovocie – banány, hrozno, kokos, melón, mango, pomaranče či ananás. Dôležité je dopĺňať bielkoviny, ktoré vána môže získať z basmati ryže, ovsa, pšenice, a tiež tuk získaný z orieškov alebo olejnatých semienok.

Pitta

Pitta potrebuje ochladzujúcu stravu. Má dobré zažívanie a vhodné chute sú horká, sladká a trpká. Zeleninu by mala konzumovať skôr surovú, prípadne upravenú na pare (brokolica, zeler, cibuľa, kapusta, huby, črevená repa, čierne olivy, reďkovka). Nevhodné pre pittu je kyslé ovocie a vhodné na dopĺňanie bielkovín sú jačmeň, ryža basmati, kukurica, kuskus alebo varený ovos, ale aj všetky strukoviny. Naopak od váty by sa mala vyhýbať olejom, teda aj orechom.

Kapha

Kapha má odporúčanú stimulačnú potravu. Vhodnými chuťami sú pálivá, horká a trpká. Zelenina sa odporúča telepne upravená, či už varená alebo sparená. Kapha môže konzumovať všetky druhy pálivej zeleniny, zemiaky, hrášok, špenát, brokolicu aj listovú zeleninu a tiež trpké ovocie ako brusnice, granátové jablko a čerešne. Bielkoviny by mala príjmať z ryže basmati, müsli, jačmeňa alebo strukovín ako šošovica, fazuľa, hrášok a dokonca aj sójové mlieko. Úplne nevhodnými sú ťažké mastné jedlá (šľahačka, zákusky) a orechy. Kaphe sa odporúča aj raz týždenne jednodňový post – teda byť na ovocných, zeleninových šťavách a bylinkovom čaji.

Okrem voľby potravín, ktoré spolu volíme, ayurvéda odporúča spôsob, akým je potrebné k jedlu pristupovať. Medzi základné princípy správneho stravovania patrí doba, a tiež množstvo konzumovaného jedla. Jedlo by malo byť konzumované iba ak cítite hlad. Hlavné jedlo sa podľa ayurvédy odporúča konzumovať medzi 11. až 13. hodinou, v čase najsilnejšieho trávenia. Pri jedení je potrebné byť v pokoji a koncentrovať sa na jedlo. Aj tu platí pravidlo striedmeho stravovania, žalúdok pre správne trávenie stačí naplniť iba do jednej tretiny potravou a do druhej tretiny tekutinami. Po jedle je potrebné relaxovať a vybýhať sa cvičeniam, ktoré je lepšie nahradiť pokojnou prechádzkou.

Zistite ku ktorému dosha typu patríte vy: TEST

Prečítajte si aj: Detoxikácia, redukcia hmotnosti a uvoľnenie stresu ayurvédou