Osobitý test moču môže pomôcť zistiť rakovinu pankreasu včas

Vedci zo Španielska a Británie vyvinuli špeciálny test moču, ktorý má pomôcť diagnostikovať rakovinu pankreasu oveľa skôr pred smrteľným štádiom.
Jednoduchý test moču, ktorý vyvinuli britskí a španielski vedci, by mohol zisťovať [**rakovinu pankreasu (podžalúdkovej žľazy)**](/choroba/23228/rakovina-pankreasu) oveľa skôr ako v súčasnosti, keď iba tri percentá pacientov žijú od jej zistenia dlhšie ako päť rokov.

Vedci dúfajú v skoršiu diagnostiku

Vo vyše 80 percentách prípadov sa dnes toto ochorenie podarí diagnostikovať až vtedy, keď už je plne rozvinuté a pacienta preto nie je možné operovať.Uviedla to na svojej webovej stránke stanica BBC s tým, že o novom teste moču informuje štúdia zverejnená v časopise Clinical Cancer Research. Napísala, že vedci objavili u chorých s rakovinou pankreasu v moči špecifický proteínový “podpis”.

Ako zistiť či máme rakovinu?

Rakovina pankreasu má najnižšie percento päťročného prežitia zo všetkých bežných rakovín a počas uplynulých 40 rokov sa to takmer nezlepšilo. Tento typ rakoviny hrozí ľuďom, v ktorých rodine sa už vyskytol, silným fajčiarom, obéznym ľuďom a tiež ľuďom nad 50 rokov, u ktorých lekári až v tomto veku zistili diabetes.

Vedci z Británie a Španielska, ktorí test vyvinuli, dúfajú, že ak sa splní ich zámer, bude možné diagnostikovať rakovinu pankreasu oveľa skôr a ponúknuť pacientom liečenie.

Výskum prevádzali na 500 vzorkách moču

Vedci skúmali takmer 500 vzoriek moču – 200 z nich patrilo pacientom s rakovinou pankreasu, 92 pacientom s chronickou pankreatitídou a 87 zdravým dobrovoľníkom. Zvyšok vzoriek bol od pacientom s benígnou rakovinou pečene a rakovinou močového mechúra.

Vo vzorkách moču objavili 1500 proteínov, pričom hladiny troch s nich – LYVE1, REG1A a TFF1 – boli u pacientov s rakovinou podžalúdkovej žľazy oveľa vyššie. Tento “proteínový podpis” by mohol viesť k identifikácii tejto rakoviny. Pacienti s chronickou pankreatitídou mali podľa BBC hladiny týchto troch proteínov oveľa nižšie.

Výskum bude pokračovať a vedci sa zamerajú na ľudí, u ktorých sa rakovina pankreasu objavila v rodine a je preto predpoklad, že pre ňu majú genetickú dispozíciu.

Zdravotníctvo potrebuje inovatívne prístupy

Spoluautor štúdie profesor Nick Lemoine z inštitútu Barts Cancer Institute zdôraznil, že rakovina pankreasu je dnes zvyčajne diagnostikovaná u pacientov v smrteľnom štádiu. Ak by sa ju podarilo zistiť v druhom štádiu, prežilo by 20 percent pacientov, a v prvom štádiu s veľmi malými nádormi až do 60 percent pacientov.

Fiona Osgunová z britskej spoločnosti pre výskum rakoviny Cancer Research UK varovala, že zatiaľ sa nedá povedať, či tento test naozaj povedie k zisťovaniu rakoviny pankreasu v počiatočnom štádiu. Súčasne však zdôraznila, že inovatívne prístupy sú potrebné.


Odporúčame:

Ako zistiť či máme rakovinu?