Cukina je nízkokalorická a dá sa pripraviť na mnoho spôsobov

Je jednou z najobľúbenejších letných pochúťok. Milujeme ju varenú, vysmážanú, ale sú z nej dobré i placky. Taktiež si vďaka nej môžeme užiť zdravšie grilovanie. A ako vplýva na náš organizmus? Detoxikuje telo, pomáha nám chudnúť a popritom dodáva množstvo energie.

Tvarom pripomína šalátovú uhorku a dorastená váži 1,5-2 kilogramy. Obsahuje množstvovitamínu A, potom B a C, ďalej karotény, minerály ako horčík či železo, veľa vlákniny a vyše 90% vody.

Cukina vám prečistí telo a pomôže schudnúť!

Cukina je skutočne veľmi zdravá, pretože je skvelým prostriedkom pre detox organizmu. Okrem toho, že dokáže telo vyčistiť od toxínov, je vďaka vysokému obsahu vody málo kalorická a vhodná prichudnutí. Ak chcete zhodiť pár kíl, najlepšie bude pripraviť si zo surovej cukety šalát alebo si ju krátko podusiť na panvici.


Vedeli ste, že baklažán pomáha športovcom a znižuje hladinu cholesterolu? A nielen to!

Baklažán

Ako ju pripravovať?

Ak chceme mladú cuketu udusiť, vysmažiť k zemiakom či opiecť treba ju pokrájať na kolieska, osoliť a nechať odstáť aspoň polhodinku, aby si pustila vodu a bola chutná a ľahká.

Pochutnať si však na nej môžete aj vo forme polievok (je rovnako dobrá ako tá z obyčajnej dyne) či pripraviť si z nej placky, kde jednoducho pridáte ku všetkým ingredienciám aj túto zeleninu, fantázii sa medze nekladú.

Pre čo všetko je zdravá?

  • zrýchľuje trávenie a pomáha pri zápche
  • má antibakteriálne účinky
  • pôsobí upokojujúco a proti stresu
  • posilňuje svaly a srdce
  • zlepšuje činnosť mozgu
  • zvyšujeimunitu

Recept na zapekanú cukinu so zeleninou

Cukinu ostrúhame, vydlabeme a potom ju nadrobno nastrúhame a osolíme. Chvíľku ju treba nechať odležať, aby pustila vodu. Potom k nej pridáme nadrobno nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a zeleninu podľa voľby (uhorku, kukuricu, rajčinu, zeler). Prilejeme k zmesi olej, zahustíme múkou a kypriacim práškom, ochutíme soľou, korením, paprikou čicesnakom a všetko spolu zmiešame a dáme piecť.

Šupku nevyhadzujte, pretože aj v nej sa nachádza množstvo živín, minerálov a vitamínov! Konzumujte ich spolu s cuketou.


Prečítajte si aj o tejto zelenine! Ako pomáha a ako ho najlepšie pripraviť:

Baklažán