Kokosový olej a aloe na spálenú kožu od slnka

V dnešnom pretechnizovanom a prechemizovanom svete stále viac a viac hľadáme prírodné a neškodné prístupy k liečbe ochorení a tiež k starostlivosti o pokožku.
Zdroj: Shutterstock.com
Koniec leta láka k naberaniu bronzu a my nie vždy správne odhadneme dĺžku pobytu na [slniečku](/clanok/52278/slnecne-luce-pomocnici-aj-zabijaci) a **v snahe dostať sa k pekne tmavej farbe čo najskôr, šetríme s [opaľovacími krémami](/clanok/45791/ako-posobia-ochranne-opalovacie-pripravky).** Často si takto odnesieme domov „červenú“ namiesto „hnedej“ a ťažká noc nás prinúti hľadať rýchly a efektívny spôsob ako pokožku upokojiť a pomôcť jej rýchlo zregenerovať.

Ako si vyrobiť prírodný hojivý krém?

Dnes vám ponúkame naozaj jednoduché a dostupné riešenie ako si pomôžete bez konzervantov úplne prirodzene:

Na vytvorenie prírodného hojivého krému (nielen na spálenú pokožku po slnení) potrebujeme:

  • Kokosový olej a aloe vera gel (v pomere 1:1)
  • Levanduľový esenciálny olej (stačí pár kvapiek)

Prečo práve tieto zložky? Dôvodom je ich silný hydratačný, antioxidačný a hojivý účinok, ktorý uvidíte naozaj rýchlo! Ak by ste chceli naozaj chladivú emulziu, môžete pridať aj pár kvapiek pepermintového esenciálneho oleja. Emulzia rýchlo vsiakne do pokožky, pre istotu si môžete pred spaním položiť na plachtu čistú bavlnenú látku (alebo druhú plachtu), aby zachytila prípadné zvyšky emulzie.

Viac o liečivých účinkoch potravín a ich mnohostrannom využití sa dozviete na novom webe www.potraviny-pre-mna.sk.

**TIP Redakcie:** [**Chráňte sa pred slnkom prírodnými olejmi**](/clanok/45792/chrante-sa-pred-slnkom-prirodnymi-olejmi)
RNG

Poeobenin ultrafialovych lucov sa vytvorili v podkoznom vazive skodlive volne radikaly, ktore treba neutralizovat antioxidantami, tj do toho oleja by som pridal vitamin E a tukovu formu vitaminu C(estwer C palmitate), aby sa to podkozne vazivo co najskor zregenerovalo. Odporucam brat pri spaleni aj ustne vyssie davky vitaminu C a E, az 10 gramov esteru C niekolko dni a 1200 IU vitaminu E, tiez niekolko dni.
Pripadne aj ALA, co je univerzalny regeneracny antioxidant, v davkach az 3 x 300 mg, dokonca aj viac.