Mladí ľudia často trpia odvápnením zubnej skloviny. Na čo si dávať pozor?

U mladých ľudí býva niekedy problém s hygienou dutiny ústnej. Raz je to pravidelnosť či frekvencia čistenia zubov, inokedy efektivita. No nech už je to čokoľvek, isté je, že na to doplácajú zuby. Najčastejším problémom v tejto vekovej kategórii býva odvápnenie zubnej skloviny.
Na jednej strane to má za následok nedostatočná ústna hygiena, ale častejším dôvodom býva nesprávna výživa.

Pozor na veľa cukru!

Dospievajúci jedinec má veľké energetické nároky, preto veľmi často deti v tomto období siahajú po sladkých jedlách, sladkostiach a veľmi sladených nápojoch. Ak chceme zuby uchrániť pred kazom, je dôležité vedieť, že jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich kazotvorných baktérii v dutine ústnej je streptococcus mutans. Tá získava energiu práve zo sacharózy, ktorá je v sladkých potravinách, ale i pochutinách. Pri metabolizme vzniká ako vedľajší produkt kyselina a tá je príčinou odvápnenia zubnej skloviny.


Máte tento problém? Pozrite sa, čo ho spôsobuje:

Parodontitída - jeden z najčastejších problémov u dospelých

Sladené nápoje

Avšak to nie je jediná príčina odvápnenia zubnej skloviny, veľmi častým javom sú odvápnené zuby pri konzumácii veľmi sladených nápojov, ktoré okrem cukru obsahujú aj kyselinu fosforečnú, ako napr. CocaCola, Sprite, atď...

Ovocie

Ďalším častým problémom, hlavne u dospievajúcich dievčat, ktoré si potrpia na štíhlu líniu, je „pojedanie“ ovocia, ktoré je zase bohaté na ovocné kyseliny. Všetky tieto spomenuté produkty môžu a veľmi často aj spôsobujú odvápnenie zubov, ktoré sa prejavuje ako biela škvrna, čo môže viesť k zvýšenej citlivosti zubov na termické a chemické podnety až k vznikukazu, ak nenastane zmena v stravovacích návykoch a ústnej hygiene.

Preto je veľmi dôležité, aby si dospievajúca mládež osvojila návyky, ktoré vedú k regenerácii zubnej skloviny a zabraňujú vzniku kazu.

Hlavné zásady

  • Pozor na sladkosti, na ich častú konzumáciu a dlhodobé pôsobenie v dutine ústnej.
  • Obmedzte cmúľanie cukríkov, čokolády. Odporúča sa dať si sladkosť radšej vždy s hlavným jedlom.
  • Pozor na tzv. skryté cukry v kečupe, hranolčekoch a iných pochutinách. Odporúča sa zjesť naraz celú porciu a potom si zapiť čistou vodou alebo nesladenou minerálkou, prípadne vypláchnuť ústa čistou vodou.
  • Kontrolujte aj konzumáciu ovocia, hlavne citrusových plodov. Radšej zjedzte ovocie naraz a "nepojedajte " ho, ideálne je potom vypláchnuť si ústa ústnou vodou s fluórom, postačí však aj čistá voda.
  • V žiadnom prípade sa neodporúča čistiť zuby tesne po jedení, najskôr o 20 až 30 minút.
  • V prípade, že dospievajúci jedinec nevie odolať sladkým sýteným nápojom s obsahom kyseliny fosforečnej, treba vypiť nápoj naraz a potom si vypláchnuť ústa čistou vodou, eventuálne sa napiť.
  • Po každom jedle alebo konzumácii sladkostí a sladených nápojov sa odporúča tiež žuť žuvačku, ktorá ovplyvňuje zvýšenú tvorbu slín a tým aj riedenie kyslého prostredia v dutine ústnej a remineralizáciu zubnej skloviny.
  • V neposlednom rade je dôležité čistenie zubov 2 x denne so zubnou pastou a aspoň raz denne čistenie medzizubných priestorov, ideálne starostlivosť doplniť aspoň raz týždenne o domácu fluoridáciu s fluoridovým gélom. - - - - - -

Čo ju spôsobuje, aké sú riziká? Čítajte aj o tomto probléme:

Parodontitída - jeden z najčastejších problémov u dospelých

daniellafinancia

Sme inštitúciou, ktorá poskytuje finančnú pomoc všetkým mimoriadnym ľuďom a potrebám peňazí, čestným ľuďom, ktorí skutočne potrebujú. Ponúkame úvery od roku 2000 do 7 000 000 €. Pre všetkých ich môžete kontaktovať v akejkoľvek dôvere v našom e-maile: daniellafinancia@gmail.com alebo whatsapp: 001-484-831-7681
daniellafinanzia.over-blog.com
Ďakujeme vám za pochopenie.