Niektoré poruchy štítnej žľazy sa môžu prejaviť až v tehotenstve

Poruchy funkcie štítnej žľazy sú závažnými rizikovými faktormi na priebeh tehotenstva a vývoj plodu. Napríklad hypotyreóza počas tehotenstva môže negatívne ovplyvniť psychoneurálny vývoj plodu, zvyšuje novorodeneckú úmrtnosť a ovplyvňuje mentálny rozvoj dieťaťa, jeho intelekt.

stitna_zlaza_tehotenstvo Zdroj foto: Shutterstock.com

Hormóny štítnej žľazy sú od začiatku vnútromaternicového vývoja dieťaťa nevyhnutné pre vývoj centrálneho nervového systému, pľúc a kostí. Dôležité je včasné rozpoznanie symptómov a liečba porúch funkcie štítnej žľazy a tým prevencia poškodenia dieťaťa. Plod si začína tvoriť hormóny štítnej žľazy od 12. týždňa vnútromaternicového vývoja, dovtedy je úplne závislý od hormónov matky.

Potreba syntézy hormónov u tehotnej je vyššia ako pred tehotenstvom. Zvýšená je potreba jódu, ktorý je nevyhnutný na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Niektoré, ľahšie poruchy syntézy hormónov štítnej žľazy sa môžu prejaviť až v tehotenstve.


Prečítajte si tiež ďalší článok s touto problematikou:

Štítna žľaza a riziko jej poruchy v tehotenstve

Príznaky

Pri nedostatočnej funkcii štítnej žľazy nemusia mať ľahšie formy žiadne klinické symptómy. Typická je unavenosť, zimomravosť, spomalenie metabolizmu, priberanie, zvýšené hladiny cholesterolu, suchosť kože, opuchy, suchosť a vypadávanie vlasov.

Hypertyreóza spôsobuje chudnutie, koža je jemná, teplá, vyskytuje sa zvýšené potenie, hnačky, zrýchlený pulz, tras, nervozita.

Diagnostika

Pri klinickom podozrení na poruchu funkcie štítnej žľazy sa vyšetruje TSH (tyreostimulačný hormón produkovaný hypofýzou) a voľný tyroxín (fT4). Fyziologické hodnoty TSH sú 0,35- 5 mIU/l a hodnota fT4 je 9-19 pmol/l. TSH môže byť znížený spoločne s fT4, vtedy hovoríme o nedostatočnej funkcii štítnej žľazy, spôsobenej sekundárne nedostatočnou stimulíciou štítnej žľazy tyreostimulačným hormónom.

Pri zníženej hodnote fT4 a zvýšenej hodnote TSH ide o primárne zníženú funkciu štítnej žľazy – hypotyreózu. Keď je hodnota TSH v sére znížená alebo normálna a hladina fT4 v krvi je zvýšená, ide o hypertyreózu, nadprodukciu hormónov štítnej žľazy.

Liečba

Nadprodukcia hormónov štítnej žľazy sa v prvom trimestri tehotenstva môže vyskytovať dočasne a netreba ju liečiť, je spôsobená produkciou hCG(ľudský choriový gonadotropín, produkovaný placentou). Pri prítomnosti protilátok proti TSH receptoru sa jedná o autoimunitnú hypertyreózu a na liečbu sa používa tyreostatikum (napr. propyltiouracil), ktorý blokuje syntézu hormónov štítnej žľazy. Hypotyreóza sa lieči náhradov T4, T3 hormónov štítnej žľazy alebo ich kombináciou. U tehotných žien s už dávnejšie zistenou zníženou funkciou štítnej žľazy je často potrebné dávky upraviť.

Nedostatočná funkcia ohrozuje plod a matku viac ako hyperfunkcia štítnej žľazy. Hypotyreóza môže byť dôvodom porúch plodnosti, zvyšuje riziko potratu a predčasného pôrodu. Dôležitý je skríning hormónov štítnej žľazy u zdravých tehotných a pravidelné sledovanie u žien so zistenou poruchou štítnej žľazy.


Prečítajte si viac o problémoch so štítnou žľazou v tehotenstve:

Štítna žľaza a riziko jej poruchy v tehotenstve