Takáto desiata udrží váš hlad na uzde

Každý si ráno so sebou do práce alebo do školy potrebuje vziať nejakú desiatu. No treba si dať pozor na jej zloženie, aby sme sa čo najdlhšie cítili sýti. Práve vysoký obsah proteínov spôsobí, že sa spomaľuje trávenie a udržuje sa stabilná hladina cukru v krvi.

desiata s vysokým obsahom proteínov Zdroj foto: Shutterstock.com

Cottage cheese

Skúste ho konzumovať bez pečiva, len samotný. Obsahuje veľa bielkovín, málo kalórií a vysoký podiel vápnika, ktorý pomáha udržiavať zdravé a pevné kosti.

Grécky jogurt

Zjedzte na desiatu tento tradičný jogurt. Jeho výhodou je, že obsahuje viac proteínov (12-20 gramov) a o polovicu menej cukru ako ostatné jogurty. Budujete tak i svalovú hmotu a vďaka obsahu vápnika chránite kosti.


11 potravín, ktoré rýchlo a jednoducho zaženú hlad

Vajíčka natvrdo

1 vajce má v sebe až 6 gramov proteínov. Okrem toho vám dodajú veľa vitamínu D a vitamín B12. Čo sa týka kalórií, je to len 77 na kus. Výhodou takejto desiaty je aj ľahká a rýchla príprava.

Syry

Či už zvolíte trojuholníčkové, parenice alebo klasické hrudky, zásobíte svoje telo 6-8 g proteínov, ďalej zdravými tukmi, ktoré vás zasýtia a potlačia vaše chute na niečo kalorickejšie.

Ovsené vločky

Vezmite si ich so sebou do školy či do práce, potom ich už stačí len zaliať vodou či mliekom a poprípade pridať nejaké ovocie. Obsahujú 4 gramy proteínov na balenie a sacharidy v nich obsiahnuté majú schopnosť postupne sa rozkladať, čím zamedzia náhlym návalom hladu.

Celozrnné proteínové tyčinky

Len vytiahnete a zjete, veľmi jednoduchý spôsob desiatej. Dávajte si však pozor na zloženie tyčiniek a vyberajte len tie kvalitné. Najlepšie je, ak majú asi 10-15 gramov proteínov, 5 gramov vlákniny a pod 15 gramov cukru.

Edamame

Pod týmto názvom sa skrýva mladá zelená sója. Obsahuje až 8 gramov proteínov, a ak si za hrsť nasypete do misky a budete podchvíľou "zobkať", porazíte tak hlad na dlhú dobu. Chcete z nich vyťažiť ešte viac? Potom skúste pražené edamame, ktoré obsahujú až 14 gramov proteínov.

Tuniak

Pripravte si do krabičky zopár plátkov marinovaného tuniaka alebo len so soľou a citrónom. Bohato vás to nasýti vďaka asi 16 gramom proteínov na balenie. Ešte sa tu nachádza i selén, ktorý je antioxidant.


Prečítajte si aj tento článok:

11 potravín, ktoré rýchlo a jednoducho zaženú hlad