Ako obnoviť črevnú mikroflóru?

Črevnú mikroflóru tvoria baktérie v hrubom čreve, ktoré sú dôležité pri tvorbe vitamínov a minerálnych látok. Ich liečba sa uskutočňuje prostredníctvom užívania probiotík, ktoré majú pozitívny vplyv na hostiteľa.

Čo je to črevná mikroflóra?

Črevná mikroflóra sú baktérie nachádzajúce sa v hrubom čreve, ktoré majú priaznivý vplyv na náš organizmus. Udržiavajú rovnováhu medzi črevnými mikroorganizmami, bránia nadmernému rozmnoženiu škodlivých baktérií, ktoré môžu spôsobiť črevné ochorenia ako hnačky, nafukovanie a podporujú imunitu. Sú dôležité pri tvorbe vitamínov, zlepšujú vstrebávanie vápnika, fosforu a železa a predpokladá sa ich vplyv na ochranu pred alergiami.

Kedy vám antibiotiká nepomôžu?

Črevná mikroflóra sa začína tvoriť od narodenia, jej zloženie sa počas života mení a napomáha kvaseniu vlákniny. Probiotiká sú kmene mikróbov, ktoré sú pre človeka komenzálmi (neškodné baktérie živiace sa zvyškami potravy hostiteľa) a po ich aplikácii pozitívne ovplyvňujú hostiteľa. Probiotiká sú jednoduché cukry, ktoré sú komenzálnymi kmeňmi baktérií v čreve metabolizované.

Osídlenie tráviaceho traktu začína pri prirodzenom pôrode prechodom dieťaťa pôrodným kanálom. U detí narodených cisárskym rezom táto forma kolonizácie chýba. Vplyv na črevnú mikroflóru má zrelosť novorodenca, výživa, dieťa by malo byť pre správnu tvorbu mikroflóry dojčené minimálne pol roka, užívanie liekov, najmä antibiotík a umelá výživa ak nie je dieťa dojčené materským mliekom.
 

Ktoré faktory môžu narušiť črevnú mikroflóru?

Porušenie mikrobiálnej rovnováhy v čreve vedie k tráviacim problémom ako hnačky, nafukovanie, alebo môže viesť k zníženiu imunity. Faktory, ktoré môžu narušiť črevnú mikroflóru:

  • antibiotiká
  • iné lieky
  • stres
  • diéty
  • starnutie
     

Ako podporovať črevnú mikroflóru?

Probiotiká sa odporúčajú používať u predčasne narodených novorodencov, u detí narodených cisárskym rezom, u nedojčených detí, u detí s alergiami a ekzémom. Využívajú sa pri liečbe antibiotikami, znižujú riziko kazivosti zubov, sú nápomocné pri liečbe infekcie Helicobacterom pylori, pri syndróme dráždivého čreva, pri autoimunitných zápaloch čreva ako ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, u pacientok s opakujúcimi sa gynekologickými zápalmi.

Ak užívate antibiotiká je nutné probiotiká užiť až s niekoľkohodinovým odstupom. Probiotiká sa užívajú s jedlom prípadne hneď po jedle. Počet užitých dávok za deň záleží od výrobku spravidla sa jeden až tri kapsuly denne. Môžu sa používať aj ako prevencia cestovateľských hnačiek, kde ich treba začať užívať aspoň týždeň pred vycestovaním. Obnova črevnej mikroflóry trvá rôzne dlho dní až 2 týždne.

Úprava črevnej mikroflóry probiotikami a prebiotikami je dnes už plnohodnotnou liečbou. Ich použitie pri prevencii narušenia rovnováhy črevných baktérií pri liečbe antibiotikami je už štandardom. Skúma sa ich využitie v prevencii nádorových a autoimunitných ochorení. Pre priaznivý efekt je dôležité dodanie dostatočného množstva baktérií, dôležité je ich správne skladovanie, lebo baktérie sú citlivé na zmeny teploty a správny dôvod užitia probiotík.

Aké potraviny je dobré konzumovať?

Probiotiká sa nachádzajú aj v potravinách. Bohatým zdrojom črevu prospešných baktérií nájdete v kyslých mliečnych výrobkoch, acidofilnom mlieku, kefíre, zákvase, žinčici, srvátke, jogurtoch, bryndze alebo v kyslej kapuste. Črevnú mikroflóru môžeme narušiť aj nesprávnymi stravovacími návykmi najmä jednotvárnou stravou a konzumáciou alkoholu.


Prečítajte si aj: Kedy vám antibiotiká nepomôžu?

klaroslava

moja rada popri antb uzivat laktobacily Swiss imunit, robim to zakazdym a nemam problem s narusenou crevnou mikroflorou

zuzulienka9

Ja mám na črevnú mikroflóru a na imunitu laktobacily 5 z naturevia a hrozne fajn mi zatiaľ sedí a tento polrok ako ho mám som fit a nemám problémy s trávením takže mám pocit, že u mňa účinkuje

miriarka

ja uzivam probiotka pravidelne, mam problemy so zaludkom a nie kazde jedlo mi sadne, ked mi ostane zle, tak probiotika mi to vacsinou napravia