Osobný tréner - ako zvoliť toho pravého?

Rozhodnutím začať cvičiť, alebo začať cvičiť tak, aby to k niečomu skutočne bolo, ešte len všetko začína. Môžete sa snažiť sami, s kamarátkou, partnerom alebo stavte na skúseného trénera, ktorý presne vie, čo a ako robiť, môže vám pomôcť s jedálničkom, správnou technikou cvičenia, ale aj s motiváciou.

Trénerov a inštruktorov sa po fitnes centrách pohybuje veľa, preto býva ťažké nájsť toho pravého, ktorý vám sadne ako uliaty. Zamyslite sa nad niekoľkými faktormi a nájdite trénera, vďaka ktorému uvidíte pokrok a budete sa cítiť skvele.

Skupina verzus individuálny tréning

Zvoľte si, či chcete trénovať samostatne, alebo sa radšej zapotíte v skupine. Je veľký rozdiel v tom, či inštruktor pracuje s viacerými ľuďmi, je schopný venovať sa každému zvlášť a zároveň podporovať celú skupinu a tiež vie nadviazať s cvičiacimi vzťah, alebo je skôr zameraný na spoluprácu s jednotlivcom, ktorému venuje celú svoju pozornosť. Individuálne tréningy bývajú zvyčajne efektívnejšie, ale aj drahšie.


Pozrite si, ako sa dopracovať k pravidelnému cvičeniu:

10 dobrých rád, ako skutočne začať cvičiť

Pohlavie

Niekomu je príjemné cvičiť s trénerom rovnakého pohlavia, pretože sa potom človek toľko nehanbí, iných naopak inštruktor opačného pohlavia popoháňa k lepším výkonom. Je len na vás, aké pohlavie zvolíte - skvelí tréneri sa nájdu ako medzi ženami, tak medzi mužmi.

Vek

Vek trénera opäť voľte podľa svojich preferencií. Staršie ročníky majú viac skúseností, odtrénovali viac klientov, ale možno nemajú toľko elánu. Mladí inštruktori bývajú plní nadšenia, dokážu motivovať, ale nie vždy disponujú skúsenosťami.

Vzdelanie

Keď volíte trénera, voľte podľa odbornosti - pokiaľ usilujete o budovanie svalovej hmoty, berte človeka, ktorý má skúsenosti so zostavovaním jedálnička a licenciu na trénovanie ľudí v posilňovni. Ak cvičíte jogu, mali by ste vidieť certifikáty. Ani tréneri s prepadnutými licenciami nemusia byť na zahodenie - mnohokrát samoukovia načerpajú v priebehu života viac skúseností samotným cvičením a samoštúdiom než vo víkendovom kurze.

Skúsenosti

Tréner môže mať akékoľvek množstvo licencií a certifikátov, poznať anatómiu a techniku cvičenia od A do Z, ale ak v živote nepracoval s človekom, nerobte mu pokusného králika práve vy. Vyberte si takého trénera, ktorý má za sebou mnoho odtrénovaných spokojných jedincov a viditeľné výsledky. Vo výbere tiež nie je zlé dať na odporúčanie známych.

Sympatie

Človek, s ktorým cvičíte, vám musí byť sympatický. Potenie sa v telocvični je pomerne intímna záležitosť, a ak vám tréner nesedí alebo vám na ňom niečo vadí, nájdite si iného. Zmeniť trénera je vaše sväté právo.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk


Chcete začať s cvičením, no akosi sa stále neviete odhodlať? Prečítajte si tento článok:

10 dobrých rád, ako skutočne začať cvičiť