Jogové pozície proti bolestiam chrbta

Aj vás často pobolieva chrbát či kríže? Možno je to spôsobené sedavou prácou, nedostatkom pohybu alebo máte v tele jednoducho nejaký blok, ktorý vám spôsobuje bolesti. Pozrite sa, ktoré cviky vám môžu pomôcť chrbát uvoľniť.

joga_bolest_chrbta Zdroj foto: Shutterstock.com

1. Ľahnite si na brucho s vystretými nohami, chodidlá uložené na podložke. Dlane s roztiahnutými prstami položte pod plecia, lakte pritlačte k telu. S nádychom pomaly začnite dvíhať hrudník a brucho od zeme, pričom ramená slúžia ako podpora. Panva zostáva na zemi, snažte sa ju spolu so stehnami pevne zatlačiť do zeme. Choďte len potiaľ, aby ste necítili nepríjemné prehnutie spodnej časti chrbtice. Plecia tlačte dozadu a mierne dolu, lopatky k sebe, tak aby hrudník zostal otvorený. Zostaňte v pozícii niekoľko sekúnd a potom sa s výdychom pomaly spustite naspäť na podložku a po krátkom odpočinku zopakujte.

2. Ľahnite si na brucho, nohy sú pri sebe a ruky predpažené. Stiahnite svaly zadku a nohy s rukami súčasne zdvihnite do výšky približne 20 centimetrov. V tejto polohe vydržte si 5 sekúnd a opäť sa položte na podložku. Cvik zopakujte ešte niekoľkokrát.

3. Kľaknite si na podložku a dlane položte pred seba. Zatlačte silou dlaňami a predlaktím do podložky, boky zdvihnite k stropu a snažte sa vytvoriť pravý uhol medzi lýtkami a stehnami. Sústreďte sa na pretiahnutie hornej časti chrbta a priestoru medzi lopatkami. Chvíľu vydržte, potom povoľte a cvičenie znova zopakujte.

Uvoľnenie bolesti chrbta Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si tiež tento článok a pozrite si podobné cviky:

Strečing: Tipy na najlepšie cviky, aby vás nebolel chrbát