Začnite pozitívne myslieť a váš život bude krajší

Každý z nás sa snaží zbaviť negatívnych myšlienok a pocitov, ktoré radikálne ovplyvňujú jeho náladu a myslenie. Pozitívne myslenie vám nenavodí len úsmev na tvári, no pomôže aj vašej psychike.

pozitivna_mysel Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo je to pozitívne myslenie?

Pozitívne myslenie je v skutočnosti pozitívny pohľad na život. Rozširuje horizonty našich možností. Zároveň nám necháva oči otvorené pre rôzne možnosti, ktoré by sme možno inak ani nevnímali. Pozitívny pohľad na svet má aj iné výhody. Pomáha lepšie zvládať aktuálne ťažkosti, stres a problémy. Robí to prostredníctvom novej schopnosti vidieť a hľadať rôzne nové možnosti. Takýto prístup zároveň prináša následne aj pozitívne emócie. Princíp je jednoduchý: ak zažívame pozitívne emócie ako radosť, naplnenie, lásku – vidíme viac možností. Čiže pozitívne emócie podporujú vnímanie širších možností a otvorenosť mysle pre tieto možnosti.

Aký vplyv majú farby na vašu psychiku?

Prečo sa zbaviť negatívnych emócií?

Pozitívne myslenie neodstraňuje boj a problémy, ktorým sme vystavení. Zvyšuje však našu túžbu vložiť sa viac do života v prítomnom momente a vyrovnanejším spôsobom. Preto by sme mohli nazvať pozitívne myslenie aj ako vyvážené myslenie. Nerozdeľuje naše myšlienky ani ich neignoruje. Skôr ich integruje do jedného zmysluplného celku a dovoľuje vidieť veci realistickejšie. Pozitívne myslenie sa nesnaží oklamať seba „tvárením sa“, že daný problém neexistuje. Vyvažuje však čierne a temné myslenie, ktoré zaťahuje závesy riešenia vecí. Negatívne emócie majú určite svoje miesto v našom prežívaní. Majú však nevýhodu v tom, že zabraňujú vidieť aj iné možnosti. Negatívne emócie spôsobujú opak – nenastáva rozvoj. Negatívne myslenie spôsobuje nasledovné: filtrovanie (zväčšovanie negatívnych aspektov situácie a odfiltrovávanie pozitívnych), zosobňovanie (ak sa stane niečo zlé, automaticky si to vyčítame), katastrofizácia (automatické predpokladanie toho najhoršieho) a nakoniec polarizácia (veci sú buď len dobré alebo len zlé, neexistuje stred).

Potlačenie negatívnej stránky skutočnosti danej situácie či problému nespôsobí to, že problém zmizne. Pozitívne myslenie však pôsobí kdesi hlboko v nás ako kvas. Kvasí a spracúva v nás prežívanie danej veci. Pozitívne myslenie je hodnotnejšie ako čierno-biele myslenie, ktoré nás skôr paralyzuje a demotivuje.

Čo vám pozitívne myslenie môže priniesť?

Z dlhodobého hľadiska praktizovanie pozitívneho myslenia má zaujímavý efekt na našu psychiku. Postupne začne v našej psychike pôsobiť a vytvárať pocit šťastia, schopnosť žiť z momentu na moment. Na základe pôsobenia pozitívneho pohľadu získame väčšiu psychickú slobodu. Najlepšie je možné vystihnúť schopnosť pozitívneho myslenia ako otvorenosť. Otvorenosť tomu, že nič nie je definitívne a uzavreté, ale prináša v sebe ďalšie možnosti. Lebo život je neustála zmena. Pozrieť sa na otázku pozitívneho myslenia v našom živote má svoje výhody. Ovplyvňuje každú oblasť nášho života: prácu, zdravie, vzťahy. Je to viac ako len byť šťastný alebo vyjadrovanie optimistického postoja. Pozitívne myslenie je skutočná hodnota. Buduje schopnosti, ktoré sú viac a trvalejšie ako len úsmev. Účinky pozitívneho myslenia nevyprchajú po chvíli. Majú dlhodobý účinok. Hlavný účinok je však v tom, že poskytuje energiu pre schopnosť budovať si rôzne zručnosti využiteľné v budúcnosti. Dáva chuť a odvahu do toho ísť. Práve toto sú vklady do života, ktoré prinášajú neskôr svoje ďalšie benefity aj v rôznych oblastiach života.

Ako začať s pozitívnym myslením?

Naučiť sa obracať negatívne myslenie na pozitívne je možné sa naučiť. Proces je jednoduchý, ale vyžaduje čas a cvičenie - ako každý návyk. Ako na to?

  1. Nájdite oblasti vo svojom živote, kde typicky uvažujeme negatívne. Môžete začať tým, že sa začne vôbec sústreďovať na tieto oblasti pozitívnejším spôsobom.
  2. Sledujte sami seba. Počas dňa sa zastavte a odsledujte svoje myslenie. Ak zistíte negatívny trend, pokúste sa vložiť do neho niečo pozitívne.
  3. Pokúste sa nájsť aj v negatívnom kúsok pozitívneho – trocha svetla.
  4. Buďte otvorení humoru. Dovoľte si smiať sa a usmiať sa, hlavne v ťažkých chvíľach.
  5. Uvoľnite sa.
  6. Snažte sa hľadať humor v každodennom živote. Znížite tým efektívne stres.
  7. Venujte sa zdravému životnému štýlu: napr. cvičenie, zdravšie jedlo a relaxovanie.
  8. Obkoleste sa pozitívne naladenými ľuďmi. To sú ľudia, ktorí vám dokážu dať radu, povzbudiť vás a dať vám spätnú väzbu. Negatívni ľudia zvyšujúci náš stres.
  9. Pracujte na pozitívnom spôsobe hovorenia k sebe. Začnite napr. pravidlom: Nehovorte sebe nič, čo by ste nepovedali ani inému. Buďte voči sebe slušní a povzbuďte sami seba. Ak vám mysľou prebehne negatívna myšlienka, racionálne ju ohodnoťte a odpovedajte na ňu niečím pozitívnym o sebe.        

A samozrejme - venujte sa všetkému, čo zvyšuje vaše pozitívne emócie – všetkému, čo pracuje pozitívne pre vás.


Prečítajte si aj: Aký vplyv majú farby na vašu psychiku?


Použitá literatúra:

  • Positive thinking: Stop negative self-talk to reduce stress. In Mayoclinic. Dostupné na internete: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/positive-thinking/art-20043950
  • CLEAR, J.: How Positive Thinking Builds Your Skills, Boosts Your Health, and Improves Your Work. In Jamesclear. Dostupné na internete: http://jamesclear.com/positive-thinking
JanulkaS

Mna naucila pozitivnemu mysleniu Cesta (The Journes). Ide o alternativnu metodu liecenia. Akasi kombinacia ezoteriky, psychologie a osobneho rozvoja. Velmi inspirativna zena Brandon Bays, vymyslela tuto metodu, ktorej cielom je odburavat negaticne bloky v tele.. potlacane emocie. Velmi sa mi pacia knihy. Naucili ma vazit si to co v zivote mam.. casto som plakala nad tym co mi chyba a neuvedomovala som si za kolko veci mozem byt denne vdacna, takze sa snazim zit v pritomnosti, tesit sa z malickosti a byt vdacna za vsetko krasne. Jednoducho mysliet pozitivne a tym rozvijat vlastny potencial.