Konopa siata vášmu zdraviu skutočne prospieva. Viete, čo dokáže?

Konopa siata sa ako potravina používala už v prehistorickom období a v niektorých krajinách (napríklad v Číne) ju na tanieri poznajú už najmenej 3000 rokov. Využívala sa aj ako pomerne všestranný prírodný liek.
Konopa siata

Konopa siata | Zdroj: Shutterstock.com

Zdroj foto: Shutterstock.com

Konopa ako potravina

Úvodom by sme chceli rozptýliť obavy, ktoré často v súvislosti s konopnými produktami vznikajú. Konopné produkty, určené na konzumáciu, sa zásadne získavajú (vyrábajú) zo semien konopy siatej. Konopa siata (potravinárska, technická) sa od konopy psychoaktívnej (indickej, hašišnej) líši obsahom kanabinoidov. Kým v psychoaktívnej konope je prevaha tetrahydrokanabinolu (THC) s psychotropnými účinkami, konopa siata má naopak viac prekurzora THC: kanabidiolu (CBD). Všetky produkty z potravinárskej konopy obsahujú niekoľkonásobne nižšie množstvá THC ako je povolené SÚKL. Kanabidiol (ktorý sa aj v konope siatej nachádza len v stopových množstvách) nielen postráda psychoaktívne účinky THC, ale dokáže ich aj účinne blokovať. Viaceré štúdie potvrdili liečivé účinky kanabidiolu a to najmä v zmysle neuroprotektívnom, antikonvulzívnom (proti kŕčom), protizápalovom či anitimikrobiálnom. Antioxidačný účinok kanabidiolu je výraznejší ako účinok vitamínu C alebo E.

Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?

Konopa siata - olej

Napriek prítomnosti viacerých liečivých komponentov v konope, za najdôležitejšiu považujeme prítomnosť esenciálnych mastných kyselín. Konopný olej obsahuje viac ako 80 % polynenasýtených mastných kyselín (PUFA), je bohatým zdrojom kyseliny alfa-linolénovej (ALA, omega-3), ktorej obsahuje asi 15-30 % a kyseliny linolovej, (LA, omega-6), ktorej obsahuje asi 45-60 %. Pomer omega-6/omega-3 mastných kyselín v konopnom oleji (2:1 až 3:1) je optimálny pre ľudské zdravie. Ak sa tento pomer posunie výrazne v prospech omega-6 mastných kyselín (ako majú mnohé iné bežne používané rastlinné oleje), môžu v organizme prevážiť zápalové procesy, čo môže zhoršiť akékoľvek zápalové ochorenie od artritídy až po aterosklerózu. Naopak, výrazný nadbytok omega-3 mastných kyselín (čo je v praxi veľká rarita) môže spôsobiť relatívny nedostatok omega-6 mastných kyselín. To zase môžu negatívne pocítiť pacienti s atopickou dermatitídou alebo psoriázou.

Konopa a neurologické ochorenia

Nedostatok PUFA v membránach nervových buniek centrálneho nervového systému sa spája s viacerými neurodegeneratívnymi ochoreniami ako je napr. Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba.

Konopa a ateroskleróza

PUFA a ich metabolity pozitívne ovplyvňujú lipidový profil jedinca, znižujú krvný tlak a tým významne prispievajú k prevencii aterosklerózy a jej komplikácií (infarkt myokardu, cievna mozgová príhoda a pod.). Tento účinok bol pozorovaný aj u pacientov s cukrovkou 2.typu, kedy denný príjem 10 ml konopného oleja signifikantne znižoval hladinu LDL cholesterolu, triglyceridov, cukru aj glykovaného hemoglobínu v krvi. Rovnako konopa u týchto pacientov pomáhala zvýšiť hladinu “dobrého” HDL cholesterolu. Efekt tejto suplementácie dokonca pretrvával aj nejaký čas po vysadení konopného oleja.

Prevencia aterosklerózy sa pri pravidelnom užívaní konopného oleja deje na viacerých úrovniach: PUFA nielen upravujú lipidový profil a zabraňujú tak vytváraniu lipidových plátov v cievnej stene, ale aj znižujú agregáciu krvných doštičiek, čím pozitívne prispievajú k správnemu prúdeniu krvi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť na možnosť predĺženia krvácania u pacientov, ktorí užívajú antikoagulačnú liečbu (najmä pri dlhodobom a pravidelnom užívaní konopného oleja). Nemusí to zákonite znamenať potrebu vyhnúť sa užívaniu konopných produktov, ale je vhodné sledovať laboratórne ukazovatele a v prípade potreby úpraviť dávkovanie antikoagulačnej liečby (prípadné zníženie dávky takéhoto lieku môže pacientovi iba prospieť, keďže nejde o lieky bez nežiadúcich účinkov).

Konopa a kožné ochorenia

Konopa má tiež preukazateľne pozitívne účinky na kvalitu pokožky, nechtov a vlasov. Pri pravidelnej konzumácii asi 15-30 ml konopného oleja denne môžeme asi o 2-4 týždne pozorovať zlepšenie stavu pokožky, o 2-4 mesiace nechtov a o 6-8 mesiacov aj vlasov, ktoré sa stávajú silnejšími a odolnejšími.

Významné zlepšenie stavu pokožky sa pozorovalo aj u pacientov s atopickou dermatitídou, akné, psoriázou a inými kožnými chorobami. Pacienti udávali najmä úľavu od svrbenia a významné zlepšenie hydratácie pokožky.

Konopa pôsobí protizápalovo

Protizápalový účinok esenciálnych mastných kyselín konopy má široké využitie: od zápalových ochorení kĺbov až po zápaly čreva alebo žlčníka.

Konopa upokojuje rozbúrené hormóny

Konopné semeno ako jediné z pomedzi olejnatých semien obsahuje GLA (kyselinu gama-linolénovu). Táto sa v štúdiách ukázala byť dobrým riešením pre predmenštruačný syndróm aj menopauzálne príznaky.

Konopa siata - semienko

Samotné konopné semienko obsahuje asi 30 % oleja, 25 % proteínov, významné množstvo vlákniny, terpény, steroly a viaceré vitamíny a minerály.

Terpény konopy, napriek ich prítomnosti v stopových množstvách, môžu k celkovému liečivému účinku najmä esenciálnych mastných kyselín prispievať svojimi protizápalovými, antialergickými alebo cytoprotektívnymi vlastnosťami.

Významný je aj obsah vitamínu E, ktorý sa v konopných produktoch nachádza vo forme gama (gama-tokoferol). Predpokladá sa, že táto forma vitamínu E je v prevencii koronárnej artériovej choroby omnoho účinnejšia ako forma alfa, známa z výživových doplnkov. Navyše gama-tokoferol v čreve blokuje peroxidáciu lipidov a znižuje tvorbu mutagénnych peroxidových produktov, čím významne prispieva k prevencii rakoviny hrubého čreva.

Steroly (najmä beta-sitosterol) prispievajú k anticholesterolovému účinku PUFA blokovaním vstrebávania cholesterolu v čreve. Môžu slúžiť aj ako substráty pre hormóny a regulatórne komponenety, takže sú zvlášť vhodnou potravinou pre vegetariánov.

Metylsalicylát, príbuzný známej kyseliny acetylsalicylovej (aspirinu, acylpirínu) je napriek prítomnosti v stopových množstvách ďalšou účinnou protizápalovou zložkou konopy.

Konopa siata - proteín

Konopa a budovanie svalovej hmoty

Konopa a jej proteíny (edestín a albumín) sú zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín. Asi 40 % z nich tvoria vysoko rozvetvené aminokyseliny (Leucín, Izoleucín, Valín), ktoré sú zvlášť výhodné pre výstavbu svaloviny a preto majú široké využitie v športovej výžive. Kvalitou sú porovnateľné s vaječným a sójovým proteínom. Konopné bielkoviny sú ľahko stráviteľné a neobsahujú trypsínové inhibitory, ktoré zabraňujú vstrebávaniu bielkovín. Konopná múka je vhodný zdroj kvalitných bielkovín aj pre tých ľudí, ktorým strukoviny spôsobujú nafukovanie, pretože konopa obsahuje veľmi málo nestráviteľných foriem sacharidov.

Konopa a obličkové ochorenia

Je známe, že pri obličkových ochoreniach má, popri znižovaniu množstva prijatých bielkovín, zmysel sústrediť sa skoro výlučne na bielkoviny rastlinné. V experimentoch na zvieratách sa pozoroval veľmi pozitívny vplyv konopného proteínu na spomalenie vývoja obličkového ochorenia a jeho kardiovaskulárnych komplikácií. Konopa a jej proteín v experimente zlepšoval funkciu obličiek a zmierňoval patologický nález na obličke. Pacientom s chronickou renálnou insuficienciou (zlyhavanie funkcie obličiek) sa odporúča zaradiť konopný protein do diéty.

Konopa a celiakia

Konopná bielkovina je vzhľadom na absenciu lepku vhodná aj pre celiatikov.

Na záver treba zdôrazniť, že účinok konopa a jej produkty dokážu naplno rozvinúť svoj liečivý potenciál najmä pri pravidelnom používaní a nie pri nárazovej konzumácii vysokých dávok.

Viac o liečivých účinkoch potravín a ich mnohostrannom využití sa dozviete na novom webe www.potraviny-pre-mna.sk.


Prečítajte si aj: Prečo sú dôležité omega-3 mastné kyseliny?