Vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke

Každý diabetik sa musí riadiť predovšetkým pokynmi svojho lekára a upraviť si stravovanie podľa zdravotného stavu a individuálnych potrieb. Zaraďovať do jedálneho lístka vhodné potraviny, vyhýbať sa nevhodným a poznať ich energetickú hodnotu.

Napriek náročným požiadavkám na prípravu stravy pre diabetikov existujú určité zásady, ako udržať hladinu cukru na optimálnych hodnotách. Diéta odporúčaná diabetikom sa od racionálneho stravovania líši iba minimálne. Neexistujú jedlá, ktoré by boli prísne zakázané, iba ich treba započítať do celkového množstva prijatých sacharidov. Skôr môžeme hovoriť o vhodných a nevhodných potravinách. Je dobre, ak sa rodina dokáže stravovať racionálne a prispôsobiť sa zmeneným požiadavkám, čím podporí svojho člena rodiny.

Vhodné potraviny

Bielkoviny - mali by obsahovať nízke percento tuku a čo sa týka ich zastúpenia, 50 % by mali tvoriť bielkoviny živočíšneho a 50% rastlinného pôvodu.

Bielkoviny živočíšneho pôvodu - chudé biele mäso - kuracie, morčacie mäso bez kože a vnútornosti, teľacie mäso, králik, ryby sladkovodné i morské, varená šunka bez tuku, hydinová šunka, hydinové párky.

Bielkoviny rastlinného pôvodu - hrach, fazuľa a sója.

Mlieko a mliečne výrobky - nízkotučné syry, mlieko a jogurty.

Tuky - obmedzujeme príjem živočíšnych tukov, uprednostňujeme rastlinné tuky - olivový, slnečnicový, repkový, kukuričný olej.

Cukry - dôležitý je príjem zložených a znížený príjem jednoduchých cukrov.

Zložené cukry sú bohaté na vlákninu a živiny a zároveň majú nízky glykemický index (ukazuje, ako rýchlo sa cukor vstrebá z potraviny a ako rýchlo ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi). Zdrojom je celozrnné pečivo, cestoviny a cereálie.

Jednoduché cukry sú nevhodné. Energia z nich sa ukladá ako glykogén, ak sa nespáli, mení sa na tuk. Vyskytujú sa ako súčasť ovocia, čím je ovocie sladšie, tým obsahuje viac jednoduchého cukru.


Pozrite si aj tento článok o strave pri cukrovke:

Praktické rady pri príprave diétnych pokrov pre cukrovkárov


Vláknina vhodné sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, potravu rozkladajú pomalšie a rovnomernejšie, a tým sa udržuje hladina cukru v krvi. Zdrojom vlákniny je najmä zelenina v surovom stave, ovocie, vločky, otruby, krúpy alebo obilné klíčky.

Vitamíny a minerálne látky – vitamín E (jablko, grapefruit, marhule, čučoriedky) a vitamín C (grapefruit, mandarínka, citrón) sú antioxidanty a zabraňujú starnutiu buniek.

Vitamíny skupiny B (obsahujú spolu 17 B-vitamínov, ktoré sú pre náš organizmus dôležité). Najmä vitamín B1 (kuracie prsia, slnečnicové semienka, ovsené vločky, pšeničné klíčky) chránia nervové bunky (dôležitá prevencia diabetickej nohy). Beta karotén (jablká, mrkva, brokolica, špenát, vajcia, rybí tuk, kel, červená repa, špargľa) dodáva potrebnú výživu očiam, poškodenie zraku je častou komplikáciou cukrovky.

Chróm (ryby, morské plody, huby, celozrnné výrobky) dokáže udržať hladinu cukru v krvi.

Zinok (pšeničné otruby, slnečnicové semená, mak, strukoviny, tekvicové semená, huby, pivovarnícke droždie a vaječné žĺtky) podporuje tvorbu inzulínu v tele.

Cestoviny – aj diabetici môžu jesť cestoviny, ale s mierou. Zásadne bezvaječné cestoviny alebo cestoviny vyrobené špeciálne pre ich potreby. Veľkosť porcie závisí od hmotnosti diabetika, fyzickej aktivity, aktuálnej hladiny cukru v krvi a od ďalších potravín konzumovaných v rovnakom čase.

Pečivo - celozrnné výrobky z tmavej múky.

Polievky - nemastné vývary a zeleninové polievky.

Vajcia – vaječné bielky, na prípravu jedál sa odporúča 1-2 vajcia týždenne.

Zelenina - čerstvá, mrazená podľa sezóny a varené zemiaky.

Ovocie - najmä surové s nízkym obsahom cukru.

Orechy - vlašské, lieskové, sezamové, mandle.

Nápoje - čaje, nesladené minerálky, stolové vody, káva, šťavy z čerstvého ovocia, nealkoholické pivo.

Nevhodné potraviny

Mäso - tučné mäso - bravčovina, hovädzina, husi, mleté mäso, kačica, sliepka, vnútornosti, jaternice, krkovička.

Tuky - kokosový olej, masť, maslo, margaríny a majonézy.

Mliečne výrobky – syry s obsahom tuku nad 30 percent, smotanové jogurty, tvaroh s vysokým obsahom tuku.

Vajcia – vaječné žĺtky a potraviny z nich, vrátane vaječných cestovín.

Ovocie – všetky druhy sladkého ovocia, kandizované ovocie a sladené kompóty.

Zelenina - vyprážané hranolčeky, zemiakové lupienky, vyprážaná zelenina.

Polievky - zahustené zápražkou, smotanou, mastné polievky.

Nápoje - sladené nápoje, limonády, džúsy s pridaným cukrom, čokoládové nápoje, alkohol - najmä pivo a destiláty.

Ďalšie potraviny a pochutiny - čokoláda a výrobky z nej, pudingy z tučného mlieka, smotanová zmrzlina, maslové krémy, múčniky, sušienky, sladené tyčinky.


Prečítajte si ďalšie rady o stravovaní pri cukrovke:

Praktické rady pri príprave diétnych pokrov pre cukrovkárov

diabetes2

odporucam cukrovkarom vyskusat gurmar, pomaha obmedzit sladke a nejakym zázrakom pomaha telu udrziavat cukor v rovnovahe, uzivam ho treti mesiac zatial si ho chvalim

Monika slimming

Na blogu sme spisali povolene a zakazane potraviny + vzorovy jedalnicek a fajn recepty. Clanok je tu -- www.slimming.cz

No a Vy este spominate GURMAR, ale o nom prilis velke chvaly nie su.. Dokonca mnohym ludom sposobil komplikacie, na co sme sa pozreli blizsie tiez -- www.slimming.cz

lenockaaa5

Moringa vie byť užitočná pomocníčka pri rôznych liečbach a výnimkou nie je ani cukrovka. Nevyrieši sama závažné formy diabetesu, no dokázateľne pomôže v spolupráci s bežnou liečbou zmierniť jeho prejavy. Vyskúšajte! Pre viac info: -odkaz odstránený-