Prečo a ako behať - 1. časť

Možno patríte medzi tých, ktorí behanie nemali nikdy príliš v láske. Často za takéto pocity môžu hodiny telesnej výchovy, kedy vás učitelia naháňali so stopkami po ihrisku, pichanie v boku bolo takmer neznesiteľné a ešte dve hodiny potom sa z vás rinuli prúdy potu. Pozrime sa však na beh aj z tej lepšej stránky.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Behanie má v skutočnosti od tohto mučenia veľmi ďaleko - ide totiž len o to, naučiť sa behať správne. V momente, kedy pochopíte, ako pôsobí beh na vaše telo, na vašu psychiku a zdravie, nemôžete sa do behania nezamilovať.

Než vybehnete, uvedomte si, či ste sólista alebo tímový hráč. Mnoho ľudí motivuje skupinka spolubežcov, iní naopak vyhľadávajú samotu. Keď beháte sami, nemusíte brať na nikoho ohľady a prispôsobovať svoje tempo druhým. Naopak pri behaní v páre alebo v skupine dostanete podporu a motiváciu.

Pozor na chyby

Behanie je veľmi prirodzený pohyb, ale to neznamená, že na ňom nie je čo pokaziť. Technika behu môže celkový pôžitok do značnej miery ovplyvniť. Ak beháte vonku po asfaltovej ceste, snažte sa vždy dopadať na špičky a behať v odpružených topánkach, aby ste zabránili nadmerným otrasom. Vhodnejší je však beh po mäkkom teréne, ktorý chráni vaše kĺby i chrbticu.


Pozrite sa aj na druhú časť nášho seriálu:

Aké oblečenie zvoliť na beh - 2. časť

Aké zvoliť tempo

Spočiatku určite voľte pomalšie tempo a nezabudnite pravidelne dýchať - nádych nosom a výdych nosom alebo ústami. Ak vás začne predsa len v boku pichať, je to jasný signál príliš vysokej rýchlosti behu a nesprávneho dýchania.

Držanie tela

Po celú dobu bežeckého tréningu myslite na rovný chrbát. Vypnite hruď a bradu zarovnajte do roviny so zemou. Keď ramená nahrbíte a bradu predsuniete dopredu, nielenže budete zbytočne preťažovať svaly chrbta, ale tiež si sťažíte dýchanie. Vtiahnite pupok k chrbtici a zapojte brušné svaly, aby ste sa neprehýbali v bedrách, uvoľnite ramená aj šijové svaly. Ruky ohnite v predlaktí, približne do pravého uhla a dlane jemne zovrite v päsť, a v takom postoji vydržte celý tréning.

Uvedomte si, čo chcete

Keď už máte ubehnutých niekoľko km, voľte techniku behu podľa cieľa, ktorý chcete dosiahnuť. Pre spaľovanie podkožného tuku sa hodí skôr beh v stredne rýchlom tempe, ktorý trvá aspoň 30 minút. Ďalšou možnosťou, ako vyrysovať postavu behaním je potom intervalový tréning, kedy budete striedať šprint s krátkym odpočinkom.

Aby ste zlepšili výkonnosť kardiovaskulárneho systému, behajte vytrvalostné behy v pomalšom tempe a pokiaľ možno v teréne.

Na nerovnom povrchu zapojíte svaly nôh a zaťažíte srdce viac, ako pri tréningu na rovnej ploche. Pri behaní nikdy nezastavujte naraz. Svoje tempo spomaľujte postupne, až do úplného zastavenia, aby mal organizmus čas postupne upokojiť tlkot srdca, dych aj prúdenie krvi.

Nezabúdajte na rozcvičku a regeneráciu

K správnemu bežeckému tréningu neoddeliteľne patrí tiež strečing, a to ako pred vybehnutím, tak po skončení vašej snahy. Dôkladným pretiahnutím hlavných svalových skupín totiž zamedzíte zraneniam, ale tiež urýchlite následnú regeneráciu. Aby ste nebehali náhodne, stanovujte si ciele v podobe dĺžky trasy alebo doby trvania behu a zo svojich plánov nepoľavujte. Jedine vďaka systematickému plánu, sa bude Vaša výkonnosť zlepšovať a bude pre vásmotiváciou k ďalšiemu snaženiu.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk


2. časť nášho seriálu vám poradí s výberom bežeckej výstroje:

Aké oblečenie zvoliť na beh - 2. časť


Pokračovanie článku prinesieme už o týždeň!

JaniSlavkovska

Dosť podstatné pri behu je si zvoliť správnu obuv. Mne sa behalo úplne hrozne v niektorých typoch topánok, ktoré mi zjavne nesadli.Preto odporúčam povenovať pozornosť nie len technike behania, ale aj vybaveniu. Samozrejme, každému sadne iná obuv, mne napríklad sadli tieto topánky. www.adamsport.eu. Ako vravím, je to individuálne a treba poskúšať viacero variant.

JaniSlavkovska

Dosť podstatné pri behu je si zvoliť správnu obuv. Mne sa behalo úplne hrozne v niektorých typoch topánok, ktoré mi zjavne nesadli.Preto odporúčam povenovať pozornosť nie len technike behania, ale aj vybaveniu. Samozrejme, každému sadne iná obuv, mne napríklad sadli tieto topánky. www.adamsport.eu. Ako vravím, je to individuálne a treba poskúšať viacero variant.