Gaštany môže jesť takmer každý. Viete prečo?

Dni sa nám už pomaly krátia, lístie zo stromov opadáva a spolu s ním i gaštany. Najradšej ich máme pečené, vôňa rozliehajúca sa mestami priláka nejedného z nás. No okrem toho, že sú také dobré, majú aj rôzne zdravotné účinky a neobsahujú žiadne látky, na ktoré by malo ľudské telo intoleranciu.

Toto všetko v nich nájdete

  • vitamíny K, E, B, C
  • minerály ako napríklad železo, zinok, vápnik
  • bielkoviny, škrob, biotín, karotén

Vedeli ste?

Neobsahujú takmer žiadne kalórie, cholesterol ani glutén a len 3% tuku, preto sú dobrým doplnkom aj pri chudnutí. Ďalej sa v nich nenachádza žiaden lepok, glukóza ani sodík, čím sú vhodné aj pre celiatikov a diabetikov.

Konzumácia gaštanov priaznivo pôsobí na pokožku, nechty aj vlasy. Z  ich listov sa robí odvar, ktorý prečisťuje črevá a pomáha pri trávení.

Je dokázané, že po lete, keď nám chýba vitamín D a prepadáme pochmúrnej nálade či úzkostiam, pomáhajú tieto stavy zahnať práve plody gaštana.


Pomaly nám zrejú i orechy. Viete, ako nám pomáhajú?

Sezóna zdravých tukov je tu

Pomáhajú pri 

  • kardiovaskulárnych chorobách
  • chudokrvnosti
  • zlepšovaní kvality kože, vlasov a nechtov
  • stabilizácii krvného tlaku
  • reume
  • zlepšení trávenia
  • detoxikácii
  • vyčerpaní a bolestiach hlavy
  • zlepšovaní pamäťových schopností a sústredení
  • podporujú imunitu

Čo s nimi v kuchyni?

Upečte si ich v pohodlí domova:

Už večer pred prípravou treba gaštany namočiť do vody. Ráno ich vybrať a krížom poprekrajovať. Potom si pripravíme plech a poukladáme ich na papier. Piecť by sa mali pri 210 stupňoch približne trištvrte hodinu. Každých 10 minút ich ale treba skontrolovať, otočiť, v prípade potreby aj mierne pokropiť vodou. 

Okrem toho sa z nich však dajú pripraviť aj rôzne dezerty. Napríklad aj takáto pochúťka:

Gaštanové guľky

Potrebujeme 200 g gaštanov, 50 g mandlí, 200 g kryštálového cukru, mlieko, čokoládu.

Troškou mlieka zalejeme cukor, povaríme a pridáme prelisované uvarené gaštany a tiež olúpané a pomleté mandle. Následne zmes premiešame a necháme pár minút vychladnúť. Potom vyformujeme guľky z vychladnutej zmesi, nachystáme si do misky postrúhanú čokoládu  a obalíme ich v nej.


Máte radi orechy? Pozrite sa, čo nám vedia ponúknuť:

Sezóna zdravých tukov je tu

lenka_samorin

zatiaľ sa mi nepodarilo upiecť doma dobré gaštany, ale keď ich uvidím pečené v stánku, určite si zase dám. Zatiaľ len s deťmi zbierame gaštany na zvieratká pod stromami.