Cuketovo-mätový brownie cheescake

Poznáte brownie? Lahodný, na jazyku rozpadajúci sa koláčik kakaovej chuti. To je klasika. Tento koláčik má však aj niečo navyše – tvarohovú vrstvu, v ktorej preráža osviežujúca chuť citrónovej kôry a mäty.
Navyše, tento brownie je bez použitia múky, pretože namiesto múky sme použili cuketu a špaldovú krupicu. Preto je koláčik vláčny, ba dokonca aj trošku mokrejší. Na jazyku sa budeúžasne rozplývať. Ak máte na záhradke cuketu a mätu, pripravte si tento zdravý cuketový dezert.

Na 20 kúskov potrebujeme (plech cca 30x15):

Čo budeme potrebovať?

Cesto

  • 60 g špaldovej krupice
  • 300 ml mlieko 3,5 %
  • 1 ČL stévia
  • 1 stredná cuketa
  • 300 ml zakysané mlieko 1 %
  • 120 g banán
  • 50 g kakao
  • 2 žĺtka

Plnka

  • domáci džem bez cukru (môžete vynechať)
  • 400 g jemný tvaroh
  • 140 g biely jogurt
  • 20 g trstinový vanilkový cukor
  • 15 g hnedý cukor
  • 2 bielka
  • citrónová kôra z 1 citrónu
  • 3 vetvičky mäty (cca 30 lístkov)

Postup

Špaldovú krupicu uvaríme v mlieku spolu s 1 ČL stévie a 15 g kakaa. Po uvarení pridáme na koliečka nakrájaný banán a nastrúhanú cuketu a rozmixujeme ponorným mixérom. Potom pridáme zakysané mlieko, 2 žĺtka (zmes musí byť vychladnutá, nechceme robiť praženicu J) a zvyšné kakao. Toto cesto vylejeme na papierom vystlaný plech a pečieme na 200 stupňov 25 minút.

Zatiaľ si pripravíme tvarohovú plnku. Tvaroh zmiešame spolu s jogurtom, cukrom, vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a nasekanou mätou. Možeme ju posekať aj ponorným mixérom, plnka tak bude hladšia. Nakoniec do plnky zamiešame sneh vyšľahaný z dvoch bielok.

Po 25 minútach vyberieme cesto z rúry a natrieme naň domáci džem (nezľaknite sa, cesto je trošku mäkšie) a rozotrieme plnku. Koláč dáme naspäť do rúry a pečieme ešte zhruba 20 minút.

Výživové hodnoty na 20 kúskov sú:

1551 Kcal
115 g B
160 g S
40 g T

na 1 ks:

77,55 Kcal
5,75 g B
8 g S
2 g T