Aloe vera (Aloa pravá)

Aloe vera je populárnou liečivou rastlinou s mnohými zdravotnými výhodami, ktorá sa používa už niekoľko rokov. Známa je pre liečbu poranení kože, ako sú popáleniny a vredy, no má aj veľa iných vlastností.

1. Pomáha pri detoxikácií vášho organizmu

Aloe vera je želatínovým typom rastlinnej potraviny, rovnako ako aj morské riasy alebo chia semienka. Jej gélové vnútro pri pohybe v črevnom trakte absorbuje toxíny a tie vylučuje cez hrubé črevo. Týmto napomáha správnemu odstraňovaniu odpadu z tela von a detoxikácií ľudského tela. 


Spálená koža? Pomôže kokosový olej a aloe vera!


2. Vyrovnáva kyslosť v tele

Pre zdravý organizmus platí jedno pravidlo - stravu človeka by malo tvoriť 80% „alkalických“ potravín a 20% kyslých potravín. Je to z toho dôvodu, že choroba sa nemôže prejaviť v alkalickom prostredí, a preto je potrebné podporovať konzumáciu tých plodín, ktoré toto prostredie vytvárajú. A presne medzi také potraviny patrí aj aloe vera - alkalizuje telo a tým pomáha vyvažovať príliš kyslé stravovacie návyky.  

3. Vaša pokožka ho potrebuje

Aloe vera je jednou z primárnych zlúčenín používaných v kozmetickom priemysle. Vďaka svojim hojivým účinkom je ideálne pre lokálnu liečbu popálenín, odrenín a aj pri liečbe psoriázy. Aloe sa tiež používa aj pri nepríjemnom svrbení kože alebo na zníženie krvácania z drobných odrenín. Vzhľadom k vysokému obsahu vody (viac ako 99% vody) predstavuje skvelý spôsob ako hydratovať, zmäkčiť a vzpružiť vašu pokožku. Pomáha totiž privádzať kyslík do kožných buniek, čím sa zvyšuje pevnosť a syntéza kožných tkanív a prietok krvi do kože.  

4. Podporuje trávenie

Dobre fungujúci trakt je jedným zo základných kľúčov k dobrému zdraviu. Aloe vera je známe tým, že upokojuje a čistí tráviaci trakt a napomáha k lepšiemu tráveniu – pomáha pri zápchach či hnačke. Je to skvelý liek pre ľudí, ktorí majú syndróm dráždivého črevo či problémy so žalúdočnými šťavami. Aloe vera tiež pomáha znížiť množstvo nepriateľských baktérií, čím udržuje črevnú mikroflóru v rovnováhe

5. Posilňuje imunitný systém

Vzhľadom na každodenný stres, sprevádzajúci naše dni, by si mal každý dávať pozor na svoj imunitný systém, ktorý je v ohrození. Polysacharidy v aloe vera šťave stimulujú tzv. makrofágy, čo sú biele krvné bunky imunitného systému, čím bojujú proti vírusom vo vašom tele.

Ako si pripraviť domáci aloe vera džús?

Ingrediencie:

  • listy z aloe vera
  • 1 polievková lyžica octu
  • 1 šálka vody
  • 1 šálka ovocnej šťavy (podľa vlastného výberu – pomaranč, grapefruit...)

Postup:

Ako prvé si vezmite list z aloe vera a ostrým nožom poorezávajte vrchnú šupku. Následne olúpte aj žltú vrstvu, ktorá bola tesne pod kôrou. Žltú vrstvu môžete odstrániť aj tým, že tú časť aloe vera opláchnete v roztoku z octu a vody. Akonáhle ste odstránili obe vrstvy, ostane vám už len pravý aloe vera gél. Postupujte takto aj s ostatnými listami, až kým nedostanete približne 2 polievkové lyžice číreho gélu (asi 30 ml). Tie vložte do mixéra spolu s ovocnou šťavou a zmiešajte dokopy. Hotovo!  


Prečítajte si aj: Spálená koža? Pomôže kokosový olej a aloe vera!

supermama

pre lokálnu liečbu popálenín, odrenín a štípancov je super hlavne pre deti dezinfekčný krémik zo zalve.cz ktorý urýchľuje hojenie týchto poranení

zekro

Celkom dobrý článok, ale dôležité informácie je potrebné trochu podrobnejšie popísať. Napríklad ako aloe vera pôsobí pri liečbe žalúdočných problémov, alebo ako aloe vera pôsobí na znižovanie krvného tlaku. Takéto dôležité informácie možno zaujímajú aj ďalších čitateľov, preto posielam link na web : www.aloe-bio.sk